Kliešte, čo proti nim?

Príspevok v téme: Kliešte, čo proti nim?
Michal97

Chcem sa opýtať čo je dobré proti kliešťom?
Rád chodievam do lesa len tak na prechádzku, ak nájdem tak aj na huby a tak.. Teraz keď mi skončila už škola tak som v lese aj 3x do týždňa a často sa mi stáva, že chytím niekde kliešťa. Používam aj repelent a hneď keď prídem domov tak oblečené veci nechám vonku a idem sa osprchovať. No ale aj tak sa mi stáva, že mám kliešťa... minule som po sprchovaní nevidel žiadneho kliešťa a ráno som sa zobudil a mal som dvoch na nohách..
Dnes som skúsil levanduľu a rozmarín dal som si kúsok do ponožky a potrel som si ním aj odkryté miesta, no tiež keď som sa osprchoval našiel som kliešťa takže nejak to ani nepomohlo.. Problém je v tom, že ak mám kliešťa dlhši napr. ako minule že si ho nájdem až na druhý deň tak mi po ňom ostane akoby štípanec od komára, ktorý dosť svrbí. Minulý rok som mal takýto "štípanec" aj 2 týždne. Veľmi sa bojím, že môžem dostať nejakú z tých chorôb, ktoré prenášajú kliešte. Miesta po kliešťoch kontrolujem každý deň aj 2x či sa mi náhodou okolo toho nerobí nejaký fľak. Našťastie som zatiaľ v poriadku, no budem rád ak mi poradíte nejaké účinné rady ohľadom kliešťoch od ich odpudzovania až po ich vybratie :) Nerád by som sa vzdal tohto "športu" chodievam do lesa väčšinou sám vyvetrám si hlavu, prídem na iné myšlienky, nadýcham sa čerstvého vzduchu.
Vopred Vám ďakujem.

Argus

Znie to neuveritelne aj mne, ale pomaha mi to - pit silne pivo pred a po vylete. Kedysi na mna bez srandy klieste naliezli aj v mestskom parku a s touto technikou som uz rok a pol nemal kliesta. Asi im ta zmes alkoholu a B vitamínu nechutí.

Mesačný princ

Najlepšie si obuť gumáky, ktoré majú hladký povrch a na oblečenie, ešte priviazať sáčok okolo. Takto zabrániš kliešťovi loziť.

Repelenty nepomôžu a ani iné recepty. Buď nechoď von, alebo per oblečenie po každej prechádzke. Kliešť je v ňom schovaný. Môže žiť aj rok bez potravy a fungovať na oblečení, ktoré si priniesol z prírody. A už vôbec sa nevyzliekaj v byte. Radšej na dvore alebo na chodbe..