Zly pes

Príspevok v téme: Zly pes
EmEf

Zdravim,
mam problem s vlasnym psom. Mam ho uz vyse roka je z utulku pretoze ho niekto vyhodil a uz viem preco. Pes je nesocializocany a stale si s nim neviem rady. Na zaciatku bol strasne agresivny hlavne na byte za dverami ked hocikto isiel, oducili sme ho to, teraz to spravi uz iba fakt raz za cas ale hned ho volam od tych dveri aby som ho zaujala niecim inym. Ak mam pravdu povedat obcas sa ho bojim, jeden zly pohyb ked ho chcem pohladkat a skoci po mne (vyzera to tak, ze ho niekto bil ale ked si ten pes uvedomi ze mu nechcem nic zle po skoceni po mne sa stiahne), na chalupe na dedine mame s nim tiez problemy uchodi nam cez plot uz sme aj za neho platili lebo niekto nas obvinil ze skocil na ich psa, mam ho vzdy iba na voditku lebo by to bola katastrofa keby bol pusteny, lenze aj ked ho mame chyteneho je problem, nie len tym ze na vodidku nevie stale chodit a taha sa nech robim co robim, stalo sa nam uz aj to ze isiel okolo byciklista pes pekne sedel a zrazu ked siel blizko skocil. Ked som s nim vonku bojim sa, ine psiky by sa s nim chceli onuchat ale on hned vrci, skace takze ho hned chytam na ruky, lebo sa bojim zeby sa nieco mohlo stat. Kazdy nam na neho nadava a ja som uz z neho psychicky na dne kazdy den sa bojim ze zas nieco urobi a ja nestihnem zareagovat. Rozmyslala som nad kastraciou, ci by sa ten pes trocha neunormalnil alebo ho vratit do utulku, ale to nechcem lebo by som bola ja najhorsia koli jeho spravaniu pretoze by nikto nepochopil, ze som sa fakt snazila ho unormalnit, ale proste to nezvladam. Neviem, lutujem teraz ze som si zobrala psika z utulku ked som ho nepoznala, ale ma ani nenapadlo, ze by mohol byt takyto lebo som bola vzdy zvyknuta pri dvoch psikoch co som mala predtym ze boli dobry a poslusny a nikdy za tie roky sme nemali tolko problemov ako mame s tymto za rok.
Myslite ze by kastracia pomohla? alebo sa stale nejako snazit? Alebo nejake ine riesenie, pretoze fakt ma uz nebavi ze kazdy len riesi nasho psa a ja som z toho zufala :( prosim poradte, dakujem

Biela Kobra

Dobrý deň. Kastrácia by pomohla, keby bol pes agresívny a nezvládnuteľný z dôvodu vysokej hladiny hormónov, ktoré môžu spôsobiť, že pes je extrémne dominantný a vy sami máte problém presvedčiť ho, že ste dominantnejší ako on (pričom pes vo svorke, teda rodine, musí byť vždy v hierarchii na poslednom mieste, u vás je jeho postavenie otázne, aspoň on to tak vníma). IMHO tu bolo veľké pochybenie v jeho výchove od šteniatka, čo sa zároveň nevylučuje s tým, čo som povedala predtým. Ja by som odporúčala jednoznačne najprv návštevu odborníka - cvičiteľa, špecialistu na zle vycvičených alebo dominantných psov, ktorý by ho otestoval, pokúsil by sa ho "precvičiť" a naučil by vás, ako máte so psom zaobchádzať. Pokiaľ sa on vyjadrí, že by prospela AJ kastrácia, dajte ho kastrovať, ale kastrovanie v jeho prípade bez zmeny vo výcviku nepomôže. Bohužiaľ, dostali ste sa do tejto situácie tak, že ste chceli pomôcť psíkovi z útulku, ale budete musieť ešte zainvestovať aj do jeho prevýchovy. Máte tak šancu zachrániť aj jeho aj vašu povesť, pretože zle vychovaný pes potenciálna neriadená strela, čo nemusí skončiť dobre. Držím palce.

Ipsik

Aj keď ho celého okrešete a príde o uši, chvost a ešte aj vaj.a, tak jeho povahu nezmeníte.
Možno mu dať odoperovať radšej hlasivky, ale kto vie ako potom bude štekať? Však len treba ešte porozmýšľať, možno je ešte viac vecí na ňom, ktoré sú zbytočné, ale aspoň jednu labku by ste mu mali nechať:-)

Mesačný princ

A čo tak zabezpečiť mu profesionálny výcvik?

Stojí to síce nejaké peniaze, ale tí cvičitelia sú ozaj dobrí. No aj tu musíš natrafiť na ozajstného profesionála - podľa referencií.