Parodontitída je vec seniorov. Omyl!

Táto diskusia patrí k článku: Parodontitída je vec seniorov. Omyl!
Parodontitída je vec seniorov. Omyl!

Rebríček ochorení, problémov spojených so zubami jednoznačne vedie zubný kaz. S ním má skúsenosti naozaj väčšina z nás. Či skrytý alebo viditeľný – keď začne bolieť, vieme koľká bije.

Lollka

Paradentozu mam tiez a tiez mi ju diagnostkovali okolo tridsiatky. Nemala som krcacanie dasien pri cisteni zubov, tie sa mi ani nekyvali a tak som netusila ze ju mam. Mala som statnu zubarku ku ktorej som chodila na preventivku raz za rok ale ta mi vzdy povedala ze zuby mam v poriadku a nemam ani zubny kamen. Ale ja som citila ze ho mam a bolo to dost neprijemne tak som isla k sukromnej zubarke nech mi ho odstrani. Ta ma presvedcila na Rtg a kompletne vysetrenie a diagnoza ma dost sokovala, paradentoza a na zadnych zuboch v pokrocilom stadiu, vacky 5-6 mm. Nechcela som tomu verit, ved nikto z mojich pribuznych to nema tak som isla na inu sukromnu kliniku kde mi nezavisle od toho po vysetreni povedali to iste. Tak som sa zacala liecit. Kompletna dentalna hygiena, kamen mi odstranovali aj z vackov, rady zubarky ako a cim si cistit zuby, aku kefku, zubnu pastu pouzivat a samozrejme medzizubna kefka. Na kontroly a cistenie som chodila sprvoti kazdeho stvrt roka, ked sa stav zlepsil raz za pol roka. Ale oplatilo sa, vacok mam teraz na jednom zube dva, na asi troch 1 a na ostatnych nic. Zubar mi hovori ze mam zuby v super stave a nejake vypadavanie mi nehrozi. Ked mi to diagnostikovali, uvedomila som si ze vlastne sa mi jemne kyve jedna sedmicka vzadu ked sa jej dotknem jazykom, uplne nepatrne ale nejak som si to dovtedy neuvedomovala. Teraz sa uz nekyve. Po diagnoze som bola dost v soku, nevedela som co ma caka, zubarka hovorila ze mam ustupenu kost co je nezvratne a keby som dosla skor by to zachranili ale teraz sa to uz neda, nevedela som ci mi nevypadaju zuby alebo co bude. Potom som sa dozvedela ze aj ten stav sa da riesit laserom ci ako, len u mna to este nie je potrebne a ani nebolo, staci si spravne cistit zuby a nechat odstranovat zubny kamen. Ja som dost dbala na zubnu hygienu aj predtym, cistila som si zuby vzdy dost dlho a myslela ze to staci, no nestacilo. Kedysi som nechcela investovat do drahych sukromnych zubarov ale zistila som, ze nemam inu moznost ak nechcem prist o zuby.