Nemala som prilis krive zuby, ked mi ho davali, ale nieco som mala so stolickami - tusim dve vykrivene. Budem ho mat este 1 rok maximalne (dufam). Je mozne, ze by sa mi zuby znicili tym, ze mam strojcek? Je mozne, ze by sa mi na nic objavilo viac kazov aj napriek tomu, ze si ich umyvam 3 x denne?
Znicenie zubov fixnym strojcekom?
ja som mala strojcek cca 4,5 roka a nedam na neho dopustit. Mam perfektnu zubarku, zubky mam pekne rovne a co sa tyka kazov, tak za umyvanie si si zodpovedna sama. Aj keby si si zuby umyvala 100x denne, ale nespravnou technikou, tak sa sa ti kazy urobia. Zuby si treba vediet cistit, nestaci len mat zubnu kefku a pastu. Skor by som povedala, ze strojcek isty sposobom zuby chrani. Mne zubarka stolicky zacementovala a tak nasadila strojcek, cize k zubu sa nemohli dostat bakterie. takisto pod kov, ktory si mala prilepeny na ostatnych zuboch, zub chranil. Ostatne odkryte casti zubov a medzizubne priestory sa spravnou technikou lahko daju cistit a to nezavisi od toho, ci strojcek mas alebo nie. Proste zuby si musis vediet umyvat.
ja som nosila strojceky aj na hornych a aj na dolnych zuboch...mam ich sice pekne rovne- cize strojceky pomohli, ale znicene ich mam tiez...vela sa mi kazia a mam skoro kazdy zaplombovany...takze taka je moja skusenost...s estetickym vysledkom som spokojna, ale s tym zdravotnym uz nie..
Tak ja som mala strojcek, ale bola to najväcsia chyba aku som mohla spravit, ze som si ho dala! Mala som ho asi od takych 11-12 rokov a cca 2 roky. Potom sme sa prestahovali, takze som prirodzene zmenila aj zubara. Ked uvidel moj strojcek, tak sa zhrozil. Povedal, ze ta zubarka pred nim, mi na strojcek pouzila stary material, co sa uz nepouziva a pobabrala mi tam vsetko co sa dalo! Jasne, ze za tie dva roky, som jej zaplatila nemale peniaze, samotny strojcek + kazda kontrola asi 300 SK. Takze novy zubar mi dal strojcek dole a povedal, ze zacneme odznova. Najprv som si musela dat opravit kazy, lebo zuby som mala nenormalne znicene, hlavne horne zadne (zabudla som dodat, ze najprv som mala strojcek len na hornych) Pritom som si ich cistila samozejme po kazdom jedle + specialne kefky + ustna voda. Nepomohlo.
Takze druhe dejstvo...dostala som zas strojcek na horne zuby a este k tomu uz aj na dolne. Mala som ho znovu cca 2 roky. Moje zuby vyzerali katastrofane...ked toto videla moja zubarka, tak povedala, ze to nie je mozne. Okamzite vedela, ktory zubar mi strojcek robil. Znovu som mala kazy, hlavne vzda. Tam sa jednoducho nedali umyt zuby, lebo na tych zadnych, kde som mala tie stvorky, bolo to zeliezko normalne obkrutene okolo zuba, ako obruc. Vsetky zadne zuby mam teraz znicene. Ja som normalne citila, ako mi tie zuby pod tym strojcekom hniju! Podotykam, ze na hygienu som si davala nenormalny pozor, kefku a pastu som si nosila aj do skoly. Predne zuby su na tom lepsie, ale tiez vyzeraju znicene.
A nazaver to najlepe :D Zuby sa mi vratili do povodnej polohy ako predtym! Takze cele tie roky nosenia boli zbytocne!!! Stalo to nemale peniaze, fakt to vyslo draho a vobec to nestalo za to. Moj nazor, nedavaj si strojcek, lebo to budes lutovat. Mozno bola chyba v zubarovi, ja som vystriedala dvoch a obaja blbi, nahoda?
Strojcek je blbost a nici to zuby...moja skusenost.
Ahote vsetci co mate podobne ako ja fixny aparat na zubkoch, alebo o nom uvazujete. Ja mam 26 a strojcek na zuboch od januara 2008. som zo ZA a za ortodontom dochadzam az do TN.Nasla som este jedneho a ten je fakt spickovi a dokonca o polovicu lacnejsi. Bola som unho konzultovat(v Hlohovci), len tak pre istotku, pracu mojho ortodonta ze ci postupuje spravne. poviem vam, ze takto si predstavujem idealneho doktora.Najskor si ma riadne prezrel, asi desat minut sa mi pozeral iba na zuby, potom mi povedal v akom stave je moj chrup, co by trebalo spravit a co sa da spravit a hned mi aj povedal co by to stalo. Narovinu, pekne nalial cisteho vina. A ja ako laik som mala pocit ze vsetkemu rozumiem. A najsamlepsie je, ze pracuje v sucinnosti z dentalnymi hygienickami, to su tety ktore vam krasne vysvetlia ako sa o zuby pocas nosenia strojceka starat, akosi cistit medzizubne prestory mezizubnymi kefkami a ako cistit strojcek, samozrejme ze vam k tomu hned poskytnu dane pomocky. Pri noseni strojceka je velmi dolezite dodrziavat zasady dentalnej hygieny, ktore sa dozviete od profesionalnej dentalnej hygienicky. Tiez to nieco stoji, ale do buducna vam to usetri ovela vecsie peniaze a hlavne problemy a bolesti. Ja dentalnu hygienu dodrzujem celkom poctivo uz styry roky a nemam ani jeden novy kaz. Zaroven mi raz za dva roky spravy medzizubne rontgeny, ktore ukazu pritomnost kazov, uz ked su malinke, volne okom nepozorovatelne a je mozne zabranit vecsiemu poskodeniu. Dobra dentalna hygiena zarucuje aj u ludi co nemaju fixne aparaty to ze nemaju ziadne problemy s krvacanim dasien, zapochom z ust, ci zapalmi v ustach a samozrjme ziadne nove kazy. Hovorim za seba a za vela inych ludi o ktorych viem ze im to pomohlo. A zaroven mozem povedat ze nepoznam jedineho cloveka ktoremu by to nepomohlo ak sa chova podla zasad ktore mu povie dentalna hygienicka.
