Dobry vecer prajem. Pisem tu kvoli tomu,aby dte mi poradili....som mlada mama(23 rokov) a taka neschopna,nezrucna ze to az boli. Ide o to ze NEVIEM PORIADNE VARIT!!! Neviem ako sa to naucit. Dnes som napr.piekla kolac,ale bol prilis sladky. Vcera som varila segedin ale ten bol az moc slany. Takisto to bolo aj s rizotom. Totizto ho robim tak,ze najskor uvarim ryzu a zeleninu s mäsom zvlast a nakoniec vsetko zmiesam. Pre toto ma svokra kritizuje,ze takto sa to vobec nevari,ze som neschopna matka,ktora nevie svojmu dietatu navarit poriadny obed. Prosim poradte akymi LAHKYMI receptami sa mam zacat ucit
Je to normalne?
radšej menej soliť a cukriť, keď tak potom dochutíš. Naopak sa to už nedá. A keď varíš pre menšie dieťa, tak to aj tak nemusí byť príliš slané. Treba len trénovať a ono to pôjde.
Áno snaž sa ochutnávať počas varenia a sama zistíš čo tomu chýba :)
Bubliii Ti dobre napísala, drž sa jej rád! : ) Soľ môžeš pri varení úplne vynechať a čierne mleté korenie tiež. Je to antioxidant, kt. účinkuje až v jedle tesne pred konzumáciou! Osoliť si dokáže jedlo každý a takto dbáš aj o zdravie svojej rodiny. Ja takto varím už roky, keď som nedokázala naučiť svojich chlapov, aby najskôr jedlo ochutnali, až potom solili.
Ak pečieš, zníž si dávku cukru o 1/3 a ak je v recepte uvedená "soľ", tak ju tam daj. Zapamätaj si, že menej je vždy viac!!! A var a peč len v malých množstvách, ochutnávaj a pôjde to! : )
Moja, svokru nerieš tá nech ťa natrápi :) a s varením na to treba postupne, a hlavne podľa receptu :) nepúšťaj sa do žiadnych ťažkých receptov najprv, a na druhej strane ak rodinke chutí tak nie je problém nikde :)
svokra je to posledne co by si mala riesit :)
Tak v prvom sa prestaň trápiť nad hlúposťami a svokru pošli do teplých krajín, ak ti chce ďalej kecať do varenia a pod. Tvojej rodine chutí, čo navaríš? Ak ide len o príchute (sladké, slané), to je najmenej. Proste necukri, nesoľ počas prípravy, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné ( my napr solíme až na tanieri, ak vôbec). Druhá vec, varíš "odoka"? Kým v tom oku nemáš cit, koľko čoho dať, určite choď pekne podľa návodu na balení a odmerky, misky, kuchynská váha.. ja to tak tiež robím a nie sú žiadne problémy. Ja skôr dávam menej soli, korenia, a potom dochucujeme na tanieri, koľko si kto prosí.
No a jednoduché recepty.. to asi závisí, aké staré máš dieťa, či papá ešte kašičky alebo už jete všetci to isté, ale určite základom sú prílohy cestoviny, ryža, zemiaky a k tomu nejaké mäsko, zelenina.. nemusíš hneď začínať s teľacím ragú alebo očkami v aspiku. Tie si môžeš skúšať neskôr :) a ešte moja skúsenosť - keď varím niečo 1x, väčšinou vychytám chyby a na 2x je to už jedlé :)
Asi preto ti to veľmi nevychádza, lebo nemáš k tomu vzťah a okrem toho kuchtíš od oka, že? Mala by si na začiatku postupovať presne podľa receptu, až neskôr ti to pôjde samo od seba. Jeden kamarát robil v pekárni, tak mi o tom vyprával. Neskôr už nemal problém, nahádzal všetko do miešačky od oka a všetkým chutilo. Namiesto -nahádzal- som chcel použiť expresívnejšie slovo:-)