Zdravim. Tento prispevok som sa sem rozhodol dat, aby si ludia dali pozor, kde kupuju vyzivove doplnky a ake obrovske rozdiely mozu byt v cene. Konkretne som si to vsimol napriklad na vitamine D, rozdiel oproti tomu, ked viete, kde je ho najefektivnejsie kupovat, a ked proste pridete do lekarne, a kupite nejaky vitamin D, je viac nez 10x. Cize, percentualne vyjadrenie, viac nez 1000% tny rozdiel. (teda ked viete kde ho kupit, mozete si to predstavit, ako by ste mali naprikald 92% zlavu).
Dost ma to stve, ake ceny maju lekarne, a ake nechutne marze si uctuju. V priemere byvaju rozdiely oproti zahraniciu tak 2-3x vyssie, ale u niektorych doplnkov, ako som spominal napriklad vitamin D, to moze byt aj viac nez 10x.
Vitamin D je vitamin, ktory sa v tele kumuluje, a ma dlhy polcas rozpadu, niekolko tyzdnov, takze ho netreba brat kazdy den a to je vyhoda, ze sa da kupit vacsie balenie a viac jedotiek v kazdej tabletke, a usetrite aj 90% ceny.
Typicky clovek nakluse do lekarne, vypyta si vitamin D a ako referencnu moznost som si vybral Jamieson Vitamin D 1000 IU 100 tabletiek, z lekarne Dr.Max. Stoji 5,39 eura. Pri porovnani ceny s inymi vitaminmi D treba vlastne porovnat, kolko IU dokopy dostanete za 1 euro.
V tomto pripade ide teda o 100x1000= a vydelit to 5,39. Cize za 1 euro dostanete 100000 / 5,39 = cca 18500 IU vitaminu D.
Teraz sa pozrime na zahranicnu stranku, kde kupite Heathly Origins Vitamin D 10000 IU 360 tabletiek, za 12,57 eura. To je dokopy 3,6 miliona jednotiek, cize 36x viac nez u Jamieson. No a cena je len nieco 2x vyssia, takze kazdemu je uz na prvy pohlad jasne, ze to bude minimalne 10x lacnejsie.
3600000/12,57 = 286000 IU vitaminu D za 1 euro.
Takze teraz to porovname:
1 euro v slovenskej lekarni = 18500 IU vitaminu D
1 euro v zahranicnom internetovom obchode = 286000 IU vitaminu D.
Rozdiel je 15,45x nasobny. Teda, za tie iste peniaze dostanete v zahranicnom obchode 15,45x viac vitaminu D, inymi slovami, je to asi ako 93% zlava.
Samozrejme nieco musite dat aj na postovne, ale ked nakupujete viacery, alebo pre rodinu, alebo viac veci, postovne sa stava bezvyznamnou polozkou. Dokonca aj 20% DPH, ktora sa plati ak je tovar vacsej hodnoty ako cca 22 eur.
V kazdom pripade, ak objednate samotny vitamin D, plus este nieco, vmestite sa do 22 eur a postovne byva okolo 4 eur.
I tak vam vyjde viac nez 10x nasobny rozdiel v cene.
Toto ma stve na slovenskej farmakomafii, ako zdiera ludi. Keby ze 2 nasobne marze... ale 10 nasobne? 15 nasobne?
Mali by ludom radit (tak ako ja), ako to robit, tito "lekarnici" ale nerobia to. Len si hladaju vlastny biznis,
Takze preto som vam sem hodil tento prispevok, nenechajte sa obrat o 15x viac prachov, ak kupujete vyzivove doplnky.
Balenie 360x10000 IU vitaminu D vam vydrzi aj na 2 roky, respektive, na rok ked idete napol s niekym alebo mozete ho kupit pre celu rodinu. V kazdom pripade usetrite nehorazne prachy, ak doplnate vitamin D a budete to robit takto.(co sa v dnesnej dobe oplati, lebo deficit ma barskto, a znizena hodnota vitaminu D zle vplyva na celkovu imunitu).
Stranku nemozem menovat, aj tak ju tento server filtruje, ale ide o asi najpopularnejsiu stranku s vyzivovymi doplnkami v zahranici.