Co by som mala robit ked sa idem rozvadzat a chcem predat alebo darovat auto aby moj buduci exmanzel si nemohol narokovat na moje auto. Surne ...poradte mi prisim
predaj auta pred rozvodom
Áno, treba hodnoverne zdokladovať odkial sú prostriedky na akontáciu,že boli len tvoje.Treba si to nafotiť a na pojednávaní predložiť, lebo súd ten papier zoberie krátkou cestou a založí do spisu.Originál listinu si nechaj,ten prípadne predlož na porovnanie kópie.Súd ale bude brať ďalej zreteľ na to,z akých peňazí sa splácal leasing voza ďalej.Ak to bolo počas manželstva,tak to zohľadní.Pri vysporiadaní berie momentálnu hodnotu auta,tzn.podľa vami ocenenej hodnoty pri dohode,alebo podľa vypracovaného znaleckého posudku.Súd to skúma do detailov,napr. sa ťa spýta,v akých bankovkácha kde a kedy ti rodičia peniaze vyplatili,potom ich zavolá ako svedkov do pojednávacej miestnosti a spýta sa ich to samé.Na tieto skutočnosti musíte byť pripravení,výpovede svedkov sa nesmú ani v najmenšom rozchádzať.Ty musíš na 100% preukázať,že si voz financovala z prostriedkov mimo manželstvo/rátam s tým, že auto nemáš napr. v svojej firme./
Majetok si nafoť,čo najviac,aby sa v prípade,že manžel začne odnášať z bytu rozne veci potom netvrdil, že ste tieto vôbec nemali.
Ďakujem za odpoveď, len ešte ak auto bolo nadobudnute počas manželstva, tak stačí zdokladovať napr. akontáciu na kúpu auta ? aby sme sa nemuseli deliť.
Ak si auto kúpila pred vznikom manželstva,neráta sa do spol.majetku a po rozvode ostane tebe,počítam s tým, že je na teba i napísané.Ak ste ho kúpili počas manželstva a ty ho tesne pred rozvodom predáš,súd na to prihliadne a bude nástojiť vyplatenie polovice predajnej ceny manželovi.Ak si ho kúpila počas manželstva,mohol by to byť dar od rodičov,ktorí by mali nejako preukázať napr. výberom peňazí z banky alebo prevodom/výpis z účtu/,že ti naň peniaze darovali, súd to ale bude aj tak preverovať.Súd je schopný predvolať nového kupca a spýtať sa ho za koľko to auto od teba kúpil.