Ahojte ludia ti co zijete v zahranici ako sa vam tam paci? Tento rok totiz koncim vysoku skolu a naozaj si neviem predstavit ako si dokazem zo slovenskeho platu zabezpecit byvanie a vlastne vsetky zakladne zivotne potreby . Naozaj uvazujem nad zivotom za hranicami samozrejme necakam ze to tam bude lahke zaciatky su vsade tazke ale co sa tyka zivotnej urovne je to tam uplne o inom... napiste ako ste zacinali vy a ako sa vam zije vonku ;)
Ako sa vam zije v zahranici?
Mám kamaráta, ktorého sestra žije už 9 rok v Nevade a je spokojná. Síce jej už ťahá na 45, je bezdetná, nevydatá, ale spokojná, má všetko čo chce. Pracuje pri jednej spoločnosti ako asistentka, takže v práci sa nepretrhne, ale zase viem, že začínala takmer od nuly. Jediným problémom je, že domov chodí, tak max. raz za 5 rokov, takže zrejme jej rodina môže poriadne chýbať.
A čo bociany?
Mne strasne vela kamiek spoluziacok a znamych zije mimo SK. Takze budem to hodnotit z ich nazorov pohladov. Maju sa tam fajn. Jasne ze sa museli prebijat makat driet uspiet, ale zas kde nie? A tam ked makate a viete ovladate svoj joob, tak zijete fakt slusny zivot. Ale obcas mi to pride, ze sice maju velke baraky, velke drahe auta, lukrativne dovolenky pocas roka a drahe znacky oblecenia lodiciek kabeliek parfemov ai, ale akoby sa stali otrokmi penazi :D Zas poznam aj takych ze makali a teraz si uz len uzivaju slnia sa na ostrove a je im faajn, ale aj to nicnerobenie ubija)) No je pravda, ze dost kamiek prepadli kariere a nemaju deti ani manzela ai. Zarabaju slusne no nestihaju zit. Vsetko si berie svoju dan. Aj ma volaju ci aj ja tam niekde nejdem, ale zatial kym tu mam vazby rodinu, tak ostavam a zahranicie neriesim, to si skor len v lete uzivam, ze chodim na dovolenky. Ale ja mam OK skusenosti celkovo s ludmi. Vacsinou tu nadavate na slovakov, ale tak ja sa nestazujem. Aj so zahranicnymi OK vychadzam.
Take tie klasiky (anglicko nemecko rakusko francuzsko svajciarsko irsko skotsko ai), ze su fajn. Da sa. No najviac, co si ti moji chvalia, su urcite kanada a severske staty. Prostredim prirodou krajinou ludmi zivotnou urovnou ai. Vraj to su top.
O hubu je napr.taky NY)) strasne prirychlo sa tam zije. Ale ak mate ok fleky, zije sa tam OK. Ale je tam drahy zivot. Celkovo si usa vsak chvalia. Ze inak plytke zivoty)
Z rodiny jedna zije v mexiku. Ma sa tam super. Ale ona sa tam vydala a ten jej patri do tej lepsej spoloc.triedy. Tam su 2triedy. Chudobni a bohati. Takze tazko hodnotit bezny zivot, kedze ona tam nerobi, len sa ok vydala. No a India Afrika, to su zas krajiny uplne ineho levelu. Tam sa naucite vazit si doslova vsetko))
A este poznam dost ludi od nas, co ziju uz roky v australii. Nevedia si zivot tam vynachvalit. Aj novy zeland je fajn. Nieco podobne ako australia. Priroda a ludia su tam super. Takze kto miluje teplo je to top)
Janas...mas pekny plat,ale manazerku uspesnej firmy robit asi nebudes??
