Ahojte, o tyzden budem prvykrat letiet a mam neskutocny strach zo silnych turbulencii. Pocula som uz vela o tom, ako lietadlo vletelo do burky. Vobec neviem ako odburat ten strach, nemozem ani spavat. Nebojim sa az tak velmi padu, skor toho, ze mi bude zle v lietadle.
Panicky strach z letu
Lietam pomerne casto. Ale v zaciatkoch mi to tiez nebolo uplne jedno. Len raz som musela absolvovat let s prestupmi. A ako som tolko prestupovala, zrazu mi to vsetko prislo ako cestovanie autobusmi. Totalna rutina, ako som sledovala na tych letiskach, ako vsetky tie lety vlastne funguju. Lietadla nepretrzite pristavaju celych 24 hodin, kazdych par minut pristatie. Kazdych par minut novy odlet. Ide to jedno za druhym ako na pase. Piloti a letusky sa nad jednotlivymi letmi ani nepozastavuju, jednoducho je to pre nich cosi uplne normalne. Uvedom si toto, ze tvoj let je sice jediny v tvojom zivote, ale porovnaj si to s tym neuveritelnym mnozstvom letov denne na celom svete. Nezamyslaj sa nad nicim, to fakt nepotrebujes. A skus sa na to pozriet viac ako na obycajne cestovanie autobusom. Lebo ono to v podstate je o tom istom.
Nemozem povedat ze mam nalietane nejak vela ale viac letov uz za sebou urcite mam a mozem ti povedat, ze nejake turbulencie sa sice mozu vyskytnut, ale rozhodne to nie je ziaden strasiak. Lietadlom to potrasie len velmi jemne, nieco ako keby si isla autom po mierne hrbolatej ceste. A ked vyletite nad oblaky, tak tam ziadna burka uz nebude, tu nechate pod sebou. Ak by si sa toho aj tak panicky bala tak si daj predpisat liek na upokojenie, nieco ako Neurol a tiez si kup Kinedril aby ti nebolo zle. Vezmi si nejake vrecusko, hlavne ako psychicku oporu ze budes kludnejsia ze ho mas pri sebe ak by bolo treba tak sa ti nemoze stat ze ovracias prisediaceho ci sama seba. Sedadlo si rezervuj pri cesticke a vzadu, tam byvaju zachody, to tiez psychicky pomoze ze ak by ti bolo zle, mozes sa ist vyvracat na zachod, nemusis nikoho obchadzat a mas to par krokov.
Ahoj, byť tebou, zájdem za lekárom, nech ti dá tzv oblbovák.. to si dáš pred spaním noc pred odletom, aby si vôbec zaspala a ráno relatívne v klude išla na letisko.. takisto hodne pomáha podpora od rodiny, priatelov - skus niekoho poprosit, ci by nemohol ist s tebou a pockat na odlet, ono to hodne pomaha.. (mne takto isiel manzel, ale zase zavisi to aj odkial letis)
Alebo si kupit Sedatif PC, na upokojenie (je to homeopatikum, takze neoblbuje az tak ako skutocne lieky, ale ide o to, ci tomu veris..)
A hlavne sa motivovat, ze to zvladnes :) leteli miliony pred tebou a budu aj po tebe, vacsina letov je uplne pokojna, bez turbulencii.. keby ti preda prislo zle, letuska ti pomoze, odvedie na WC, ak treba.. mozes si aj ty vziat so sebou lieky proti nevolnosti..
Viac rad uz nemam :)