Ahojte, mam otazocku.
Dnes mi robili vypln zubnych kanalikov. Vsetko šlo dobre uzavreli mi to vlozkou a šiel som na rtg.
Dve hodiny som nejedol tak ako povedali po dvoch hodinach aj viac som sa konecne siel najest a pri zakusnuti ma v tom zuba pichlo mal som pocit ze mi vypadla vlozka. Tak som.si to.isiel kuknut vlozka tam.Sice je teda aspoň ako sa kukam mozno odpadla len prebytocna cast ale.teraz z tej vlozky vychadza ako keby nejaka hlavicka ihli alebo co je to také oranzove a citim to aj jazykom. Boliet to neboli. Len neviem co mi to tam vybehlo. Vo stvrtok mam ist na plombu tak neviem či mam do vtedy cakat alebo to tak nema byt a riesit to hned. Dakujem za každú radu.
Vypln korenovych kanalikov
Áno, ako už písali nižšie, môže to byť ten materiál, ktorým vám plnili koreňové kanáliky. Rozhodne do toho nešprtať, ani akýmkoľvek spôsobom do toho nezasahovať, nepresilovať zubček, žuť na opačnej strane. Keď prídete už na výplň, tak ten prebytočný materiál /gutaperčový čap/ sa špeciálne odstráni, vypáli.
Whisper Vsak prave, ze zubari silou mocou sa snaziaci vytiahnut z ludi peniaze daju napriklad na dolnu sestku (4 kanaliky) najskor za nejakych 500 € osetrenie kanalikov a potom este za nejakych najmenej 300 € korunku. Takze spolu 800 € to pacienta vyjde. Par rokov to vydrzi, potom treba vytrhnut, lebo moze odpadnut korunka, zlomit sa koren... mrtvy zub nedostava vyzivu z tela, lebo uz nema nerv. Preto je krehky a nachylny na zlomenie ktorejkolvek jeho casti. Takze keby pacient pred takymto, dokopy 800 eurovym zakrokom povedal, ze si taky zakrok neprosi a radsej si to da vytrhnut, tak po vytrhnuti pojde implantat, plus korunka, co toho cloveka vyjde asi tak 1200 €, ktore by skor, ci neskor musel zaplatit tak, ci tak (po strate toho mrtveho za 800 € osetreneho zuba). Tak to zaplati hned, ma to trvale riesenie a nemusel vycalovat zbytocnych 800 este predtym.
A ten tvoj zub, co mas mrtvy, mal tak nanajvys dva kanaliky, predne zuby mavaju tolko, cize ta to vyslo lacnejsie. Apropo, predny zub pravdaze vydrzi aj mrtvy dlhsie ako zadny, lebo nan nie je vyvijany taky silny tlak ako napriklad na dolne sestky, co maju 4 kanaliky, teda pri nich osetrenie kanalikov je podstatne drahsie ako nejake predna jednotka.
Tak hovorim o tych zadnych zuboch, lebo tam sa najcastejsie ziada taketo osetrenie kanalikov, podla mna z financeho hladiska zbytocny zakrok. Lepsie dat si to vytrhnut ako zbytocne predlzovat zotrvanie mrtvych zubov v ustach.
Lebo dat si dolnu sestku osetrit pomocou cistenia kanalikov, plus korunky za asi 800 €, to je investicia do zuba, ktory uz je tak, ci tak na odchode. Investicia podla mna nekrestansky vysoka. A zbytocna. Ja tu pisem o cenach pre samoplatcov. Kedze byvam v zahranici, zuby chodim riesit na Slovensko. Neviem, ako je to s poistovnami, kolko preplacaju. Preto take vysoke sumy uvadzam. Nech by si ako samoplatca za dolnu sestku za samotne osetrenie kanalikov (este bez korunky) dala 500 €, tak u toho isteho zubara ta jednotka vyjde pri tom istom zakroku asi tak na 250 €, lebo ma iba dva kanaliky.
Takze ked sa mam rozhodnut, ci pri nejakej dolnej sestke zvolim osetrenie kanalikov, plus korunku (800 €) alebo trhanie a po nom implantatom nahradeny zub (1200 €), k comu by skor, ci neskor doslo tak, ci tak, tak beriem hned to vytrhnutie, implantat a usetrila som 800 €. O tom tocim :)
tor.... to o čom točíš??? ja mam z predneho horneho zubu vytiahnute nervy resp. odumrel mi zub sam.. takže vyčistene kanaliky..
už 10 rokov!!! a ten zub nemá žiadnu chybu,...
ked začne černieť dá sa vnutorne vybieliť peroxidom..
a dalsie 2 zuby mam tiez vybrate nervy... lebo ma boleli zuby... a nemám žiaden problem, jeden zub asi 8rokov, dalsí rok..
a pohoda...
zubári tí ktorí nechcu silou-mocou zarobiť na korunkach,..
tvrdia že je zbytočne trhať zuby.. ked sa da zachraniť a može ešte roky služiť...
tomu mojmu prednemu davala zubarka tak 5rokov, no ale našťastie mam silne zuby a 10 rokov a nemám problem.... ale davam si pozor, netrufnem si zahryznuť do jablka, musim pokrajať na štvrťky...ale inak v pohode...
Zub so 4 korenovymi kanalikmi: osetrenie kanalikov, plus plomba asi 500 €, potom treba nan po case korunku za dasich asi tak najmenej 300 €, inac sa do piatich rokov po zakroku urcite zlomi a bude ho treba vytrhnut. Suma summarum, no ked budes mat nabuduce taky zubisko a bude nanom treba osetrovat kanaliky, radsej rovno povedz zubarovi, nech ti ho vytrhne, skoda zbytocnych penazi. Potom si das implantat asi tak za nejakych 700, nan korunku asi tak za nejakych 300 a mas pokoj, dozivotne vyrieseny problem s chybajucim zubom. Lebo k tomu nasadeniu implantatu skor ci neskor aj tak dojde, takze osetrovanie kanalikov povazujem za zbytocne drahy a hlavne zbytocny zakrok, namiesto ktoreho vytrhnut zub, plus nahradit ho implantatom je omnoho lepsie riesenie. A najmä trvale riesenie. Lebo vlastne mrtvy zub aj tak smeruje do p. ... je len otazkou casu, ze kedy.
To, ze mozes po dvoch hodinach jest, neznamena, ze mas tym zubom naplno zut akoby sa nechumelilo. Samozrejme, ze ti mohol odist kus vlozky z neho. Naviac, zut tym zubom dve hodiny od vyplnania kanalikov, pan ma rad bolest? Neboj sa, nic sa ti nestalo. Ten "spendlik" je kus toho, co ti napchali do tych kanalikov, vyzera to ako ulomeny spendlik. Hlavne si do toho neryp a uz si ten zub setri. Bolest moze trvat zopar dni, to je uplne normalne. Ale musis si uvedomit, ze zub je uz mrtvy a treba ho pouzivat setrnejsie ako zive zuby. A kym nie je zaplombovany, tak tym duplom.