Ahoj Janas prosim ta neberu tam u vas novych ludi? Rada by som odtialto odisla po rokoch trapenia, bola by som ti velmi vdacna. Anglicky jazyk ovladam fluent a som tiez pracovita, hanbu by si nemala
Ja to mam cele naopak :-D na Slovensku som zarabala vyse trojnasobok slovenskeho priemeru, ale rozhodla som sa odist studovat do zahranicia. Je to krajina, kam Slovaci chodia iba velmi vynimocne, ani som tu nikoho nemala a odisla som sama. Som tu dva a pol roka a zaciatky boli strasne o hubu. Fyzicka praca, pri ktorej som podavala doslova nadludske vykony, to popri skole, v ktorej toho bolo hrozne moc, to nie je ako slovenska vysoka skola, tu studenti makaju vkuse cely semester, nie iba pred skuskami. V skole skoro ziadni kamarati, lebo narodnosti vacsinou medzi seba 'cudzich' az tak nepustia, a ja som tu jedina svojho druhu, plus sikanovanie zo strany jedneho zavistliveho spoluziaka, co bolo aj samo o sebe velmi tazke. Takze ziadni kamarati. Ziadny frajer. Pred necelym rokom som si vsak nasla staz v obore, ktory studujem, a dnes uz v tej firme popri skole aj pracujem a zmluvu mam na dobu neurcitu. Nasla som si tu po skonceni prveho rocnika priatela, je to moja zivotna laska, byvame spolu uz takmer 10 mesiacov. Zarabam zatial zalostne malo :-D je to asi tretina toho, co som pred odchodom zarabala na Slovensku. V tejto krajine su vsak zivotne naklady hrozne vysoke v porovnani so Slovenskom. V lete koncim skolu, mam v plane poziadat u zamestnavatela o plny uvazok a tiez viac ako zdvojnasobenie platu. Ak nebudem spokojna, budem popri praci hladat lepsie miesto. Stale to tu nie je lahke. Aj kvoli jazyku. Oficialny jazyk nie je anglictina a ja som z tunajsieho jazyka pri prichode vedela povedat akurat 'ahoj' a jednu nadavku :). Ale uz teraz je to lahsie ako napriklad ten prvy rok. Nebola som nutena odist, na Slovensku som sa mala vyborne a zivot bol ovela pohodlnejsi. Ale nie sme na svete, aby sme nasli svoje pohodlie, ale aby sme nasli svoje stastie. Neboj sa, ked uz budes v zahranici, budes musiet bojovat. Pride ti to normalne.
Ja síce nežijem až tak v ďalekom zahraničí, ale iba v Poľsku, ale nikdy by som sa už na SK nevrátila.
Po skončení VŠ som bola 2 mesiace nezamestnaná, potom som pracovala "iba" na dohodu v jednej účtovnej firme, kde ma účtovník, nemal z čoho vyplatiť. Za tým som bola opäť zamestnaná na dohodu, ale to, čo som zarobila, mi nestačilo vôbec na nič. Zarábala som v čistom 180 eur a mojím šťastím bolo, že som žila u rodičov a nechceli odo mňa ani cent na nič, takže som si všetky peniaze odkladala.
Po roku takéhoto skúšania som objavila inzerát, že hľadajú účtovníka aj bez praxe, ale miestom práce bola Varšava. Spočiatku ma odhovárali, ale nakoniec som aj tak išla na pohovor a uspela som. Pracujem v jednej medzinárodnej farmaceutickej firme už druhý rok, robím síce 9 - 10 hodín denne, ale zarábam vysoko nad 1000 eur + firma mi platí byt, takže som maximálne spokojná. Okrem toho, že som sa osamostatnila, získala prax, naučila som sa po poľsky, som si vytvorila kontakty, ktoré by som na SK nikdy nemala. Môžem iba odporúčať.
Ahoj ja si len pochvalujem . Doma ma sk som prestriedala vela zamestnani a bola to katastrofa .robila som vo vyrobe aj predavacku vsade zaklad minimalna mzda samozrejme boli aj bonusy k platu vo vyrobe ale ked som si brala nadcasy ani som nezila zivot. Soboty aj nedele nadcasy za plat za ktory by som si neprenajala ani garsonku v mojom meste. Az do dna kedy mi najlepsi kamos zahlasil ze si nasiel robotu v zahranici a ja som sa k nemu pridala teraz som uz v anglicku rok zarabam 800 eur tyzdenne a robotu mam uplne jednoduchu nie ako doma kde som mala 370 eur a ziadny osobny zivot. Jednoznacne zahranicie odporucam.