Ahojte. Potrebovala by som naozaj poradiť.
Mám 15 rokov a niesom taký človek, ktorý má kamarátov na každom rohu.
Mám len jednu,, kamarátku '' ale neviem či ju tak teda môžem nazvať.
Ona je totiž taká, že si stále myslí že je najkrajšia a ustavične mi musí dokazovať že je lepšia ako ja a ktokoľvek iný.
Ustavične sa len upravuje, fotí a hovorí, aká je sebavedomá.
No keď príde na to aby niečo povedala pred väčším množstvom ľudí tak je úplne vystrašená.
Ale aj cez to hovorí že bude stále najlepšia.
Keď sa napríklad v niečom pomýlim ihneď mi to vyhadzuje na oči.
Keď ja pridám na internet fotku, ona pridá podobnu asi o niekoľko minút.
Vo všetkom po mne opakuje a potom stále opakuje že je skvelá.
Áno mám ju rada, pretože je to moja jediná kamarátka... Ale toho mam vážne dosť. Štve ma, ako chce byť stále lepšia ako ja. Je akoby posadnutá tým, že chce byť lepšia.
Keď si ja zmením účes, ona si ho zmení o niekoľko dní tiež.
Keď si ja kúpim niečo nové, ona si tiež kúpi niečo podobné, keď nie také isté.
Keď má niečo na sebe ona nové, stále mi ukazuje a akoby ma tým nútila pochváliť ju, no keď mám ja niečo nové, tak o tom toľko nevravím ako ona.
A ona mi to ani nepochvali. Niežeby som o to pýtala, no pripadá mi to to divné.
Už má štve ako stále ohovára, každého na koho sa pozrie.
Neustále mi ukazuje fotky a vraví, kto má na nich čo zlé.
Nepáči sa mi takého správanie.
Keď okolo nás niekto prejde stále všetko zkritizuje. A ustavične sa s niekym porovnáva.
Kazí ma, keď ma núti s nou súhlasiť, že tamto ma ona zle, hento ma ona zle.
Ona je trápna, henta je trápna.
Viete, ja nikoho nemám. Nežijem v úplnej rodine. Ona je jediná s ktorou sa niekedy môžem porozprávať, pretože skutočných priateľov nemám.
Neviem co mam robiť.
Mám byť bez nej a nemať tak ani jedného kamaráta.
Alebo si to nemám všímať.
Ako si mam nájsť iných kamarátov?
Niesom veľmi taka že ukecana. Som skôr introvert a mám problém nadviazať s ľuďmi nejaký kontakt.
Po prázdninach idem ma strednú školu a ona sa rozhodla ísť tam kam aj ja.
Tak ako sa mam od nej vzdialiť a skamaratit sa s ostatnými?
Viem, že to pre niektorých znie ako tabu ale niektorí ľudia s tým majú vážne problém.
Budem vám vďačná za každú radu.
,, kamarátka ''
Môže,ale nemusí mať žiadny problém. Ak ho má, tak prečo jej o ňom doteraz nepovedala? Ak by ju aj ona brala ako naj.kamošku, povedala by jej to. Ale nepovedala, a aj to, ako sa ku nej správa je podľa mňa znakom, že ona je neberie nijak inak ako iné kamošky. Zrejme iba zakladateľka ju berie výnimočne.
netreba podceniť správanie takýchto ľudí. sám psychológ mi povedal, že môžu mať neskôr nábeh na psychické ochorenia, aké som popísala nižšie. ja som bola dlho manipulovaná naj.kamarátkou, až som sama skončila u psychológa, lebo už som v tej spleti lží nevedela nájsť pravdu a brala som to tak, že celému som ja na vine (jasné, že to bola jej taktika, navodiť vo mne pocit viny na niečo, čo som ani neurobila). Je to ako hriať si na prsiach hada, čo môže kedykoľvek uštipnúť. A 15ročná už môže manipulovať zvesela, či už vedome, alebo nevedome. Veď vidíš ako umelo znižuje v autorke sebavedomie, ako sa nad ňu a iných ľudí povyšuje.Ale zrejme tam niekde zlyhala aj výchova.
Bubliii - máš pravdu,
lenže čo ak niečo spraví zle a tá jej kamarátka má nejaký problém?
Väčšinou je za takýmto správaním niečo iné, hlbšie a môže ju rezervovanosťou či úplným odmietnutím zraniť ešte viac, ako je teraz?
Alebo sa mýlim?
Ale pravda je tá, že je to jej život a nemôže byť ku všetkým taká, aká má byť k sebe...vyčerpá sa a nebude vedieť, že život môže byť aj iný.
Nesúhlasím. Toto sú ľudia už s nábehom na narcizmus, egocentrizmus. Byť v centre pozornosti za každú cenu. Mala som tú česť aj ja a ver, že byť denne s takým človekom je veľmi vyčerpávajúce. Venuješ jej svoju energiu, premýšľaš za ňu o jej problémoch, pomaly žiješ jej život. A kde je tvoj? Autorka tvrdí, že nemá žiadnych iných kamaráátov, takže nevie, že dá sa žiť aj inak. Čas s priateľmi by nás mal obohacovať, a nie stresovať. Možno by pomohol otvorený rozhovor, ale ťažko povedať, keďže v puberte sa formuje osobnosť a ona takáto môže zostať, ale aj nemusí. Ale som zástancom toho, že si každú má vyšliapať vlastnú cestičku a nie skĺzavať sa spolu s niekým po tej jeho. Autorke však dôkladne odporúčam nájsť si aj iných priateľov, minimálne z hľadiska psychohygieny. A pokiaľ sa vzťahy z touto kamoškou budú stále zhoršovať, asi ju radšej prestať kontaktovať.. lebo takýto stav je neudržateľný a skôr či neskôr sa s ním bude musieť niečo spraviť, otázka je ktorým smerom?
Ona ťa vidí ako vzor. Neprizná si to nikdy ale pomáhaš jej rásť, učíš ju a môžeš z nej v konečnom dôsledku spraviť niekoho, kým chceš, aby bola. Opakuje po tebe skoro všetko a to je dôvod, aby si to využila. Ukáž jej ako sa správať k druhým napríklad, ako mať vlastný názor. Ukáž jej, že aj ona môže byť osobnosť a nemusí mať strach pred druhými.
Lenže ona toto kopíruje a kým to u niekoho neuvidí a neuverí tomu, že to tak má byť, tak len ťažko jej nejak pomôžeš. Pomôžeš tým v konečnom dôsledku aj sebe. Máš obrovskú šancu vidieť v priamom prenose formovanie ľudskej osobnosti, dokonca do tohto vývoja môžeš zasiahnuť.
Nie všetci ľudia máme ku komu vzhliadať, tak jej tú radosť neber.