nechcem nikoho strasit ale kebyze si mam vybrat ci chcem ten strocek este raz poviem urcte nie!!max.tak snimatelny!!...dali mi ho dolu a moja zubarka poevdala ze sa mi z toho strojceka porobili ,,trosku " viac kazov!!! asi takych 5!!-..no som myslela ze ma porazi...tak etraz chodim vrtat jak taka koza..a to som si zuby uz asi ani viac cistit nemohla...ze to boli take ,,blbe"miesta..no konec
Samozrejme, mne sa zuby zacali kazit az ked som dostala strojcek - odvtedy mam vlastne kazy. Okrem toho mam zuby strasne citlive z toho. Neviem ci to stalo vobec zato. Dali mi dole strojcek, zuby v haji a po par rokoch mi zacali rast 8-cky tak sa mi zas zuby poposuvali.
No ja mam tak asi priblizne rok a tri mesiace strojcek..No ci si zacali viac kazit?Zubarka mi povedala ze pri mojom poctivom cisteni..nie...ze mam celkom dobre zuby..ale usadzuju sa mi viac povlakov..ako predtym...no ale zubarka to vzdy vycisti...tze to newa..ze to dajaka bakteria...:(
moja skusenost so strojcekom..dali mi fixny ako asi 11rocnej , priznavam ze som na ako decko som ustnu hygienu dost zanedbavala, zuby sa mi zacali pod strojcekom kazit, museli mi ho dat dolu skor a vysledok dnes je taky ze mam zuby aj krive aj v otrasnom stave..pred strojcekom som ich mala aspon zdrave
Barbinka: Urobila som to preto, lebo ma o to poprosil upír.Na toto sme prišli spoločne. Keď som si prečítala, čo napísal upír, bolo to skoro ako keby som čítala o sebe. Tak som už nechcela veľa vypisovať, iba som skopírovala príspevok od upíra, niektoré vety som tam pozmenila a rozoslala som to.
Babulak: Určite je to tým!!!
A2: Mám 27 rokov. Kým tá moja utrápená skladačka drží po kope, tak je dobre. My v NZ sme dopadli nešťastne a človek sa potom hnevá na všetkých a neverí už nikomu. Nesmieme všetkých hádzať do jedného vreca. Je tu aj veľa takých, ktorí sa nám snažia pomôcť. Ja sa síce trochu hnevám na môjho zubára, že ma neposlal na extrakciu so všetkými osmičkami už pred rokmi, keď som k nemu prvý krát prišla a viem, že to bola z jeho strany chyba, ale každý môže urobiť chybu. Na druhej strane som mu vďačná za to, že mi urobil krásne plomby a dokázal zachrániť rozpadávajúce sa zuby, čo by asi nedokázal nikto iný ako on. Nevymenila by som ho za žiadneho iného zubára a keď budem potrebovať plombu alebo mostík, vždy prídem za ním. Mojej mame mostík od neho vydržal viac ako 10 rokov,takže svoju prácu robí naozaj veľmi dobre a pýta za to menej peňazí ako ostatní zubári v meste. Keď som mu povedala, akým spôsobom som mala skrivené zuby pred strojčekom, bol z toho zhroený. Trochu ma trápi, že mi nechce povedať pravdu o mojich zuboch, ale na druhej strane môžem byť rada, že som našla niekoho, kto sa mi snaží pomôcť, takže som v dobrých rukách. Nemôžem sa naňho hnevať, lebo on veľmi dobre vie, že mojim zubom sa už pomôcť nedá. A chybu som urobila aj ja, že som nebola na prehliadke každý rok, nakoľko pracujem v zahraničí. My v NZ sme mali jednoducho smolu iba na čeľustného ortopéda, ja a upír aj na školskú zubárku. A keď má niekto veľmi citlivé zuby a odhalené krčky, tak sa bolesti zbaví, keď sa takéto zuby ošetria korunkami, tak v tom majú zubári pravdu. A čo sa týka tých mojich osmičiek, tak toto sa porieši u niekoho iného. Aj tak ďakujem za príspevok, momentálne som v zahraničí a keďže je víkend, našla som si čas aj na internet.