Rakúsko

Príspevok v téme: Rakúsko
HeidiDidi

Zdravím Vás
Potrebovala by som info ale hlavne od tých kt maju v tejto veci skúsenosti.
Žijem v Rakúsku a tu mám Hauptwohnsitz a na SK mam trvalý pobyt. Domov chodievam dosť často.
Teraz ku veci plánujeme rodinu musím na SK zrušiť TP alebo si ho môžem nechať? Nemá či nebude to mať vplyv potom na prídavky kt budem dostávať?
A keby že som sa na SK z TP prehlásila na PP musím odovzdať OP? Ja totižto nemám CP a ani nemienim urobiť pretože osobne nepotrebujem a OP by som si rada nechala.
Už som sa dopočula že si ich veľa ľudí nechalo.
Viete mi poradiť? Ďakujem

kvetinka459898

Ja mam presne taky isty problem. Som zasnubena v rakusku a neviem ci mam povinnost odovzdat moj obciansky preukaz ako kartu zo vseobecnej poistovne lebo tu pracujem. Je na to nejaky dnovy limit alebo si mozem trvaly pobyt nechat na slovensku??? nevie niekto poradit? V rakusku na urade mi povedali ze je to jedno v rakusku musim mat hauptwohnsitz ked tu idem trvalo zit ale vraj vela nemcov maju aj tu hauptwohnsitz a aj v nemecku... nevedala mi poradit... na internete je mnoho roznych nazorov, vela slovakov si obciansky nechava lebo v buducnosti chcu zit na slovensku. ak niekto vie poradit prosim ozvite sa. na policii asi ked sa budem pytat budu chciet obciansky ale neviem ako je to podla slovenskeho zakona. ci mam povinnost zrusit trvaly pobyt.