Prečo nás rozčuľujú isté typy ľudí?

Táto diskusia patrí k článku: Prečo nás rozčuľujú isté typy ľudí?
Prečo nás rozčuľujú isté typy ľudí?

Niektorí ľudia nás dokážu svojím správaním a rozprávaním veľmi rýchlo rozčúliť a my ani poriadne nevieme prečo. Tento fenomén, nazývaný projekcia, predstavuje obranný mechanizmus našej psychiky. Ako funguje?

Podobnetak

Ja uz som bol obvineny zo setkych trestnych cinov....tiez som prisiel o rodinu a nenasiel som pochopenie u nikoho na kom mi zalezi....netrapim sa uz nad tym velmi dlho nehladam pomstu prave naopak berem to ako sucast skusok svojich hodnot.

Andrejjj

Mňa krivo obvinili z násilia a zneužívania našich detí a aj keď ma po rokoch zbavili všetkých obvinení, od nečakaného obvinenia som už svoje deti nikdy nevidel - najprv som bol vo vyšetrovacej väzbe, počas nej som dostal zákaz styku, deťom umelo navodili paranoju zo mňa a pomalé súdy to ani za viac ako desať rokov nedoriešili a zákaz nezrušili. Strata detí ma strašne bolí, lebo boli zmyslom môjho života a aj ony ma mali rady.
No a teraz k téme - mám takú povahu, že ma ani provokácie nerozhádžu, nestáva sa mi, že "stratím nervy" ako mnohí iní. Ale stačí ak exmanželkina právnička povie pár slov a ja mám veľké problémy ovládať sa. Prekvapuje ma to, lebo to dokáže len ona - tak som premýšľal prečo - myslím, že ona ma vedome chce vytočiť, cielene útočí na moje najboľavejšie rany, asi aby som vyzeral na súde zle. Nejde len o to že klame, ale aj ako klame, aj akým tónom. Ak by sa to dialo kdekoľvek inde, verím, že toto by bolo exemplárnym príkladom psychického týrania. Som presvedčený, že sudkyňa mala zasiahnuť, ale tá je asi tiež šibnutá, vraj mala ťažký rozvod a odvtedy neznáša mužov - nerozumiem ako ju môžu nechať robiť rodinné právo.

Marunka

Vidieť veci cez projekciu nie je samozrejme správne, ale aj na tomto fóre to funguje vo veľkom :)
Ak ma niekto rozčuľuje, treba si uvedomiť, že často je to náš problém a nie tej druhej osoby. Treba rozlišovať, jasné, že keď nám niekto robí zle a nás to hnevá, tak chyba nie je na našej strane. Ale ak nás nejak rozčuľuje trebárs výzor, spôsob komunikácie, zlozvyk alebo čokoľvek na druhej osobe, ale bytostne sa nás to netýka, treba hľadať chybu v sebe.

Mesačný princ

No zbohom :D Vedel som, že zrkadlá sú všade, ale že som až takéto monštrum som netušil. Idem sa zahrabať pod zem :D