DM 1 - Ako pribrať !

Príspevok v téme: DM 1 - Ako pribrať !
hopeter

Dobrý deň fórum.
99% článkov v tlači,literatúre, na internete o problematike stravovavania pri ochorení na DM sa začína slovami - jedálny lístok pre diabetika 2.typu. Všetko sa točí okolo chudnutia a zníženia hmotnosti. A čo diabetik na inzulíne1.typu ? Ten má predsa väčšinou opačný problém. On potrebuje pribrať !
To je aj môj prípad. DM 1 mám 3 roky a za tú dobu sa mi vôbec nepodarilo zvýšiť hmotnosť.Pri výške 176 cm sa stále potácam na 60 - 62 kg. Hmotnosť pred DM bola 76 kg. Jem všetko,rozpis stravy je približne ráno,obed,večer 5-6 SJ, plus dojedanie podľa potreby,myslím fyzickej aktivity. Výsledky pri kontrolách mám v poriadku, Hb mám cca.3,60 %. Inzulín aplikujem 3x denný + 1x nočný v množstve 2 jednotky. Glykémia u mňa je tak od 4 do 10 (+-).Ojedinelé výkyvy nerátam..
Rád by som uvítal od ľudí s podobným problémom o nejaké rady,návody,skúsenosti. Čo by bolo napr. dobré zaradiť do jedálnička navyše,alebo aké potraviny viac preferovať. Čo pomohlo Vám, viete aspoň vyskúšať niečo nové. Ja mám momentálne z toho už prázdno v hlave. Alebo ísť cestou zvýšenia glykémie ? P.

hopeter

Nazdar. No konečne nejaká odpovedˇ. Už som zvažoval aj zruľiť registráciu. Nikto sa neozýval. Na fórum už prakticky nechodím.
No. Na mňa spadá typ ectomorph. Je pravda,že tuky som dosť vysadil. Ale nevyhýbam sa im úplne.Mne sa totiž akosi zvyšuje cholesterol.Na začiatku liečby som užíval ATORIS 20. Cholesterol šiel dole.Teraz neviem či moje rozhodnutie bolo správne,Po čase (po nie dobrej recenzii na internete ) som to prestal brať. No a môj cholesterol ide stále hore.Posledná kontrola - HDL 2,37 - LDL 4,70 - celkový 7,32. Tak neviem,či sa mám,alebo nemám znepokojovať. Pohybu mám dosť,možno aj preto mi to tak spaľuje.
Skúšam momentálne aj užívať Creatine monohydrate. No dokedy ma to bude baviť,zatiaľ neviem. Asi toľko k odpovedi. Peter

DM

No takže čo sa týka priberania.Závisí to od typu postavy,či si ektomorf,mezomorf alebo endomorf.Ak si ektomorf,tak to ti závidím,pretože môžeš hocikoľko zjesť jedla a nepriberieš.Ja mam blbý typ,pretože trochu viac zjem,tak to už mam aj na váhe.Ale ak chceš pribrať,tak musíš jesť hodne tukov a tak sa dá raz dva pribrať.Ja mám tiež DM 1.typu a mám ju 3 roky a ja som zas teba opakom.Keď mne ju diagnostikovali mal som nejakých 176cm a 50 kg a teraz mam 180cm a 67,5kg,ale to som schudol minulý rok som vážil 80 kg.