Zdravim,
vcera vecer som si zrejme vyvrtol clenok, trocha to bolelo, dosiel som domov, nebolelo to prilis, takze som zaspal, dnes rano po prebudeni ma uz bolel o nieco viac a je aj opuchnuty z lavej strany na lavej nohe, podliate krvou to nie je, pri dostupeni to boli tak stredne, inak pomerne a to som zatial nebral lieky proti bolesti.
Co som skusal:
- rano som na tu nohu chvilu aj dostupoval
- potom som dostupovat prestal uplne
- mal som asi 30 minut nohu volne v teplej vode, tip som nasiel v tomto fore, neviem ci to pomohlo, alebo prip. mohlo ublizit, clenok ma vtedy prakticky vobec nebolel, no opuch sa nezmiernil vobec
- nasledne som mal vacsinu casu nohu vylozenu, opat na tip odtialto
- po niekolkych hodinach bez akejkolvek zataze a dostupovania je bolest stale mierna az stredna, rovnaky opuch ako rano, zacina mi noha trpnut
Rad by som vas poziadal o rady, aj na konkretne otazky:
1. Doma nemam ziadne maste, mam len Elmetacin, kozni sprej, roztok Indometacinum a KETOSPRAY 10 %, su asi pol roka po zaruke, mozem ich pouzit a prip. aj kombinovat (kedze je toho malo)? Nie je to podobne ako pri minimalnej trvanlivosti potravin, ze je ich mozne pouzivat aj po nej? Prip. moze mi to poskodit vaznejsie okrem nejakej koznej reakcie?
2. Nemam doma obvaz, nasiel som tipy na studene obklady aj na teple, ktore su lepsie, alebo ako ich kombinovat? Viem ze teplo uvolni cievy, chlad ich stahuje a mal by pomoct proti opuchu, no neviem ci pomoze aj dlhe hodiny po zaciatku (zrejme to zacalo v noci).
3. Kedy by mal opuch ustupit, aspon priblizne, resp. ak neustupi do urciteho casu, moze to byt napriek miernej bolesti aj zlomene?
4. Ak opuch a bolest ustupi, mozem ho zacat zatazovat - dostupovat, chodit? Mate s tym skusenosti, po akom case ste zacali chodit?
5. Je nedela, zajtra je sviatok, zvazujem kedy ist k lekarovi, ma zmysel ist na pohotovost? Prip. k akemu lekarovi ist pozajtra? Potrebujem ist aj k obvodnemu?
Pozajtra potrebujem niekam ist, ak sa to dovtedy zlepsi, radsej by som tam siel, mozno sa predtym zastavim u lekara, ak by to bolo potrebne, dalsie dni by som mohol ist na PN a mohol by som nohu setrit aj uplne.
6. K tomu este otazka, aku dlhu PNku mi moze dat lekar, aspon priblizne, aj podla vasich skusenosti, ak by to bolo mierne, prip. aku dlhu pri vaznejsom - no stale bez zlomeniny a nutnosti operacie
7. Posledna otazka, z vasich skusenosti, moze sa vyvrtnuty clenok, opuchnuty, bez podliatia krvou vyliecit aj bez lekara, dlahy a pod.? Samozrejme ak by islo o miernejsi pripad.
Vopred dakujem za pomoc.