Zanechanie štúdia

Príspevok v téme: Zanechanie štúdia
nestudent

Dobrý deň vám prajem.

Potreboval by som poradiť ohľadom ukončenia/zanechania štúdia na vysokej škole.

Chcel by som skončiť školu a ísť pracovať (mám maturitu - gymnázium). Vysoká škola ma nebaví, nie som vôbec motivovaný a nevidím zmysel v tom, robiť si školu len kvôli tomu aby som nejakú mal. Som ešte relatívne mladý a rozmýšľal som nad tým, že keby som sa na tej škole držal zubami nechtami a len tak preliezal, tak by to bolo na nič, strata času.... preto chcem radšej ísť robiť a zarábať si peniaze, hoci aj minimálnu mzdu (v začiatkoch samozrejme).

Bývam u rodičov - očakávam veľké hádky a sklamanie z ich strany, ale to sa časom zrovná. Ale to tu nechcem rozoberať.

Mám takú dilemu - mám to ukončiť oficiálnou cestou, alebo nechať to tak, nechodiť do školy a ponechať si status študenta do konca letného semestra?

Viem, že študentom školy prestávam byť hneď po tom, čo príde moje oznámenie tomu dekanovi, a potom treba ísť do 7 dní na úrad práce sa zaevidovať. V druhom prípade študentom prestávam byť keď nesplním tie podmienky - teda keď nič nebudem robiť, nič neoznámim a oni ma potom sami vylúčia na konci semestra.
Ale tu je problém, že keď si budem hľadať prácu, tak asi nemôžem mať TPP alebo skúšobku keď mám stále status študenta že? A keď mám brigádu tak tam je bezdaňový limit nejakých 139 € mesačne

Viac ma to ťahá k tej možnosti, že oficiálne nebudem nič oznamovať a počkám si až ma vylúčia na konci semestra a potom stratím aj ten status študenta. Počas toho by som si našiel 2 brigády a chodil normálne ako do práce (4+4 hodiny), zarobil by som viac a musel by som si hradiť zdravotné, to viem... a z toho vyplýva otázka - potom keď mi skončí status študenta, tak mám ísť na úrad práce aj keď budem mať povedzme nejaké tie brigády? Pretože potom by som si rád našiel TPP/dohodu.

A taktiež by ma zaujímali aj rekvalifikačné kurzy vzhľadom k tomu že mám maturu z gympla. Zaujímali by ma hlavne IT kurzy (programovanie webov, grafika,design). Toto ma vždy bavilo a tá škola kde študujem teraz má od toho veľmi ďaleko (humanitný odbor) :D...

a ešte jedna otázočka - ako je to s ISIC kartou? Zablokujú mi to po skončení statusu študenta? Lebo už som si zaplatil na celý rok tak to by bolo trochu nefér... veeeľmi by sa mi zišlo, keby mi tá karta platila do septembra ešte, veľmi by som ušetril na cestovaní, čo sa na začiatky veľmi hodí, dosť cestujem - vlak/autobus.

nestudent

No dobre, ale aký má zmysel strácať čas na vysokej škole keď moje možnosti uplatnenia budú v podstate rovnaké - stratím x rokov.

Keď si prácu môže nájsť vyučený človek, tak si nájdem aj ja - miesta v administratíve, recepcia, dokladanie tovaru, pokladne... je to viac než dosť. Mám úplné stredoškolské vzdelanie s maturitou. A bývam u rodičov, takže peniaze mi dosť ostanú (aj keď dosť precestujem, ale stále mi zostane dosť aj keby som mal nejakých 350 €)

A tú prácu nechcem mať večne, chcem ako som už písal navštevovať kurzy - v oblasti IT a tomu sa venovať. Potom nebudem mať problém sa zamestnať a budem zarábať viac než nejaký vysokoškolák.. Očakávam, že kým moji spolužiaci budú končiť vysokú, ja budem už zabehnutý vo svojej oblasti a budem zarábať viac než nejaký Mgr. z filozofie :)

Dnes totiž človek nepotrebuje ani vš čo sa tejto oblasti týka, treba si len vytipovať špeciálnu oblasť a v tej sa vzdelávať/zlepšovať - tak to plánujem robiť. Vš je treba na určité pozície to chápem samozrejme, ale strácať čas na škole, ktorá ma nebaví a nemá perspektívu, to nie...

A ešte jedna otázka ohľadom ISICU - keď skončí platnosť, musím ho vrátiť alebo tú kartu si môžem nechať

mbrezy

Ahoj, tak čo sa týka tvojich možnosti. Bud počkaš kým ťa vyhodí škola. To ti príde zo študijného papier, ze ťa vylúčili. Tu si treba dávať pozor lebo ty budes mať pravo asi do 14 dní podať odvolanie. Ty ale budeš musieť už do 7 pracovných dní sa stihnut prihlásiť na úrad práce aby ti platili odvody oni. Musíš to stihnúť lwbo viacerým sa stálo že vybrali postu neskôr nestihli zbytocne si to museli platiť a papierovačky okolo toho. Pre niektorych je výhodnejšie táto varianta lebo ty si mozes najst prácu na dohodu, kde ta zamestnávateľ bude mať ako "brigadnika" s tym, ze sa s tebou dohodne ako ti bude platiť aby si zároveň nemusel platiť daň. Zároveň by si ťa potom mohol nechat aj ked uz vlastne budes na úrade práce aj na dohodu alebo zmluvu. Ja som sice pracovala v lete, ale pracovala som normalne ako zamestnanci co mali zmluvy a dohody len on mi platil do cca 200e s tym, ze zvyšok mi vyplatil ked uz som tam nerobila. Ty pokojne využívaš všetky výhody statusu študent. Druhá možnosť je, že sám pôjdeš na študijné požiadať o ukončenie. V takomto prípade ti oni myslim, že do týždňa aj menej záleží od školy, fakulty atď. ti pripravia papiere a ty ideš na úrad práce zase do 7 dní!!!! Ale uz si na vlastnú päsť. Tetaz k tvojim otázkam isic aspoň čo som mala známych tak im platil normalne do konca septembra toho roku do kedy mali platnú známku, čo je na zadnej strane hoci neboli uz študenti. Nebudem ti nič nahovárať z gympľa nájsť si prácu je dosť ťažké ak nemáš znamych, ale záleží to aj od miesta, kde žiješ a aký si šikovný. No s vela prave takých kurzov ti poskytuje urad prace. Zaroven nerozmýšľal si o absolventskej práci? Tu by ti mohol ponúknuť úrad ale len n ked budeš už u nich evidovaný. Finančne to.nie je také super, ale dost to vie pomôcť. Zároveň som už počula o prípadoch kde sa potom vedeli absolventi dohodnúť so zamestnávateľom. Hádam ti to všetko vyjde a veľa šťastia

nestudent

A prosím vás nepíšte mi, že mám pokračovať v štúdiu... už nie je cesty späť, je to moje rozhodnutie, už som pár dní nebol v škole, tak som nesplnil nejaké zadania, aj som mal veľa absencií, takže už som tak či tak nesplnil podmienky predmetov, len tak pre informáciu :)