Záchranár

Príspevok v téme: Záchranár
factor

Zdravím,chcel by som sa stať záchranárom a privítal by som aktuálne info,lebo plno článkov tu sú pomerne staré..Chcel by som hlavne vedieť náročnosť predmetov,pretože som na gymnáziu a z bio mám tak 2-3,chémia trojky,občas nejaká 4,fyziky tiež..Ale myslím,že je to kvôli nedostatočnému pripravovaniu+som na najťažšom gymnáziu a to si nerobím srandu alebo hodnotím podľa seba...Ale byť záchranárom je môj sen,len sa bojím týchto predmetov..Hlavne fyzika.Ďakujem za rady.

suu_112

Na to aby si sa stal zachranár nemusíš sť na VŠ, exitsuje aj vyššie odborné vzdelanie, čiže v podstate nadstavba, je to v KE ale iste i v iných mestách, a čo som čítala výhlašku, tak tam je tiež uvedené, že máš mať skončené toto alebo potom tu výšku. Rozdiel je asi v tom - teda podľa mňa, že je asi trochu ťažšie sa tam dostať, keďže čo viem tak kamoška čo šla do NR na urgent na VŠ, nemala na príjmačkach psychotesty a že vkľude vzali aj ľudi čo nevedeliplávať, i keď potom to malipočas semestra ťažšie. To v KE je také že najskôr musíš absolvovať psychotesty až potom ideš na fyzické, pri čom ak neodpláveš nevezmu ťa. Každopádne, nevzdávaj to, ak budeš tomu venovať dosť času nebude to problém, držím palce :)

masrada

factor: Nechodim na tu skolu, takze bolo by fajn, keby napisal niekto, kto tam chodi alebo chodil. Ale este taku vec som chcela: ked vam profak nevie moc dobre vysvetlit a vo vasej ucebnici su tiez niektore veci vysvetlene nezrozumitelne, v tom pripade je dobre zohnat si aj ine ucebnice, napriklad za nasich cias bola kniha "Chystate sa na maturitu". Ale aj viacere knihy. Priklad: nevedela som z debilnych gymplackych ucebnic matematiky pochopit kombinatoriku. Ani za svet mi neslo do hlavy, co je "k" a co je "n". Lebo sme to mali v knihe debilne vysvetlene. Ale v nejakej inej ucebnici, ktora nebola stredoskolskou ucebnicou matematiky, ale to bola len akasi zbierka prikladov na prijimacky na ekonomicke skoly, plus okrem prikladov tam boli aj nejake vysvetlovacky, klasika... Tam bolo napisane toto: pri kombinatorike tvorime k-tice z n prvkov. A ked som si tuto vetu precitala, hned mi bolo vsetko jasne ako facka. Ze ja normalne az zasnem nad tym, jak debilne a sprosto a neskutocne komplikovane su pisane napriklad gymnazialne ucebnice matematiky, ze ani genius nepochopi, ale na druhej strane staci vziat do ruky celkom inu knizku, kde je tiez vysvetlene to iste ucivo a zrazu akoby zazrakom clovek pochopi hned vsetko. Takze kludne zajdi do nejakeho knihkupectva zameraneho na ucebnice a odbornu literaturu. Napriklad v Nitre je ulica Frana Mojtu, tam je taka predajna Sevt, tam najdes uplne vsetko, je to doslova obchod zamerany na ucebnice, kopa stredoskolskych ucebnic a kopa roznych zbierok, ale aj inych ucebnic zo suhrnom uciva potrebneho na maturu. Ked ti nieco nevie vysvetlit tvoja kniha, vysvetli ti to nejaka ina kniha, kde bude v podstate napisane to iste, ale inym sposobom, inou vetou, po ktorej precitani ti bude hned vsetko jasne. Ina moznost je zaplatit si doucko.

factor

jj,dik..Mne ide len o tu narocnost...Pretoze nam na fyzike napr nevysvetli nic..nic proste...len preberieme,potom da nejake priklady s tym,ze si mysli ked nam ich "ukaze" tak na pisomke budeme vediet vsetko...Len ja tomu nechapem absolutne...A fyzicky celkom som :D Ale to zamakám ešte...+tie známky idú na tú Vš a keď uvidia také známky tak neviem,neviem..A ci fyzika,chemia je taka co sa tyka cisto cloveka alebo su tam aj vseobecne blbosti,ktore mi budu pri zachranarovi odveci..

