Problém so šetrením

Príspevok v téme: Problém so šetrením
hinten

Dobrý deň. Neviem či to je zdravotný problém alebo o čo ide. Som už z toho smutný. Mám 28 rokov a môj problém je, že si nedokážem ušetriť ani jeden jediný cent. Na slovenské pomery zarábam veľmi dobre a napriek tomu 10 dní pred výplatou nemám ani na tresku s rohlíkom. K peniazom sa vždy dostanem. Ale proste uvedomujem si to, že robím už 6 rokov a nemám nič, okrem bytu, ktorý mi kúpili moji rodičia. Jediné čo som si kúpil je drahšie auto - aj to na leasing. Proste každý mesiac si poviem, že už to nespravím - a vždy proste sa mi to stane, ideme na motokáry, idem na dovolenku, vždy v piatok idem na pečené rebrá, stále chodím na kúpalisko a pijem drahé drinky. Založil som si aj sporenie kde som si dával mesačne 250 €uro. Na druhý mesiac som vybral odtiaľ všetko. Neviem sa z tohto vymotať. Je tu niekto taký alebo na koho sa mám obrátiť ? Ďakujem

Bubliii

čo tvoj osobný život? zamyslel si sa nad tým, že hromadením vecí si možno kompenzuješ akési vnútorné prázdno? možno by pomohla náhradná aktivita - miesto bezduchého vyvážania vyskúšať nové aktivity, koníčky a tak tráviť voľný čas?
Ja sa pri nákupoch snažím vždy myslieť aj na ekologický dopad - načo budem kupovať ôsmu lampičku, ke´d mám doma ďalších sedem. snažím sa nežiť príliš konzumne a neprodukovať viac odpadu, než je nutné a na to myslím, už pri nákupe. Vdaka tomu kupujem iba ozaj potrebné veci.

hinten

Ja to mám akoby tak v hlave, že nebudem sám na sebe šetriť a tak si vravím načo mi budú peniaze, ktoré si sám zarobím ak sa mi niečo stane alebo zomriem predčasne ? Takto mám aspoň pekný život :D Kebyže mám vždy v pohotovosti na účte aspoň nejakú sumu, žeby som hocikedy mohol hocičo zaplatiť kartou...ale toto nedokážem :(

Bubliii

Nuž, zo závislosti sa nedostaneš ľahko. V tom prípade je istým extrémnym riešením, ak by si väčšinu príjmu odvádzal na osobitný účet, kde by mali prístup rodičia, ale ty nie. Prípadne im peniaze odovzdať. Ty by si mal iba určitú čiastku, akési vreckové a z toho by si musel vyžiť. Ale ako píšem, je to extrémne riešenie a nie vždy pomôže. Možno by si mohol skúsiť nejaké združenie shopoholikov a spoznať niekoho, kto tým prešiel a dostal sa z toho :)

hinten

Ďakujem. Ja som zvažoval, že navštívim psychiatra lebo veľa ľudí mi hovorí, že nie som normálny. Ja proste musím míňať peniaze. Ak nemám čo robiť tak sa idem voziť s autom a zastavím sa na každej pumpe na kávu či drink, potom do mekáču a to je všetko...aj benzín platiť aj somarinky. Nakupujem rôzne somariny z ktorých mám radosť. Dnes som si kúpil parný čistič na auto :D Včera som si objednal nový mobil dosť drahý.... Nemám žiadne extra náklady ak by som bol normálny, čo ja viem byt 200 euro, mobil 60 euro a 2 kila žrádlo a 2 kila benzín...a ostatné by som si mohol šetriť a ukladať na účet..ale nie...ja nie som kľudný dokiaľ všetko neminiem...Teda už to mám tak zaužívané čo rád robím a neviem si predstaviť, žeby som to nerobil :(

sunnyball13

...založ si stavebné sporenie....tie peniaze ti nedajú hneď tak ťa to nebude lákať vybrať....keď si dáš 250 e mesačne....za 5 rokov tam máš cca 16 000 e z toho 1000 e dko keby si našiel....za 10 rokov 32 000e čo je už pekný peniaz....a pri tvojom štýle či 250 e minieš či ušetríš žiť budeš rovnako

Bubliii

V tomto ti lekár neporadí. Je to všetko v tvojej hlave. Ideálne by finančnú gramotnosť mali učiť rodičia, ale to je skôr zriedkavé a každý sa to musí naučiť sám. Ideálne by bolo, keby na teba dohliadol niekto, kto má hospodárenie v krvi, je proste prirodzene sporivý. Môže to byť priateľka, súrodenec, rodičia.. Veľmi dobré je viesť si evidenciu príjmy, výdavky, moja segra má na to aj appku, už netreba zložito zapisovať všetko do zošitov a odkladať bločky ako kedysi. Hne´d vidíš, kde ti utekajú peniaze. Založiť si sporenie je dobrý nápad, založ si terminovaný vklad ideálne na pár rokov. S partiou sa dohodnite, že budete platiť na striedačku na nejakej akcii. Je milion spôsobov, ako šetriť peniaze, ale všetky sa odvíjajú od toho, že musíš chcieť. Potrebuješ mať proste motiváciu do budúcna. Sporiť na svoje sny, pre budúcu rodinu, na dôchodok..