Rakúsko

Príspevok v téme: Rakúsko
HeidiDidi

Zdravím Vás

Potrebovala by som info ale hlavne od tých kt maju v tejto veci skúsenosti.

Žijem v Rakúsku a tu mám Hauptwohnsitz a na SK mam trvalý pobyt. Domov chodievam dosť často.

Teraz ku veci plánujeme rodinu musím na SK zrušiť TP alebo si ho môžem nechať? Nemá či nebude to mať vplyv potom na prídavky kt budem dostávať?

A keby že som sa na SK z TP prehlásila na PP musím odovzdať OP? Ja totižto nemám CP a ani nemienim urobiť pretože osobne nepotrebujem a OP by som si rada nechala.

Už som sa dopočula že si ich veľa ľudí nechalo.

Viete mi poradiť? Ďakujem

HeidiDidi

Dakujem Filip za odpoveď. Toto som chcela vedieť.

Ja žiaľ OP odovzdať nechcem a ani nemôžem pretože CP nemám a ani si nechcem dať urobiť. Pred 2 ci 3 r som si nechala urobiť novy OP

Filip TT

Podmienkou schválenia dávok je preukázanie, že tvoj lebensmittelpunkt a lebensmittelpunkt detí je v Rakúsku. Možno s týmto mala tá Slovenka problém. Keď ale máš muža Rakúšana, pracuješ v Rakúsku, vlastníš nehnuteľnosť v Rakúsku v ktorej má nahlásený už dlhodobo trvalý pobyt tak by si s tým nemala mať problém aj keď by si mala TP aj na Slovensku.

Keď odhlásiš TP na Slovensku, musíš odovzdať aj OP. Zostane ti len pas a rodný list.

HeidiDidi

Žijeme v hornom rakusku a parter je Rakúšan. Na SK som už z poistovne roky vyhlásená. Žijem tu už 20 r . Takže TP si môžem nechať? Lebo som už počula že 1 slovenka mala na SK TP dostavala prídavky a úrady prišli nato že ma na SK TP a teraz musi vrátiť tie peniaze

Filip TT

Môžeš si nechať TP, ale musíš nahlásiť na obecnom úrade, že si dlhodobo vycestovaná v zahraničí. Dajú ti potrdenie, s ktorým pôjdeš na sociálnu a zdravotnú poisťovňu, oni ti vystavia európske formuláre pre rakúsku sociálnu a zdravotnú poisťovňu.

Nepíšeš kde pracuješ a kde pracuje tvoj manžel - či na Slovensku alebo v Rakúsku. Ak na Slovensku tak to bude vždy tak, že budeš dostávať slovenské sociálne dávky a v Rakúsku bude šžiadať o doplatenie na rakúsku výšku.

Ak pracujete v Rakúsku, budeš dostávať dávky priamo odtiaľ.