Vegetariánstvo

Príspevok v téme: Vegetariánstvo
EsteNeviem

Dobrý deň. Mám istý svoj názor s ktorým sa nemôžem podeliť lebo moje názory zvyčajne nikoho nezaujímajú, preto píšem na fórum kde je väčšia možnosť že si to niekto všimne a prečíta a o to mi vlastne ide, pretože tieto myšlienky mám v hlave už určitý čas a chcem s nimi von.
Vegetariánstvo a vegánstvo dnes je pre mňa akýsi boom, jeden prestal jesť mäso a tak sa pridal aj druhý...dá sa povedať že je to moderné, byť vegetariánom...a väčšinou keď je niečo moderné ľudia to robia ani nevedia prečo a ak aj vedia, pôsobí to celé na mňa umelo a neúprimne...
Chápem ľudí, ktorí nejedia mäso a chápem aj tých, ktorí mäso jesť potrebujú. Každý sme iný a niekto proste nedokáže byť bez mäsa bez toho aby nehladoval...
Ja osobne nie som vegetariánka, ale bez mäsa by som kľudne prežila. Moje obľúbené jedlo je vegetariánske, dokázala by som ho jesť takmer každý deň a v pohode by som vyžila aj na ovocí a zelenine, zemiakoch, cestovinách atď...mäso mi väčšinou nechutí.
No ale k pointe. Chcela by som odkázať niečo ľuďom ne-vegetariánom. Ludia ktorí nejedia mäso sa sťažujú na tých druhých, že ich netrápi ak kvôli ním zabijú nejaké zviera a že sú všeobecne ľahostajní k utrpeniu zvierat. Ja osobne som veľmi veľmi citlivá ak vidím na video alebo niekde ak sa ubližuje nejakému zvieraťu, je mi zle a preto píšem tento odkaz.
Pre mňa problém nie je to, že ľudia jedia mäso. Pre mňa je problém to že ľudia si nevážia čo majú. Myslím že by sme si mali vážiť všetko bez čoho by sme neprežili. Ak niekto by neprežil bez mäsa, mal by si zviera vážiť pretože ho v podstate potrebuje k životu. A to ľudia nerobia. A preto sem píšem, pretože som sa chcela podeliť o túto myšlienku. Prosím zamyslite sa nad tým. Zvieratá možno nemajú takú nervovú sústavu ako my a tak je dosť možné, že vraždy neprežívajú rovnako ako ľudia, ale prah bolesti majú rovnaký. Ak si teda vážime to, že jeme mali by sme ku zvieratám aj pristupovať s určitou úctou a vážiť si ich že nám dávajú mäso. Čo to znamená?
Sloboda. Ak to mám povedať ľahostajne, každé zviera raz umrie. Či bude zabité človekom alebo nie. Ale predtým žije a malo by žiť slobodne. Ak by som chcela niečo zmeniť tak to, aby zvieratá celý život nemuseli byť zavreté v klietkách, mohli sa pásť, bolo by k ním pristupované s určitým citom a v prípade smrti, teda zabitia s účelom získania mäsa bola zvolená čo najrýchlejšia a najmenej bolestivejšia smrť!
Ak to už nechcete robiť pre tie zvieratá, robte to aspoň pre seba koniec koncov, to mäso konzumujete vy a ak si vážite aspoň sami seba, konzumujte to najkvalitnejšie - a to je zviera, ktoré spásalo zdravú trávu na slobode, prípadne inú zdravú potravu a bolo zabité čo najšetrnejším spôsobom, ak sa to tak dá nazvať...pretože pri zabíjaní zvierat ako sa to robí teraz sa zviera bojí a všetky stresové hormóny sa dostávajú do tela a čiže aj do mäsa, takže v podstate tak či tak jete odpad! Vážte si samých seba aj tých, bez ktorých by ste nevedeli žiť aj keď takýmto spôsobom! Rovnako je to aj zo stromami a rastlinami ktoré dávajú ešte potrebnejší kyslík!
Chcela som sem len napísať svoj názor, nič viac... keď sa ma niekto spýta, že čo teraz..neviem...ani sama neviem, ale považujem za podstatné aby si to prečítalo čo najviac ľudí a prípadne pouvažovalo o tom, čím viac ľudí tým lepšie...Nie som žiadna pošahaná ochrankyňa prírody, v podstate v nej trávim len veľmi málo času, ale vždy som k nej cítila určitú úctu a vďačnosť a rovnako aj ku zvieratám. Považujem to za dôležité o tom napísať. Ďakujem ak ste prečítali až do konca... M, 21 rokov...

