Ahojte,
neverim, ze ja pisem na net a potrebujem sa zdoverit cudzim ludom, lebo v okoli si ma nikto ani len nevypocuje, ale inak sa mi uz neda. :(
Mam 12 rokov, a ide o to, ze moja starsia sestra (22r) ... je prave tehotna, caka uz tretie dieta. Na tom by nebolo nic zle, keby ma priatela, ktory sa o nu vie postarat, aj o deti (myslim financne a hlavne s rozumom, ako dospely 30rocny muz.
Nemaju vlastne byvanie, takze ano, byvaju u nas v rodicovskom dome. Sestra cely den nic nerobi, len spi a je, obcas niekam ide, povie, ze je o chvilu doma a pride o 6h neskor.. deti necha bud na mna alebo na maminu, jej priatel pracuje v zahranici. Sama doma nic nespravi, mamine nepomoze, neuprace, nenavari, dokonca ani o deti sa nevie poriadne postarat. Najhorsie je, ze nejde o to, ze by sa jej nechcelo, ale ona to ani nevie, nevie anilen vyvarit cestoviny. Maju spolu velke dlhy, na kazdom kroku poziciavaju peniaze a minaju ich na sprostosti, chvilu byvali sami v byte, ktory im vybavovali moji rodicia, financne im pomahali, aj s detmi, ale nevazili si to a boli drzi (hlavne jej priatel) k mojim rodicom... Tak sa rodicia rozhodli, ze ich nechaju zit samych, bez tolkej pomoci,nech sa sami postavia na nohy, pretoze takto to nejde do nekonecna...
Zobrali si pozicku, ze idu prerabat (4000€), nic neprerobili a peniaze pominali na oblecenie pre seba, ani nie pre deti :(, nasledne asi o polroka byt predali a nastahovali sa znova k nam... peniaze, ktore dostali, viem, ze ich nebolo vela.. prefakali ani sa nenazdali... kupovali zbytocnosti a behom 2 mesiacov minuli 10 000€ ...
Je toho viac, co je hrozne a hanbim sa za to :(, predovsetkym mi je luto malych deti. :(
Najhorsie vsak je, ze teraz sa zacali aj nezhody medzi mojimi rodicmi kvoli nimi, mama sa snazi si ich zastavat (lenze takym stylom, ze robi doslova sluzku, necha si nadavat od sestrinho priatela..) a otec je v tomto dost prisny a nepaci sa mu, ze ich musi zivit uz skoro pol roka.., je toho nazoru, ze priatel, ako chlap by sa mal financne postarat o rodinu a spravat sa ako muz a nie dieta... ja som tohi isteho nazoru... a tu sa dostavame do rozporu medzi mojimi rodicmi :(, velmi sa pre to trapim, otec nikdy nepil, teraz sa zacal spijat, nie kazdy den, ale uz sa mi to nepaci. :(
Prosim vas, co mam robit, aby som to nejak vyriesila? Mam pocit, ze asi len ja som schopna to nejak rozumne vyriesit, aj ked sa mi to zda tazke a neviem, kde zacat
... Co by ste robili vy v mojej situacii?
Dakujem, ze ste si to precitali (ak niekto... je toho vela, viem, ale este ovela viac, a o tom, co ma trapi, sa neda v kratkosti..) a dakujem aj za kazdu radu, uz som zufala.
Sestra s priatelom nas nicia
Na žiadne učňovky nemysli !!! V dosposti budeš svoj výber ľutovať a už to nevrátiš ! Tiež som mala v rodine problêmy, ale s rodičmi. Tak som sa zobrala o odišla na strednú školu mimo naše mesto. Žila som si ako kráľovná :D... Teraz som tretiačka na vysokej a s rodičmi sme spolu znovu za dobre a všetko sa urovnalo. Držím palce ! A radím ti nájsť si nejakého zabijaka voľného času, aby si sa vyhla problémom doma.
