Chov akvarijných rybičiek

Príspevok v téme: Chov akvarijných rybičiek
Rebecca 266

Ahojte, potrebujem poradiť, chcela by som chovať nejaké rybičky, este nikdy som ich nechovala, a potrebujem poradiť že ktoré sú nenáročné, potom aké veľké akvárium, koľko rybičiek treba, mohla by som chovať 2? Alebo treba viac. A aké rastliny? Ja by som chcela malé akvárium. A nejake kamienky? Treba aj filter? Ako to mám čistiť, a kam by som ho mala umiestniť? Na svetlé miesto? Alebo tieň?? A koľko čo stojí? Prosím poraďte, ďakujem.

nnnuuu

A už len na záver, nie, M.P., rybky depresiou netrpia. Hádzať im do vody Xanax nemá zmysel... Mňa z teba raz porazí:-(

nnnuuu

Len tie rybičky netreba považovať hneď za humanoidných priateľov, ako to zvykne robiť M.P., ešte ich občas vyhodiť takmer po plafón, ok, ale hrať s nimi futbal, že im dáš loptu a čakáš, kedy ti malá gubka prihrá? Alebo sa k nim prihovárať, ako keby vedeli rozprávať? Mesačný Princ, o močení do akvárka radšej pomlčím, vieme, satelit:-/ Tak ešte nič nepoviem, že počas spánku močiť opitý na radiátor, to je ešte ako tak ok, ale také niečo robiť s rybkami? Haló?

Bubliii

Ahoj, my chováme s rodinou dlhé roky. Začínali sme klasicky s 2l guľou, ale to nie je dobré pre rybky, nakoniec sme kúpili 16l akvarko. Zdá sa to veľa ale reálne to tak vôbec nevyzerá. Pre začiatočníkov ideálne. Ceny netuším, to boli ešte koruny.. Filter musíš mať, inak ti zdochnú.. kupujeme jeden raz za pár rokov, inak vydrží. Máme aj prevzdušňovač, to je taký kamienok s dierkami + hadička napojené na elektrinu, a cez dierky prúdi vzduch a prevzdšňuje im to vodu.. naši sa radi v tom prúde bubliniek "vozia". Umiestniť na svetlé miesto, aby rybičky mali svetlo (aú ako ľudia, aj oni v noci spia), ale zároveň odporúčam prekryť minimálne jednu stenu, na ktorú najviac svieti, farebnou tapetou, inak tam máš do týždňa riasy. V týchto teplách aj skôr, založ si akvarko skôr na jeseň. Na spodok dáš kamienky, napustíš vodu (odstátu, my nechávame odstát vo fľaši).. v obchode kúpiš okrem rybičiek aj rastliny, ale tie tam zasaď vopred, ďalej treba ešte sieťku na rybičky (keď budeš čistiť, aby si ich mohla vyloviť a dať do nejakej inej nádoby), my sme mali aj slimáky.. No a ku tým rybkám, pre začiatočníka sú asi najlepšie gupky, sú pekné farebné, a v podstate prežijú všade.. ale je aj kopec iných druhov, ale to už ti poradia v obchode, že ktoré sa s akými znesú a ktoré zas nie. My sme si vždy nechali poradiť, radi chováme aj neónky. Tuším na 1 rybu = 2 l vody, takže do toho 16l by si ich mohla mať tak 7-8. Potom v obchode kúpiš aj krmivo, na 90% sa dávajú klasické vločky, ale niektoré druhy potrebujú špeciálne alebo živú potravu. Krmivo je fajn raz za čas vystriedať, prípadne ak sa ti nepozdáva, vymeniť (jedno nám napr nechávalo také olejové škvrny na vode..) No a čistenie je pomerne jednoduché, buď si kúpiš prísavníka - to je ryba, čo papá riasy a väčšinou jú uvidíš takú nalepenú na skle, alebo riasy v rámci čistenia vyčistíš ty manuálne hubkou, predávajú aj takúto (v prílohe), obe časti majú magnet, jednu dáš na sklo zvnoka a druhú zvnútra a ako potiahneš tou vonkajšou, hýbe sa aj vnútorná a čistí to akvarko. My sme sa s tým moc nekašlali úprimne, raz za čas sme rybičky vytiahli, vodu vyčapovli, celé to sprchovali, aj kamienky atd, vyčistili od rias, dali novú vodu a bolo vyčistené. Pokiaľ dobre pracuje filter a nie je to tam prepchaté, v podstate sa ceľmi rýchlo vytvorí stabilný ekosystém a nie je ani dôvod stále stresovať ryby čistením. Niektorí odporúčajú aj odobrať napr polku vody z akvaria a doplniť novu. Aj tak sa dá.
No..hádam som odpovedala na všetko :) rybičky sú milé a nenáročné zvieratká, naučili sme sa veľa nového a každá má vlastnú povahu :) jednu máme už vyše 10 rokov :) takže aby som to znrnula tá počiatočná investícia môže byť vyššia, ale potom v podstate už len dokupuješ krmivo prípadne nové rybičky, takže ďalšie náklady sú minimálne.

nnnuuu

V akvaristike ti isto radi poradia. Niektoré rybičky sa spolu neznášajú a tak ďalej, gubky alebo mečúnky sú nenáročné, skaláre sú citlivé na čistotu vody.