Ahojte, potreboval by som nejaku rýchlu chorobu pretože píšememz Nemčiny. Prosím poradte mi. Ďakujem
Škola
Ja ked potrebujem ospravedlnenku tak idem ku doktorke s tym, ze som zjedol nieco pokazene a ze ma boli brucho a od rana prehana a vzdy mi napise .. tak skus
Jazyk sa neda naucit tak, ze malemu piatacikovi, ktory prvykrat prichadza do kontaktu z nemcinou, strcime do ruky debilnu knihu Tangram, Deutsch Aktiv, alebo malemu piatacikovi, ktory prvykrat prichadza do kontaktu s anglictinou, strcime do ruky debilny Cambridge, Hotline... Chcem povedat knihy pisane cisto nemecky, cisto anglicky, bez jedineho jedneho do slovenciny prelozeneho slova, bez jedinej jednej do slovenciny prelozenej vety. A ten ziak moze mat IQ genius a fotograficku pamat, moze vyhravat matematicke, dejepisne a ine sutaze, pisat vsetky diktaty zo SJ na jednotky bezchybne, ale z NJ/AJ bude mat stvorky, patky a vsetci ho budu bud povazovat za hlupaka, alebo obvinovat z lenivosti, ze sa neuci. Kde je tu problem? Problem je v tom, ze Ked si ziacik precita vetu Wie geht´s? lebo ju nasiel v knihe, on si ju neprelozi ani s pomocou slovnika, ani nijako, lebo je to fraza, ktoru si clovek neprelozi sam bez pomoci NORMALNEJ KNIHY. Normalna kniha je napriklad ucebnica nemciny pre samoukov, ktoru najdes v knihkupectve. Taktiez ucebnica anglictiny pre samoukov. Chod do knihkupectva, kup si jazykove ucebnice pre samoukov a mas po probleme. Jedna takato kniha ta vyjde lacnejsie, nez by ta vysli 3 hodiny sukromneho doucka. A vsetko z nej pochopis. Jazyk sa ucime v skole a doma. V skole nas to ma naucit ucitel a doma nas to ma naucit kniha. Ale ako ta moze debilna kniha, v ktorej nemas napisane jedine jedno slovo po slovensky, nieco naucit? Mas tam gramaticke javy vysvetlene po slovensky? Nie, lebo tie su vysvetlene v nemcine, vsak? Mas tam slovicka a vety prelozene do slovenciny? Nemas. Preto sa ti ten jazyk neda naucit. A nielen tebe, ale nikomu. Jenotky z nemciny maju len ti, co maju doma niekoho, kto vie po nemecky a vie im to vysvetlit, to znamena, cele slova a cele vety z tej debilnej knihy prelozit do slovenciny, plus v slovencine vysvetlit gramaticke javy. Preto maju jednotky. Lebo z debilnej knihy sa nikto nenauci sam. Ale keby si si len tak zo srandy teraz kupil v knihkupectve napriklad portugalcinu pre samoukov a kazdy tyzden by si sa naucil z nej jednu lekciu, tak za 30 tyzdnov ovladas celu portugalcinu, teda mozno nejakych 5000 slov a celu gramatiku, potom zacnes kukat portugalske filmy a v 18tich mozes ist tam na dovolenku a budes tym ludom vsetko rozumiet. Alebo aspon velku väcsinu. A to si sa ucil uplne bez ucitela. Bez skoly. A zrazu nieco vies. Ako je to mozne? Lebo nie je kniha ako kniha. Jedna kniha je dobra, lebo ta vie vsetko naucit a druha kniha je zla, lebo sluzi iba nato, aby ta psychicky zdeptala a aby z teba urobila zakomplexovanca. Ucitelia, jazykari na skolach naschval preferuju zle knihy, debilne, zahranice a cisto nemecky/anglicky pisane, ktore zo ziakov robia zakomplexovancov: Deutsch aktiv, Tangram, Cambridge, Hotline. A potom sa vytesuju, ze ziaci nic nevedia, tym padom maju väcsiu sancu, ze ti ziaci budu k nim chodit na sukromne doucko, z coho maju dalsi prijem. Ked ta nemcina nebavi a nemas ju rad, tak s tym uz ozaj nic nespravis, vsak nemusis ist z nej maturovat. Pojdes z Aj alebo z M. Ale ver, ze ked si dnes odskocis do knihkupectva, kupis nemcinu pre samoukov a kazdy tyzden sa naucis jednu lekciu (cez prazdniny kazdy tyzden dve lekcie), tak do konca prazdnin mas takych 17 lekcii prebratych, co uz je väcsina knihy a vysvetlene to tam mas jednoducho, tak, aby si to vedel pochopit aj bez ucitela, bez doucka. To znamena, budes mat dobru knihu, kniha ta nauci. Ucitel preferujuci zahranicne knihy ta nenauci nic a debilna zahranicna kniha ale, ze uz vobec nic. Na konci buduceho roka je takto realne, ze budes mat z NJ jednotku na vysvedceni. A tu zajtrajsiu pisomku uz dako prezi, vsak su aj horsie veci. Bud rad, ze na Slovensku nemame teroristov a bomby. Od toho pisomka je mensi problem :)
Najprv treba pochopiť, že škola je pre život a nie pre známky. Keď ti nemčina nejde tak ju maj jednoducho na háku.
Ja som mala kedysi presne taký istý problém :) Pred nemčinou som sa vždy modlila a ledva som prechádzala. Ešte predtým kedysi strašne dávno na prvom stupni som nenávidela prírodovedu a tiež som si raz deň predtým ako ma mala učiteľka mapa vyvolať, som chcela ochorieť. Zázrakom som vtedy aj neviem ako ochorela :D
Ty si to každopádne nepraj. Vieš čo je to vlastne choroba? Choroba z teba všetko vyciciava a tak ťa zabíja. A naozaj sa chceš zabíjať?
Popros rodičov o doučovanie z nemčiny, ja osobne sa teraz učím nemčinu pomocou aplikácie (je aj stránka) "Duolingo". Ale tam musíš vedieť aj angličtinu :/
Tak veľa šťastia s tou nešťastnou nemčinou, dúfam, že som pomohla :)