Z môjho uhla pohľadu si za to môžu rodičia, takú dcéru si vychovali, ja by som toto nedopustila, alebo by som ju kopla do zadku, je dospelá žena, keď nechcela deti mala si dať pozor a určite má nejaké vzdelanie, tak nech ho využije, keď jej partner zarába v zahraničí tak budú mať dostatok aby si vzali pôžičku na byt. Treba sa aj uskromniť...
Ahoj, nemohli by požiadať o sociálny byt? Podmienky by určite splňali.
Pozri, napíšem ti zo svojej skúsenosti, sestru som mala v niečom podobnú ako ty a jej manžel bol detto, nadával mojim rodičom, aj mne, ale nič sa s tým nedalo robiť, lebo peniaze na vlastné bývanie nemali (raz bývali v podnájme asi pol roka inak celý čas u nás doma) Len oni mali iba jedno dieťa, no zato sme boli všetci v malom troj-izbovom byte. Veľmi som nenávidela to obdobie, ale čo som mohla robiť? Napokon bol tlak taký neúnosný, že ani im sa už nechcelo využívať pohodlie a peniaze mojich rodičov a požiadali o sociálny byt. Žiadosť im po čase schválili a neskôr dostali možnosť od toho istého miestneho úradu (alebo čo to bolo) kúpiť o niečo väčší byt, za celkom dobrú cenu, tam im ale dali moji rodičia na to snáď posledné čo mali našetrené.
Teraz sa ale aj tak nemajú dobre, ukázalo sa, že manžel moju sestru týra a pod..... ale žial, je to ich život, ktorí si vybrali.
Ale verím ti ako zle sa musíš citiť doma. Chodíš ešte do školy mala by si mať klud a atmosferu na učenie a nie riešiť takéto problémy. Neviem kde bývaš, ale pokial sa táto situácia nevyrieši, nemohla by si aspoň na strednej študovať niekde mimo bydliska? Vieš, že by si bola na intráku medzi mladými. Viem, že mnohí mladí z dedín, tak boli už od strednej, aby nemuseli dochádzať ďaleko.
Ahoj Lucka. Mas to s nimi naozaj tazke, ale to, ako sa k tebe teraz nedobre chovaju, sa im z tvojej strany vrati. Minimalne tak, ze neubehne 6 rokov a budes prec. Ty ako toho casu 12 rocne dievca toho vela nezmozes, ale nezostava ti ine, len dajako tych 6 rokov este pretrpiet a potom, ked budes mat 18, sa od nich pratat, kade lahsie. Keby som bola na tvojom mieste, isla by som po skonceni ZS na ucnovku kuchar - casnik a po troch rokoch skoly, cize po ziskani vyucneho listu, by som sa pratala do Rakuska alebo do Nemecka. Rakuske a nemecke hotely ponukaju pracu pre vyucenych (aj nevyucenych) casnikov, kucharov a umyvacov riadu do kuchyn, najmä v case letnej a zimnej sezony ako sezonne prace s ubytovanim. Ty ako zamestnankyna hotela by si dostala ubytovanie a stravu zdarma, odrobis si svojich 5 dni v tyzdni a zarobis nieco nad 1000 € mesacne, ale co zarobis, je vsetko tvoje. Takto ked potiahnes dve, tri sezony, mas vstupnu investiciu, aby si si mohla najst podnajom, urobit vocicsky a kupit starsie ojazdene auto. Akonahle mas podnajom, k tomu ale bezpodmienecne aj vlastne auto, nebude uz pre teba problem najst si v tom Rakusku robotu na stalo, cize na 12 mesiacov v roku a nielen na sezony. Aby sme to upresnili: zamestnavatel, ktory zamestna cloveka na 12 mesiacov v roku, mu ubytko vo svojom hoteli neposkytne. To poskytuju iba zamestnavatelia, ktori zamestnavaju ludi na sezony. Ale nejako treba zacat. Nebudes mat sice maturitu a ani vysoku skolu, ale maturita a vysoka skola nie su vsetko. Na ucnovke kuchar-casnik sa da sice po troch rokoch a po ziskani vyucneho listu zostat na skole este dva roky a urobit maturitu, ale pre teba by to bolo len