Čaute, iste to poznáte. Vonku sa fajne oteplilo, doma nechce ostať nikto, a tak si pekne krásne vybehneme do prírody. A tu začína môj problém...už od detstva mám panický strach z kliešťov. Alebo teda skôr z chorôb, ktoré môžu prenášať. Stačí sa mi len rukou otrieť o dajaký krík, a už si ju musím celú skontrolovať, či na nej nie je kliešť. A potom dostanem úplne nával paniky: Prisaje sa na mňa, dostanem zápal mozgových blán, budem mať z neho trvalé následky, prestanem chodiť, jesť, rozprávať a pôjdem do ústavu na celý život...pre jedného kliešťa.
Celá táto obava mi behom sekundy prebehne hlavou. Každé leto a to už roky. OK, kliešťov sa bojí veľa ľudí, ale zrejme až takto sa báť nie je normálne. Iste, existuje aj očkovanie, ale neviem, či to môjmu strachu pomôže.
Bojíte sa niekto kliešťov rovnako ako ja? Je to začarovaný kruh, každé letné mesiace.
Panický strach z kliešťov
Jumbacisko ja ta uplne chapem :D mam tak isto panicky strach z kliestov ..tiez sa vzdy kontrolujem ked sa obtriem o hocijaky krik ..minuly tyzden sa na mna prisalo 23 kliestov ..to boli moje prve klieste..boli taky maly ze si ich nebolo mozne vsimnit..vyzerali ako znamienka a dokonca nebolo okolo nich ani cervene ..a ani len nesvrbeli a len tak nahodne ked som sa pozerala na svoje prsty na nohach som si vsimla mini ciernu bodku co tam nema byt ..hned som spanikarila a zacala vyvadzat ked som nasla dalsiu taku bodku co nepatri na moje telo tak to bolo este horsie ..mamina koli mne musela s poldecakom utekat na pohotovost lebo som nevedela vydrzat ani minutu..tam sme zistili ze ich mam 23..a ked sme prisli domov tak som stale nebola klidna a zacala som si nahovarat ze ich mam niekde v zadku kde ich nevidim tie svine male ..a ze ma nakazia ..tak sestra mi musela s lupou pozriet cele medzi nozie :ad a teraz odtoho presiel tyzden a stale niesom kludna ..kazdu noc sa mi o nich sniva a v noci sa budim lebo si myslim ze ich mame v dome a ze ma napadnu ..lebo mam pocit ze jedneho co som si vytiahla doma ze ozil a usiel a vlastne sa tu aj rozmonzil ..takze su tu vsade ..vcera som prevracala od rana do vecera kazdych 5 minut a dnes som sa po niekolkych dnoch konecne najedla ..kludna budem snad az vtedy ked pojdem za niekolko tyzdnov na vysetrenie a oni mi povedia ze tie svine male mi nic nespravili ..a uz nikdy nikdy nikdy nejdem cez leto do lesa
Nuz niektory mate nepravdive informacie klieste su posledne roky dost nakazlive encefalitida sice je zriedkava no borelioza je dost casta viac ako 4tisic pripadov rocne to je myslim dost velky pocet. A ochorenie je casto krat nedostatocne liecene a chapane zo strany lekarov. Takze pozor na to ja som s boreliozou zapasil dlhu dobu.
Co viem tak klieste nesposobuju zapal mozgovych blan ale prinajhorsom kliestovu encefalitidu. A navyse iba okolo 5% kliestov je schopnych nakazit cloveka. A vela kliestov sa len vryje do pokozky bez toho aby infikovalo cloveka, takze ono je dost nepravdepodobne že po navsteve v prirode dostanes nejaku chorobu. Vyskyt encefalitidy na Slovensku je naozaj velmi nizky. V posledných desiatich rokoch sa pohyboval od päťdesiatsedem do stosedemdesiatštyri osôb. To je naozaj velmi male cislo, a ovela vyssia pravdepodobnost je ze ta zrazi auto na prechode pre chodcov
. Navyse su miesta kde nie su takmer ziadne klestie a inde naopak je zvyseny pocet kliestov ako napriklad juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tríbeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.
A voci kliestom sa da chranit tusim su aj urcite spreje proti kliestom , alebo urcite oblecenie ktore klieste odpudzuje vsak si vygoogli
Práveže všade píšu, že ich možno nájsť v tráve a kríkoch vysokých do jedného metra. :D A pred bytovkou mám akurát jeden krík, takže keď výjdem, vždy sa oň obtriem. :D A nasleduje prehliadka :D
nemam pocit, ze by ich bolo zrovna menej.
Na strachy a paniky ti pomoze asi len psychoterapia. Ak by si ich vedel porazit racionalitou, uz by si to asi spravil.
Inak klieste neziju na krikoch a neskacu zo stromou. Rodia sa v pôde, vyliezaju na stebla travy a tam cakaju aby sa prichytili na teba. Najlepsia obrana su dlhe nohavice, idealne zapravene do vysokych topanok. Kliest potom lezie po nohe a mas dost casu ho obrat a zlikvidovat. Blede oblecenie sa odporuca preto, aby si ho lahsie zbadal. Kliestovy je farba ukradnuta, on reaguje na pohyb.
No a dalsia dolezita obrana je potom kliesta najst prv nez sa prichyti respektive do par hodin.
Nestihne ta infikovat.
Co sa tyka ockovania je to dobry sposob ochrany pred encefalitidou, ale na boreliozu ockovanie nie je cize stale budes musiet dodrziavat vyssie napisane.
Osobne som si obral a vytiahol stovky kliestov, bez uhony, takze paniky mat netreba. Iba zdravy respekt.
Ja tiež nemám rada hmyz, ale také kliešte som si pri psovi zvykla nielen vyťahovať, ale aj ich chytám do rúk, ak po ňom lezú :D To by si nedal, čo? :D Ja ho nonstop kontrolujem vonku, kedže má huňatú srsť, je to lepšie, ako ich potom hľadať kde sa prisali. Chytím, dám na zem a rozpučím kamienkom :D
Najhoršie je, že už nepomáhajú ani žiadne repelenty (pre ľudí), takže čím sa chrániť hmm...treba mať dlhšie oblečenie, svetlé, kontrolovať sa ale zas si nedať pokaziť prechádzku panickou hrozou z týchto hávedí...