Zdravím.
26.4. som mala dostať menštruáciu. Dnes je 4.5. a stále nič. posledné 2 dni však mám všetky príznaky PMS (zatiaľ slabé kŕče ktoré niekedy prejdú až do nevoľnosti, bolesť krížov, citlivé prsníky, bolesť hlavy a zjedla by som tonu čokolády, plus biely výtok ktorý mávam stále pred menštruáciou.) Problém však je, že 26.4., kedy som mala dostať menzes, som mala prijímačky na vysokú školu a počas toho týždňa som zažila brutálny nával stresu, preto som ani nečakala, že mi príde menštruácia včas. Ale teraz keď mi mešká už 8. deň, začínam byť z toho nervózna.
Zhruba pred polrokom (november) som mala hormonálne problémy, asi 2 mesiace mi vynechala menštruácia a mala som veľmi časté krvácanie mimo cyklu. 3 mesiace som potom brala antikoncepciu a upravilo sa to, od januára som ju dostala vždy na deň presne, preto ma teraz toto meškanie trochu rozhodilo a bojím sa, či ma zase nechytili nejaké hormonálne problémy.
Možnosť, žeby šlo o tehotenstvo som zatiaľ vylúčila - s priateľom používame vždy ochranu a dávame si preveľký pozor. Skôr ma trápi, či to nebude zase niečo chorobné. Niekedy som mávala chronické zápaly močových ciest, avšak už dlho sa neobjavili.
Poraďte prosím, či môže byť dôvodom aj ten stres, ktorého momentálne nemám málo a či sa vám nestalo niekedy niečo podobné...či mám veľmi panikáriť :D (mám 19rokov)
Ďakujem.
divné meškanie ...
Stres dokaze velmi tieto veci ovplyvnit, ale istota je istota.
Môže to byť zo stresu. Ale ak chceš istotu, choď do lekárne a kúp si 2 tehotenské testy, stojí to pár eur. Ak sa ukáže pozitívny, nepanikár a o niekoľko dní test zopakuj. A bude aj ten pozitívny, choď ku gynekológovi.
Prípadné tehotenstvo v tvojom prípade neznamená koniec sveta, naopak, aj keď v prvej chvíli to môže vyzerať ináč.
Kvôli stresu sa môže oneskoriť ovulácia aj o 8 dni aj o mesiac a tým pádom aj menštruácia, ale to by si nemala PMS. Zato pri tehotenstve je to presne, ako opisuješ.