Chodím do predposledného ročníka na osemročné gymnázium. Za rok maturujem. Možno si poviete, že už je to neskoro na prestúpenie, ale keď som v škole, tak sa cítim úplne zle. Nemám tam žiadneho kamaráta, som ostatnými odstrčený a spolužiaci sa mi posmievajú. Nie je to až také intenzívne, no už ten pocit, že to zas môže hocikedy prísť ma ničí. Prečo som neodišiel skôr? Myslel som si, že tam mám aspoň jedného kamaráta, no aj on, keď dostal príležitosť, tak sa mi otočil chrbtom. Celkovo som si túto situáciu nechcel priznať, lebo sa mi zdá strašne ponižujúca a preto som na škole ostal a tváril sa, že všetko je fajn. Málo spávam kvôli tomu, lebo keď si predstavím, že tam mám zas byť, tak nechcem ísť spať, aj som skúšal, no nedá sa mi. Spím tak 4-5 hodín a cez víkend to dospávam. Poviete si, že po tomto, čo som napísal, je jasné, že by som mal prestúpiť, no po skúsenosti s touto triedou sa bojím, že to bude to isté, alebo ešte horšie. Celkovo sa mi kvôli tomuto vytvoril strach z ľudí a pri cudzích ľuďoch sa niekedy správam čudne a nie ešte kebyže to má byť celý kolektív naraz. To sa bojím, že by mohol byť dôvod, prečo by ma v novej triede odsúdili.
Prestup na inú školu
ak sa chceš spýtať na to či sa dá prestúpiť tak sa dá prestúpiť na školu s rovnakým alebo aspoň podobným zameraním, s tým, že z tých predmety, ktoré nemáš na tejto škole budeš asi musieť robiť nejaké skúšky aby si nemusel začínať od prvého ročníka :) a čo sa týka kolektívu tak by si sa mal trošku snažiť aj napriek zlým skúsenostiam trošku zapadnúť, aj keď sa nebudeš kamarátiť so všetkými, stačí aspoň jeden kamarát aby sa tie lepšie chodilo do školy :) posnaž sa trošku a uvidíš, že to bude lepšie
Posmesky a neucta sa najcastejsie dostavaju ziakovi, ktory ma nizsie sebavedomie. Asi by bolo dobre precitat si nejake psychologicke knizky zamerane na zvysenie sebavedomia. Ina moznost: napriklad zacat behavat, prihlasit sa na nejaku sportovu atleticku sutaz zameranu pre chalanov tvojho veku a dosiahnut tam slusne umiestnenie, nejaku medailu. To sa da, ked trenujes kazdy den. Alebo skusit nejaky maraton. Uz hned to bude ine, budu si ta vazit a budu mat k tebe uctu nejaku, nakolko budes mat za sebou uspech. Zacat chodit do fitka cvicit, makat na sebe, vypracovat si pekne telo a zbalit dievca. Kazdy uspech zvysuje sebavedomie a kazda pochvala od telocvikara udelena ziakovi pred celou triedou tiez zvysuje sebavedomie. Asi ta rodicia malo chvalili alebo vobec nechvalili, len ta kritizuju a vysoke naroky maju na teba. Skus si zlepsit prospech, castejsie sa hlasit na ustne odpovede napriklad, aby ziaci videli, ze nieco vies a ze nie si hlupak. Pripadne, kedze ako gymnazista mas asi IQ a pamatove schopnosti na lepsej urovni ako bezny priemer/ako vacsina ludi, tak... zahrabat sa do encyklopedii, vela sa ucit, prihlasit sa na maturitu hoci z piatich predmetov, skusit ucast v nejakej televiznej vedomostnej sutazi, preco nie? Mas este mladu a predpokladam, ze aj dobru hlavu. Kedy, ak nie teraz? Je vela moznosti, ako dosiahnut uspech. Prestan podvedome ocakavat vzdy od kazdeho iba kritiku a nastav si svoje podvedome ocakavanie na dostavanie pochvaly. Cokolvek urobis alebo povies, nahod ksicht cloveka ocakavajuceho pochvalu a uznanie. Takto to budes zo seba vyzarovat a bude sa ti to aj dostavat. Samozrejme zacat s cistym stitom na novej skole bude nieco ako urobenie hrubej ciary za tym, co bolo. Cez prazdniny makaj na sebe a na svojom sebavedomi, ale aj co sa sportu a vedomosti tyka. Nech by si zacal od prveho jula denne behavat... No? Co ty na to? Tridsiateho septembra na telesnej vychove mozes podat najlepsi vykon na tisicpätstovke. Za nim by nasledovala pochvala od telocvikara, zaradenie do sportovej sutaze a po doneseni medaily zase pochvala pred celou skolou. Dalo by sa? Porozmyslaj o tom :) Dalej: zacat chodit na nejaky kruzok, napriklad aj v ramci skoly povedzme na basketbal. Jednak by sa telocvikar potesil, jednak v kruzku by si mohol najst kamosov, napriklad chalanov z inych rocnikov, alebo z inych tried. Nejakeho kamarata mat treba, bez kamosov je tazky zivot, to je fakt. A ked sa nenajdu kamarati v triede, treba hladat inde. Kamosov mozes najst aj vo fitku, slovo da slovo a je to. Hlavne neupadaj do zufalstva. Zmenit skolu je dobry napad. Skus napriklad cirkevne gymnazium. Tam chodia skor taki skromnejsi, aj z chudobnejsich rodin a krestania. Na beznych gymploch fakt byvaju tie kecacky okolo znackoveho oblecenia a chvastanie sa hrubymi zlatymi retazami na krku, vsetci robia v 17tich vodicsky a nie kazdeho napadne, ze rodicia toho a toho ziaka na to proste nemaju. Chudobny clovek na gymploch zväcsa nezapada. Najmä co sa malomestiackej spolocnosti tyka. Gymple v malych mestach - otras! Bratislava - uz lepsie, anonymita, nie kazdy ma rodicov prachacov. Este ma napada: Co tak cirkevne gymnazium v Sastine, v Nitre, v BA? Niektore ponukaju aj internaty pre ziakov. Urcite by si sa stal smelsim, keby si byval na intraku a tam uz by si mal kopu moznosti najst si kamosov. Asi ta to moc netaha k chlastackam, cigam a drogam. lepsie mat kamosa ministranta ako fetaka :)
A aká je tvoja otázka? Jasne že prestúpiť sa dá - z gymnázia na gymnázium nebude pri prestupe žiadny problém....Ale stále nie si plnoletý, takže to musí vybaviť rodič. Zisti si gymnázia v okolí a podľa toho si vyber. Nepíšeš prečo nemáš žiadeho kamaráta medzi spolužiakmi. Väčšinou takéto posmievanie a ponižovanie(čo už je forma šikany) funguje na športových a výberových gymnáziách kde chodia deti podnikateľov a vysmievajú sa spolužiakom čo nechodia značkovo oblečení...Čaká ťa už len maturitný ročník, ak je to také neznesiteľné tak prestúp najlepšie na klasické gymnázium - žiadne špeciálne(jazykové či športové), ale uvedom si že si budeš musieť opäť zvykať na nových spolužiakov a natrafíš na zohratý kolektív kde budeš nový....Ak ide len o to že nemáš v škole kamarátov a spolužiaci ťa len podpichujú, tak kašli na to a vydrž - čaká ťa len posledný rok. Ak je to ale vážnejšie, porozprávaj sa s rodičmi a daj sa preložiť na gympel do vedľajšieho mesta, budeš síce dochádzať ale posledný rok začneš s čistým štítom.