zbytocne predlzenie trapenia sa doma s rodicmi a bezohladnou nedbanlivou sestrou. A ten zasraty papier zvany maturita zato nestoji. Inak povedane - ze si mozes maturitu dorobit hocikedy neskor, aj po rokoch. Nema kazdy taku dobru vychodiskovu poziciu, aby mal super bohatych rodicov, ktori ho daju studovat. Keby si ty isla studovat, boli by to pre tvojich rodicov este väcsie vydavky. Ale ked zmiznes a budes sa zivit sama od svojich 18tich rokov, minimalne im na krku nebudes a to uz je tiez nieco. Este taka vec, pokial si sikovna a talentovana na ucenie, tak si v tom zahranici jednoducho za par rokov nasetris na studium a maturitu a vysoku skolu dorobis neskor. Teda keby si chcela. Chapem, ze sestrinych deti ti je luto, ale ona ich narobila a ona si musi za ne niest zodpovednost a starat sa. Ako financne, tak aj emocionalne, citovo, po kazdej stranke a normalne ich vychovavat. Ked to nezvlade, raz jej socialka vezme deti a umiestni ich do domova, odkial si ich adoptuje niekto, kto sa o ne bude vediet starat. Upozornenie! Ked si uz budes na seba slusne zarabat v zahranici, je mozne, ze sa sestra k tebe bude naoko milucko a peknucko spravat a do ritky ti liezt, falosnymi lichotkami ta zahrnat, pripadne plakat a falosne krokodilie slzy ronit, len aby vylakala od teba co najviac penazi. NIC JEJ NEDAJ!!! Peniaze, ktore si zarobis, budu len a len tvoje a keby sa z rodiny niekto nieco pytal, kolko mas nasetrene, a tak, tak povedz, ze nic nemas, lebo v Nemecku su sice slusne platy, ale vsetko je tam drahe :) a basta!!! Inac ta oberu o vsetko. Ale ty nie si povinna im pomahat financne, lebo v podstate kvoli ich nedbanlivosti cele detstvo a celu pubertu len financne trpis. Urcite ti nie je prijemne, ze nemas ani par drobnych na kofolu, aby si si mohla vyjst sa niekam zabavit s kamoskami a ze nemas ani na vstupne na diskoteku a zatial, co sa ostatni tvoji rovesnici zabavaju, ty musis strazit urevane sestrine decka. Nic prijemne, ale treba ti co najskor sa postavit na vlastne nohy a ja ti davam navod, ako sa to da. Chop sa ho!
Ahoj Lucka) zatial som tebe podobnu poznala iba jednu, ta uz medzicasom skoncila s cervenym diplomom karlovu univerzitu a posobila vsade mozne, cez OSN az po neviem kde, tak preto sa nikomu nechce verit, aky mas vek. Ten sposob vyjadrovania zmyslania IQ ai ai je proste nadpriemerny.....
Ale k veci. Jedno maju ostatni tu pravdu. Teba ako "dieta", aj keby si bola rozumovo dalej ako vsetci ostatni clenovia tvojej rodiny dokopy oproti tebe, pocuvat proste nebudu. Obzvlast, ked nastavujes zrkadlo a chces povedat pravdu. Tu znesie malokto.
Takze musis najst vo svojej rodine ci v okoli niekoho, kto je autorita pre tvojich rodicov (aj tvoju sestru) a je aj vekovo bud starsi, alebo aspon primerane ich veku. A tej osobe by si mala vsetko toto podrobne rozpovedat, ako nam tu. Takze ak ziju este tvoji stari rodicia, treba to povedat im. Je predpoklad, ze sa im nebude pacit, kam smeruje tvoj otec a ich syn (k alkoholizmu, dlzobam), alebo kam smeruje ich dcera, cize tvoja matka (ze si z nej robia doslova sluzku vechet, ze upada), alebo ze sa ich vnucka nestara o svoje decka, nepomaha nemaka, proste ju treba zapriahnut a nechat celu tarchu starostlivosti o jej decka na nu. Vy mozete maximalne pomoct sem-tam, nie ju uplne suplovat nahradzat. A pri takejto vasej pomoci sa maximalne tak dockate 4decka.
