Som nervák?

Príspevok v téme: Som nervák?
Bok

Dobrý, chcem sa opýtať: Ide o to, že sa strašne ľahko vytočím a aj dosť extrémne. Keď mi niekto niečo vyčíta, smeje sa mi alebo aj zo srandy niečo povie alebo urobí, vtedy by som sa s ním bol schopný aj pobiť, peniť, kričať, búchať...no hrôza.
Na druhej strane keď mi niečo také spraví niekto cudzí, resp. niekto koho až tak nepoznám alebo kedy si skrátka nemôžem dovoliť vybuchnúť, tak vtedy mi je často aj do plaču. A to som dospelý mladý muž.
Chcem sa opýtať-ako to korigovať? Ako sa nenechať ľahko vytočiť a ako sa naopak ohradiť a postaviť za seba, keď je to potrebné? A z čoho vlastne tieto dve extrémne reakcie môžu prameniť?
Ďakujem za odpovede.

lLily

Bok, lebo svoj hnev vies prejavit len v bezpecnom prostredi - pri znamych. To nie je nic neobvykelho, ze ludia vedia byt najvacsimi svinami na tych najblizsich. Tyrane zeny by o tom vedeli vypravat alebo deti.

Pramenit to moze aj z toho, ze si ten hnev nedovolis postupne vypustat aj pri cudzich ludich, ktori ta nastvali a tak sa to v tebe nakopi.

Kycera

To aký si, môže byť spôsobené znamením, v kt. si sa narodil, typom povahy (Mesačný princ), energetickou nerovnováhou meridiánu niektorého orgánu, alebo už jeho chorobným stavom.
Môže to byť pečeň (Hugo Boss), zvýšená činnosť štítnej žľazy,...

Mesačný princ

Bok - neznámeho sa bojíš a nevieš celkom presne, koľko si k tým ľuďom môžeš dovoliť...je v tom strach, možno minulosť, kto vie?

Ak by išlo do tuhého a niekto cudzí by ubližoval tvojej rodine tak by si videl ako by si reagoval.

Bok

Dobre, ale čo tie stavy? Ako to, že pri cudzích, keď mi robia zle, tak sa neviem ohradiť, ale som ako malé decko, ktoré šikanujú na základke? Keby som bol cholerik, tak som taký na každého, nie?

HugoBoss

Niekde som čítal, že za extrémne emócie, ktoré človek nie je schopný ovládať, môže pečeň. Číňania na to majú dokonca špeciálne lieky. Skús nejakú tradičnú čínsku medicínu. Alebo sa poraď s odborníkom ktorý tomu rozumie.

Ipsik

Snaž sa korigovať svoje správanie, aj keď je to pri tvojej povahe asi dosť nemožné. Napriek tomu, aj nevedieť sa niekedy ovládať, patrí k povahe človeka. Budeš si hovoriť celý deň, že niečo nepovieš, nepovieš, nepovieš, potom sa nase.ieš a povieš to. Aj ti je to ľúto, ale už je neskoro. Trebalo by si prečítať knihu The taming of the shrew, možno potom to dáme:-)
Keď sa však niekedy nechceš s niekým pobiť, tak na začiatku musíš zakričať: držte ma, aby som ho nepobil a všetci ťa držia (a bitku nedostaneš).

Mesačný princ

Tak v prvom rade si budeš musieť prejsť viacerými takýmito situáciami, ktoré ťa postavia do úlohy ,,v ktorej sa neudržíš,, no práve na nich sa budeš musieť naučiť ako to zvládať čo najlepšie. Čím ich bude viacej, tým to dokážeš viac korigovať až príde ďalšia a teba vôbec nerozhodí :)

Cholerický typ človeka je na jednej strane veľmi akčný a na strane druhej to mnohým ľuďom vôkol teba nemusí prinášať radosť. Skús tú energiu, ktorú toto prináša a ktorú máš v sebe napríklad vybiť pri nejakej činnosti ( práca, šport...) Máš tej energie veľmi veľa a preto ľudia, ktorí sú takýto a majú nejakú dobrú prácu, tak v nej dokážu dosahovať perfektné výsledky, pretože idú na 150 - 200%. A potom sú skoro bez energie a nie sú schopní tak veľmi vybuchnúť - no a tým pádom môžu viac kontrolovať svoje reakcie.

Dosť tiež pomáha nejaký adrenalínový zážitok. Pobiť sa s niekým (to nie je návod :D) alebo niečo ako napríklad zoskok s padákom, nejaký naozaj adrenalínový zážitok, kedy ti to nahromadenie adrenalínu spôsobí to, že ti vystačí na ďalšie obdobie...cca pol roka až rok a budeš úplne pokojný. Nedokážeš sa vytočiť s takou intenzitou.

Ďalšou skvelou premennou je sex :) A to ti opisovať nebudem :D

Je potrebné zažívať tieto situácie čo najčastejšie! Nemôžeš sa im vyhýbať či svoju prudkosť potláčať ale skôr vyhľadávať podobné situácie či ich sám spôsobovať. Pretože v každej tej situácií sa naučíš ako svoj hnev lepšie zvládať. Ani auto sa človek nenaučí riadiť okamžite. Čím viac interakcií budeš mať (čím viac podnetov prežiješ) tým budeš na tom so svojim správaním a reakciami lepšie a tým viac si budeš uvedomovať. Spoznáš sám seba a budeš vedieť ovládať svoje reakcie. No bez podnetov sa to nenaučíš.

Je toho oveľa viac, ale tak zatiaľ toto

Mesačný princ

Potom ti neskôr napíšem :) Ak cholerická povaha má svoje plusy a mínusy. A dá sa to korigovať, napíšem ti zopár bodov, ktoré môžeš vyskúšať.