Všetko sa to spustilo nejak behom posledného roka. Unavu som začala pocitovat od leta a pred mesiacom sa to vyostrilo do situacie kedy som s plačom od bolesti a vyčerpania volala rodičom že chcem ist na vyšetrenia a bola som hospitalizovana. V skratke nejak budem sa snažiť popisat ake boli a su moje ťažkosti. Myslim že prvotnou bola unava, vystupnovali sa zašklby svalov, nočne potenie, problemy so spankom. Par extremnych dni kedy som sa zobudila a myslela som že mi niekto v noci kopal do nôch, pocit tažkých noh, pálilo ma v nich, bolelo. Nevládala som prejst ani 300metrov svet sa mi krútil a chodník rozlieval pod nohami a môj tep musel byt asi takých 170, totálne vyčerpanie. Pocit že mi chodia mravce po hlave, ako elektrické prúdy. Všimla som si, že som niekto uplne iný, bola som úplne mimo ešte aj som , vnímam opozdene, mám spomalené reflexy a moja pamäť je viac než poľutovania hodná. Veľa nocí mi strhávalo svalmi a tiež na hrudníku ...potom mi strpla noha , ruka. Moja koordinacia a rovnovaha je niektore dni taka, že naozaj neviem prejsť viac ako 200metrov a ak ano stoji ma to veľa sil. Moje nohy telo aj hlava su vyčerpané. Objavila som, že mám raynaudov syndro, ktorý mi potrvdila aj lekárka, našla som si pár petechii. Som uplne normálny mladý 20ročný človek. Moje problémy nesúviseli s tým že by som málo spala alebo niečím iným nie. Vyskúšala som veľa doplnkov, magnézium, hýbať sa a pozítivne sa naladit. Ale ja sa vo svojom tele jednoducho necítim dobre a viem že je niečo zle. Počas hospitalizácii prisli iba na prekonanú mononukleozu teda Epstein- Bar Virus, nejak málo zvýšené pečenové hodnoty, testovali mi krv na veľa vecí. Prvýkrat mi vyšli zvýšené hodnoty protilátok voči borelioze, na druhý krát už nie. Takže neviem. Čakám na výsledky testov z ENA...ANA som už dostala a sú negatívne a vraj sa málo kedy stáva že ena by boli napriek ANA negativite pozitivne tak som zvedavá...takže čakám na výsledky z autoimunitných chôrob. Navštívila som neurologičku, ktorá ma poslala na vyšetrenie na tetaniu a mri mozgu....tak som zvedavá čo to bude. Mám pocit že už mi je jedno aj keby to bolo skleroza lebo hladat diagnozu a trapit sa dalšich par rokov ako hypochonder a človek pred lekármi ktoremu nikto neverí zažívať nechcem. Bohužial diagnoza chronicky unavovy syndrom je pre mna vysmech a odmietam ju prijat. V najbližších dnoch ma čaká ešte hematologia nakolko mám makrocytovu normochromnnu anemiu...ale hodnoty b12 a kyseliny listovej ktoré by vzhladom k tejto anémii mali byt nízke nie sú...tak tam bude nejaký iný problém kvoli ktorému sa to nevstrebáva, mám zvýšenú hladinu nejakého tumor markeru pri lymfome...ale ten vraj može byt zvyšeny aj pri zapaloch. Som z toho všetkeho klbko smutku nepochopenia a depresie...už teraz sa bojim že sa nikde na nič nepride a nikto mi z toho nepomože. Je to frustrujuce ..ja len chcem pochopenie, aby mi niekto veril a dokazal prist na to prečo sa citim tak ako sa citim. Ozvem sa po reumatologii, hematologii, MRI, EmG a som zvedavá na čo prídu ( vopred vás upozronujem so slovom psychosomatika na mna nechodte...vždy ked to počujem prajem dotyčnemu aby mu par krat bolo tak ako mne, či by si pripustil slovo psychosomatika. Pripustam , to že stres je veľky faktor... ale poznam svoje telo a viem že niečo nefunguje...ma niekto podobne skusenosti s hladanim pričiny:?
CHCEM len vedieť čo mi je- nič viac ! :(
Ahoj ked si este aktivna tak sa ozvy prezivam uplne to iste co ty...
Nuž ale tieto symptómy, kt. si tu popísala mi nesedia na chronický únavový syndróm!
Nepíšeš o poruchách imunity, nemáš zvýšené teploty, bolestivý krk a uzliny, kt. sú zväčšené,...
Môžeš mať chronickú únavu alebo únavový syndróm, čo sú sprievodné znaky rôznych chorôb, aj infekčných. Tiež sa prikláňam k borelióze (neuroborelióza?), či autoimunitné ochorenie?
Tak ten výskyt vyrážky určite povedz, v ČR pri výskyte vyrážky a nejednoznačných testoch na boreliózu- raz poz., raz neg., alebo rozdielne výsledky ELISA/WB sa hneď zahajuje jej liečba, na slovensku by to malo byť podobne.
Ano neurologicka mi okrem odporučania na MRI dala lexaurin a frontin :-D mala som niečo podobné asi 5rokov dozadu..už si nepamatam ako to vyzeralo ...ale pamatam si to v strede bola modrina a okolo toho taky červeny prstenec. Pamatam si že som to mala na stehne dlhšie a len som tomu nevenovala pozornost a vravela si hmm to je nejaka divna modrina srandovna...bližšie si už nepamatam no ale z coho to bolo na to už nepridem :-D škoda hlupak človek...že sa takto stavia k vlastnemu zdraviu ...myslim že dnes by som išla aj s malym ekzemom k lekarovi,lebo si človek nikdy nemože byt isty. Dg som dostala po prepustení z nemocnice v Šaci na internom oddelení. Tak predpokladám že toto bude asi dlhá cesta... Ano durovskej som pisala dva tyždne dozadu ...ale nie som z Bratislavy tak až ked sa mi podari pobehat zvyšne vyšetrenia tu doma tak sa s snou dohodnem.
az teraz som si to precital cele, to, ze je to psychosomaticke a ze si blazon ti budu tvrdit nasi doktori na 90 percent, na to sa priprav, oni tieto infekcie nevedia liecit, aj ked ti najdu boreliozu, tak to preliecuju dva tyzdne a dovidenia.... chod tam, kde som ta poslal, ale plati sa to vsetko, pretoze to poistovna nepreplaca, drzim palce
Kto Ti určil dg. chronický únavový syndróm?
vyzera to na boreliozu, ale necakaj, ze ta slovenski doktori vyliecia, ich testy nestoja za nic, podobne ani diagnostika, su slabucki, chod za mudr. durovskou, najdi si na nete
V rámci stitnej mi vysetrovali len tsh ktore vyšlo normálne a nie podľa ultrazvuku nie su zvacsene, lymfaticke nejak necítimn ze by boli bolestive. Celkom ma to znepokojuje ze je asi tristo vecí ktoré to môžu spôsobovať..
Štítnu žľazu ti kontrolovali? Uzliny? Zväčšenie sleziny, pečene?