Pozri. Este konanie tvojej matky chapem. Vsak sa hovori, aka matka taka katka. Kto vychoval ai tvoju starsiu sestru? Takze jasne, ze najvacsiu kritiku by schytala prave ona (ako ju vychovala rozmaznala, ze zlyhala ai ai), preto teraz robi co robi, aby zmiernovala dopady a zachranovala, co sa da. Ale ona si musi sama urcit svoje priority (prip.s dohovorenim od starsieho, ci kto ma na nu vplyv), ze sa ma sustredit hl.na teba, kt.ju este potrebuje, a aj sama na seba, ze kam sa ako jej prioritna rodina, rutite. Proste amputacia jedneho udu neraz zachrani zivot celemu cloveku....
Sorry. Ale to kedy zacala tvoja sestra rodit, ked stihla mat v 22r ci ako, uz 3decka?? :D Hlavne, ze nevie cestoviny uvarit, ale sexuje ako proficka z E55))
Takze takto postupuj dalej.
Ak stari rodicia neziju uz, prip.nie su vhodni na tento krok - buchnut do stola a povedat "dost", stopnut celu tuto situaciu -
tak pojdes takto dalej. Cez surodencov tvojich rodicov (ich bratia sestry, cize tvoje tety ujovia), ci ostatny zvysok vasej rodiny (bratranci sesternice krstni rodicia ai).
Prip.ak su tvoji rodicia veriaci, tak vas knaz - pozor, ak je to nejaky zadubenec, ten nepomoze, poradi akurat tak modlit sa, modlit sa, modlit sa.
Verim vsak, ze niekoho urcite najdes.
Dospelí ľudia sú zodpovední sami za seba, tiež si myslím, že zo svojej pozície s nimi nič reálne nevyriešiš, čiže z tohto hľadiska to bola zbytočná téma. Ale inak, na prezentáciu dnešnej mladunkej mládeže s intelektom Mozarta, je táto téma skvelá. Inak, aj preto si taká vyzretá, že si často v kontakte s dospelými, skôr by si mala uprednostniť mladší kolektív okolo seba.
Vesmirna
A co je na tom, aku mam gramatiku? To sa nejak ohranicuje vekom, kto moze mat aku gramatiku, ci co? Keby neviem poriadne pisat, tak mi tu vynadate, ze sa mam ist ucit pravopis a neriesit problemy dospelych (ktore mimochodom vplyvaju aj na mna, tak ako ich nemam neriesit?) a aj tak nijak neporadite..
Ubohy je akurat tak tvoj prispevok, pre mna toto nie je zabavka, ale nieco, "vdaka" comu nemam pokojny zivot.
Teraz aj lutujem, ze som sem pisala, nic s pochopenim.
Vesmírna, toto je naša zábavka a inú si nehľadáme, tak nám nekaz náladu, lebo sa ti to podarí:-D
P.S. A ver mi, že 12-ročné deti môžu disponovať takým intelektom a my, dospelí, pri nich môžeme vyznieť ako totálni tupci. To nemusí byť žiadna hra.
Keby si bola staršia, tak by si im mohla aj poriadne vynadať, ale v tvojom veku by to brali asi len za nejaký dobrý fór:-(
Vieš, nejak bolo, nejak bude. Ty nič nerieš a kašli na nich.
Na to, ze mas tych "12 rokov" mas teda excelentnú gramatiku cicka moja :-D To uz je úbohé toto tu, cele...ludia nájdite si ine zábavky, lebo to teplo vam udiera na mozog ale uz poriadne
Lucka424, keď máš v 12-tich rokoch tak brutálny intelekt, tak by si sa mala učiť jazyky, aby si neskôr mohla študovať psychológiu. Ja si pri tebe pripadám len o rok starší:-D Ale aj tak, aby som sa utešil, je jedno, kto potiahne kohútik, efekt je aj tak vždy rovnaký. Good night.