ahojte chcela by som sa spyatat ako to vlastne funguje kedy mam ake dni kedy je mat najlepsie sex. Mam menstruaciu a kedy mam plodne a kedy neplodne dni kedy je najlepsie milovat sa dakujem za podrobne popisanie baby zeny piste chcem o tom vediet co najviac.
Kedy mam ake dni?
stačí ked si otvoríš stránku www.primar.sk a klikneš si na medikalkulačky a na výpočet plodných a neplodných dni
Ajojky moja...tak aby som ti to napisala podrobne tak ked maš 28 dnovi cyklus že za 28 dni maš dalšiu messtruaciu tak pri menzese maš zaručene neplodne dni v polovici menstruacie čize 14 maš ovulaciu teda maš velmi plodne dni a od 19 maš zase neplodne až pokial ti nezačne dalšia menstruacia...pri 37 dnovom cykle neviem ako to chodi....ak niečo potrebuješ ešte vedieť tak mi napsiať na moju emeilovu adresu nina1@szm.sk
daj si www.wanda.sk a tam si das menstruacny kalendar a ti to vyrataju
BAZÁLNA TEPLOTA - jej meranie pri ziťovaní plodných dní
Princípom tejto metódy je zvýšenie bazálnej teploty po prebehnutej ovulácii. Teplota sa meria rovnakým teplomerom vždy na rovnakom mieste (pošva, konečník, pod jazykom), ráno po zobudení pokiaľ možno v rovnakú hodinu po minimálne 6 hodinovom spánku.
Namerané hodnoty si žena zaznamenáva do menštruačného kalendára.
Priebeh krivky bazálnych teplôt meraných od menštruácie k menštruácii je dvojfázový (bifázický):
v prvej fáze cyklu, t. j. od menštruácie do ovulácie je teplota okolo 36,5 °C
krátko pred ovuláciou je teplota najnižšia
po ovulácii hneď stúpne o 0,4 – 0,6 °C
Takáto zvýšená teplota zostáva nasledujúcich 12 – 14 dní.
Pred menštruáciou môže mierne klesať.
Za neplodné dni sa považujú dni od poslednej menštruácie až do šiesteho dňa pred vzostupom teploty.
Za ďalšie neplodné dni sa považujú dni od 3. dňa zvýšenej teploty až do nasledujúcej menštruácie.
Plodné dni sú teda v období 5 dní pred vzostupom teploty a prvé tri dni v období zvýšenej teploty.
V praxi to vyzerá nasledovne:
Žena dostala menštruáciu napr. 1. 9. 02. Od tohto dňa má bazálnu teplotu až do 13. 9. okolo 36,5 °C.
14. 9. teplota mierne poklesne na 36,4°C
od 15. 9. má bazálnu teplotu 37,0 °C až do 28. 9., kedy dostane menštruáciu.
Za neplodné dni sa považuje obdobie od 1. do 10.9. a od 18. do 28.9.
Plodné dni by mali byť v období 11. - 17. 9.
Nevýhodou tejto metódy je, že psychická a fyzická záťaž môže vyprovokovať nečakanú zmenu ovulácie. Častou príčinou zlyhania metódy je aj neskoro spoznané horúčnaté ochorenie, ktoré teplotou môže napodobňovať stav po ovulácii. Metóda nie je vhodná tiež pre ženy zamestnané v zmennej prevádzke a pre ženy s nepravidelným cyklom.
no co znamena bazalna teplota ? a kedy vlastne maju byt neplodne a kedy plodne ?