ako sa vyhnúť úpalu

Bubliii

28°C v tieni či na slnku? ak v tieni, na slnku bude aj vyše 30, i ke´d pocitovo by to vietor mohol ochladiť. Čo napadá mne - pokrývka hlavy - šiltovka, klobúk, šatka, čokoľvek, ale s holou hlavou určite nie, spáliš sa. Druhá vec pitný režim (voda, minerálka, nie sladké žbrndy), robiť si často prestávky - ak sa dá.. mne pomáha na prehriatie na WC si pustiť studenú vodu na obe zápästia - vnútornou stranou hore a vydržať tak zopár minút. Bleskovo to ochladzuje telo. Dá sa na WC ošpliechať si aj ruky, tvár, ramená. Ak budeš mať krátky rukáv, natri sa opaľovacím krémom, aby si okrem úpalu neriešil aj spálenie pokožky. Ďalej, neviem, kde budeš pracovať, ale skús si rozdeliť prácu tak, aby si bol aspoň čiastočne alebo v ideálnom prípade úplne v tieni. Slnko sa počas dňa otáča a tak si vieš záhony rozdeliť na tie, čo urobíš ráno a tie, čo urobíš poobede. A v neposlednom rade radím ľahké a vzdušné oblečenie, ktoré ti umožní prirodzene sa ochladzovať. Nič obtiahnuté ani syntetika a to isté platí o topánkach.
Už ma nič viac nenapadá :)

pavel y

Ahoj, s podobným problémom som už pomohol nejednému človeku. Kamaráti sa vždy v čase horúčav sťažovali, že ich začína pobolievať hlava. Keď však prišli úmorné horúčavy na konci júla 2013, bol som nútený zamyslieť sa nad tým, čo by mojim kamarátom mohlo zmierniť, prípadne úplne eliminovať ich utrpenie. Uvidel som uterák na lavičke a hneď mi bolo jasné, čo spravím. Vzal som uterák do kúpeľne, pustil som silný prúd studenej vody, povykrúcal som uterák a obmotal som si ho okolo hlavy. Bol to skvelý, osviežujúci pocit. Rovnaký postup som zopakoval aj s dalšími uterákmi, ktoré boli v tej chvíli v dočasnom vlastníctve kamarátov.

Odporúčam to vyskúšať aj tebe.