Môžem ešte dostať epilepsiu ?

Príspevok v téme: Môžem ešte dostať epilepsiu ?
LenZvedava

Dobrý deň. Chcem sa spýtať či je šanca, že dostanem záchvat (budem mať 19). Nikdy som ho nemala. Chodím k neurologičke 3 roky. Povedala mi, že zo začiatku som mala nábeh, ale že teraz je všetko v poriadku. Neberiem lieky. Je tu nejaká pravdepodobnosť, že sa epilepsia objaví aj v mojom veku ? Vopred ďakujem.

otazky

Niektoré stavy, nielen v detstve, sú rizikovým faktorom možného rozvoja epilepsie v budúcnosti. Preto sa radšej dieťa (dospelý) sleduje ako niečo zanedbá.
Medzi takého stavy patrí napríklad: febrilné kŕče (najmä tie asymetrické),nízka pôrodná hmotnosť, vrodené cievne abnormality, úrazy hlavy (najmä so stratou vedomia viac ako 30 minút, s poruchou pamäte, narušenou koordináciou), krvácanie do mozgu, zlomeniny lebky, meningitída a iné infekcie, eklampsia, posttraumatické záchvaty.

Epileptické záchvaty "iného charakteru" (spojené s alkoholom, liekmi, stresom a podobne) sú klasifikované ako G40.5
No aj pre ich diagnostiku musí k tomuto záchvatu dôjsť.
Treba ich rozlišovať od psychogénnych neeptileptických záchvatov (PNES) a samozrejme od panických atakov, ktoré sa laickému pozorovateľovi môžu zdať ako epileptický záchvat.
Rozvoj panického ataku pri epileptickoch a ľuďoch s PNES je pomerne častý. Naopak je to podstatne zriedkavejšie.

Kycera

Správna životospráva neznamená len zdravé stravovanie, ale aj správne rozdelenie času na prácu a oddych.

Záchvat Ti hrozí najskôr z tejto panickej poruchy, nie z epilepsie!!!
Nos so sebou papierový sáčok (taký na desiatu) a pri prvom príznaku začni OKAMŽITE doň dýchať! Nájdi si informácie o svojej diagnóze, naštuduj si všetko, HLAVNE rady ako si sama pomôcť. : )

LenZvedava

Kycera - No, zdravo nejem a mám panickú poruchu, takže stres, úzkosť, vnútorný nepokoj je na dennom poriadku. Doma je to ešte dobré, ale v škole je to pohroma. Beriem lieky od psychiarta, ale aj tak nie je dobre.

Kycera

Nábeh na epileptický záchvat neznamená nutne, že ho aj dostaneš. Nedostala si ho doteraz, NEMUSÍŠ ho dostať do konca svojho života. Ak budeš dodržiavať správnu životosprávu, nebudeš v strese a budeš sa vyhýbať spúšťačom záchvatu, budeš v pohode.
A to, že má niekto záchvat a trasie sa pritom, neznamená ešte, že je epileptik!!! Môže sa jednať o tetániu, nádor na mozgu, celkovú vyčerpanosť organizmu,...

WHISPER

epi záchvat moze dostať aj zdravý človek... bola som toho svedkom pred rokom v práci, kde zákazník odpadol a dostal epi zachvat pritom epileptik nebol, prisla jeho manzelka(zdravotna sestra) a povedala ze to zo stresu, lebo sa prepracoval, od rana do večera pracoval, v práci, doma.. mladý asi 50 ročný..

ja som tiež tak odpadla pred 10 rokmi v skole na praxi, ze som vyzerala ako by som mala epi zachvat, triaslo ma-nohy, ruky.. vnimala som ale nevedela som s tym prestať, ažked mi jedna spoluziacka čo prepadávala v škole stlačila hrdlo som precitla.. zvyšok, debilne kravy biflošky na mna len čumeli stali nado mnou..apropo buduce zdravotne sestry..
ale Dr. mi povedala ze "snád nie epi.." na vyšetreni som nikde nebola, že to bolo sposobene tym ze sa mi pri bezvedomí neokysličoval mozog.. odvtedy som nemala nič podobné...

WHISPER

áno je,.. hlavne sa nestresovať, životný štýl zdravy treba viesť....
moj kamarat s tym mal problemy aj čo sa vodičáku týka, musel pochodiť po kadejakych vyšetreniach, do hlavneho mesta atd...
aby mu odklepli ze moze vodicsky dostat, ..on zachval nemal nikdy..