masrada

Nadpriemerne inteligentny chalan, ktory chodil do zakladnej skoly pre mimoriadne nadane deti, tiez pise o sebe, ze mal neskor na gympli aj trojky a teraz uci ludi, akym sposobom mozu lahsie zvladnut ucenie, aj to gymplacke. Pozri sem: www.ako-sa-naucit-skor.com

masrada

Existuje bakalarske studium, to urcite vies a aj z akych predmetov sa robia prijimacky a kde sa to da studovat, to tiez vies. Ja chcem len dodat, ze pokial to chces studovat, tak musis byt telesne uplne fit, idealne ak by si bol sportovec, mal silu a chodil do fitka, pretoze pocas celej doby studia sa robia aj rozne fyzicke testy: jeden nadseny chalan to studoval v CR a niekedy v priebehu tretieho rocnika musel zanechat skolu pre zdravotny problem: ako stredoskolak bol vasnivy basketbalista, ale pocas sportu sa zranil a operovali mu rameno. Neskor, prave v tretom rocniku sa mu nepodarilo vykonat niektore narocne fyzicke testy v skole, lebo citil bolest v tom ramene, mal problem, musel odstupit. Pricom ale po vedomostnej stranke bolo unho vsetko O. K., vsetky skusky z prveho a druheho rocnika mal zvladnute, spravene a pre takuto vec musel skoncit so skolou v tretom rocniku. Tak len tolko chcem, ze velky pozor treba davat, aby si bol telesne UPLNE FIT, lebo ani fyzicke testy potrebne zvladnut v prvom a druhom rocniku ti nezarucia, ze v tretom rocniku fyzicke testy zvladnes, ktore su este narocnejsia a niekomu, kto fyzicke testy z prveho a druheho rocnika zvladol, mozu tie z tretieho rocnika robit problemy, hoci aj mal napriklad rameno operovane v 16tichna strednej. To len, aby si si to este premyslel dokladne s tou skolou, lebo prave v tomto spociva jej narocnost. A po vedomostnej stranke urcite pripraveny budes. Gymple su vo vseobecnosti velmi tazke v tom, ze je tam zly a nevhodny system skusania. Proste na vacsine gymplov chodi profak na hodiny a vysvetluje, ale neskusa vobec. Potom tyzden pred klasifikacnou konferenciou sa napise jedna velka pisomka, kde sa ziada od slova doslova vediet polovicku knihy a ked dostanes na pisomke otazku, tak musis vediet na A4 len k jednej otazke popisat najpodrobnejsie detaily. Ked na matike nieco profak vysvetluje, vsetko pochopis, ale ked z toho o 4 mesiace pisete pisomku, uz si to nepamatas. Na gymploch je uplne bezne, ze ziaci s vysoko nadpriemernym IQ a s nadpriemernymi pamatovymi schopnostami mavaju na vysvedcku stvorky a trojky, ale nie pre hlupost take znamky maju, ale bud pre lenivost, alebo preto, lebo v case chodenia na ZS dokazali vdaka dobrej hlave mat ciste jednotky, lebo tam im dejepisar nieco vysvetlil na hodine, ale uz na druhy den na dalsej hodine ich z toho vyskusal a nikdy neskusal zo stareho, ale len z noveho. Ziak si to z vysvetlovania z predchadzajuceh dna vsetko pamatal. ALebo si to cez prestavku raz precital a vedel. Teda sa nemusel vobec doma ucit, takze s nevypestoval taky zvyk, ze ucit sa treba doma. Lebo tie ciste jednotky vedel mat aj bez toho. A v pubertalnom veku, cize v prvom rocniku na strednej uz bolo neskoro zacat si vypestovavat taky zvyk, ze ucit sa treba doma. V tom spociva narocnost gymnazii. Ze na zakladnej je to viac- menej o hlave (kazdy s dobrou hlavou ma prevazne jednotky, hoci aj bez ucenia) a na gympli je to vyslovene o biflovani (kto si minimalne den-dva pred pisomkou nesadne a nenadrvi sa polovicu knihy z dejepisu uplne do najpodrobnejsich detailov naspamat, nema sancu dostat z dejepisu lepsiu znamku ako trojku z tej velkej pisomky, teda aj na vysvedcku). Pisem to sem preto, lebo sa snazim poukazat na skutocnu pricinu zlych znamok gymnazistov, aby sa nestalo, ze sa gymnazista zakomplexuje a nebude chciet ist dalej na vysoku iba preto, lebo mal na vysvedcku nejake trojky a stvorky. Stava sa, ze gymnazista s trojkami pride na medicinu a zvlada to tam, ale clovek zo zdravotnej s cistymi jednotkami to tam nezvlada. Gymnazista s trojkami pride na vysoku skolu ekonomicku a zvlada to tam, ale ziak z obchodnej akademie s cistymi jednotkami to tam nezvlada. Lebo nie je jednotka ako jednotka a nie je stvorka ako stvorka. Jedna vec je mat za polroka na strednej z dejepisu 10 znamok a z toho vsetkych 10 jednotiek bolo ziskanych za ustnu odpoved z noveho uciva, ktore si ziak cez prestavku raz precital, lebo vedel, ze zo stareho ho skusat nebudu a je rozdiel dostat jednu stvorku z dejepisu za velikansku polrocnu pisomku, na ktoru bolo treba mat tie najpodrobnejsie vedomosti, cize ovladat od slova doslova celu knihu naspamat, pricom ten clovek priebezne skusany nebol a co dostal z velikanskej pisomky, to mu vyslo aj na vysvedceni. Takze je dolezite, aby si sa zamyslel nad sebou a nad tym, ako ti to slo na zakladnej, nad tym, ci mas talent na ucenie, a tak, ale asi mas, ked si na gymnaziu. A hlavne sa nesmies zo znamok zakomplexovat :)