chorecrevo

Ja som sa dala na vegetariansku stravu pre jeden zdravotny problem. Odkedy som vegetarianka, citim sa neporovnatelne lepsie a viem, ze sa uz nikdy nevratim k jedeniu mäsa. A ani moje stare zdravotne problemy (dlhe roky sa tahajuce) sa mi po nasadeni vegetarianskej stravy uz nikdy viac nevratili. Samozrejme, ze som mala rada mäso a chutilo mi, ale u cloveka, ktory vie, ze mu vegetarianska strava zdravotne prospeje, je uplne bezproblemova a samozrejma vec sa vzdat mäsa. Nelutujem, ze som sa dala na vegetarianstvo. Lutujem len, ze som to neurobila uz ovela skor.

Chlapec0dVedla

EsteNeviem - mas slachetne uvazovanie a len este dodam. To ako si vazime zivot ludi zvierat a rastlin o nas hodne vypoveda.

Pekny vecer prajem.

EsteNeviem

Prepac ale myslim ze toto je trochu mimo temy..

Narocky som opakovala ze nie som ziadny bio eko clovek! Nekupujem eko potraviny a v prirode som len minimalne, aj ked sa mi tam paci, nie som vobec ten typ cloveka. Neviem ake hrozne dosledky by boli z toho ze zvierata by trpeli menej ako doteraz a nelamali si krky v klietkach... ?
No najviac mi pride zvlastne ze clovek ktory ma iniciativu s problemom tykajucim sa zvierat alebo prirody, je hned povazovany ze nejakeho BIO, EKO cloveka... akby sa svet delil na ludi ktory pochadzaju z prirody a na tych druhych!
Pride mi to zvlastne...tie dosledky vidim skor v nezdravych ludoch ktori konzumuju taketo jedlo, su nestastni, chori a nadalej lahostajni k sebe ak ostatnym

Buki

No ved prave to ze vsetko ma svoje dosledky, len eko ludia maju dost problem ich vidiet a bojom za svoje nazori robia viac skody ako uzitku. Ako ked sa ozyali za prava kormoranov ked prileteli na slovensko, ze je ich desat a nikomu nic nerobia. Nie len takmer vyhubili vsetky ryby na liptove. Ako ked bojovali za prorodne prostriedie v slovenskom raji, nech si priroda sama poradi s likozrutmi a vyhubili polovicu lesa, ako bojovali proti chovu oviec ze nicia zivotne prostredie a potom sa roztastla vseliaka cudzokrajna plevel co potlaca miestnu vegetaciu a ludia nevedia co s nou.....

EsteNeviem

V poriadku, ja som len mala potrebu napisat svoju myslienku niekde kde by si ju mohlo precitat co najviac ludi a je uz len na nich ci to zvazia alebo sa na to budu pozerat ako na nerealne riesenie a pod....Som toho nazoru ze nic sa nemusi ale vsetko ma svoje dosledky. Ktore pridu skor ci neskor. Vzdy..
Takze tak. Ak budem mat niekedy prilezitost nieco zmenit k lepsiemu, rada tak urobim nielen v tomto probleme. Ale clovek sam velku silu nema

Buki

Ako vestky tieto eko ochranarske reci - je to sice pekne ale nerealne. Idem do obchodu a vyberam podla ceny kvality. Nik ti nebude citat niekde malimi pismenami, ak to vobec tam je, ci kura si zilo za zivota dobre. Aj ked co sa tyka masa tak je to poznat v kvalite. Ale vecsina ludi aj tak zije z mala a berie co najviac za co najlacnejsie.Ked chodis do prace aj tak sa najcastejsie stravujes v praci a vela si nenavyberas co ti navaria.

melasanjaaa

Ja nejem maso ani ryby uz vyse roka a pol a vobec mi nechyba..nejem ho z etickeho hladiska a tiez preto ze nieje zdrave...pozerala som si urcite dokumenty atd..s to cloveka odradi...