ADHD

Príspevok v téme: ADHD
marek3333

Zdravim. Uz odjakziva som trpel symptomami ADHD ale vzdy som ich posudzoval osobitne a netusil som ze nejake ADHD vobec existuje. Mal by som otazku ktoru polozim na konci. Ak je to moc dlhe tak staci precitat posledny paragraf.

Nikdy som ich nedaval dokopy pretoze vyzerali "ludsky" a "bezne". Ludia mi vzdy proste hovorili ze som lenivy davat pozor neposedny alebo neposlusny a ja som si ako dieta naozaj myslel ze som. Predsa dospeli vedia lepsie. Nedavno som sa vsak dostal k roznym clankom ohladom ADHD. Som sice technik ale zaujimam sa dost o psychologiu cloveka preto som na to vlastne narazil. Vsetko absolutne sedi. Este predtym nez som sa vobec o tom dozvedel tak som davnejsie prestal chodit na prednasky na vysokej skole z dovodu neschopnosti sustredenia sa (na strednej a odkedy si spominam to bolo rovnake). Aj ked to bol zaujimavy topic aj ked som si povedal ze sa budem maximalne snazit davat pozor proste to neslo. Skusil som si teda dopriat viacej spanku a podobne... nic nepomohlo a nepozornost daydreaming a skakajuca noha pri sedeni nikdy neprestali a musel som proste odchadzat z miestnosti. Chodil som na prednasky, cvicenia ale nikdy som z nich takmer nic nemal a musel sa ucit doma. A takto by som mohol hovorit o kazdom jednom symptome ADHD. Z toho usudzujem ze to nieje ziadne placebo. Tieto symptomi mam odkedy si dokazem pamatat nie odvtedy odkedy som sa dozvedel o ADHD.

Trpim depresiou, obcasnymi zmenami nalad, panicke utoky, uzkost. Tieto vsetky veci som vsak spajal s autoimunnou tyreoiditídou ktoru mam a beriem na nu lieky a takisto s mojou osobnostou. Robil som si experiment a po dobu roku a pol som kazdych par mesiacov robil mbti osobnostny test vzdy s jednoznacnym vysledkom INTJ co vysvetluje nachynost k depresii a zvysnym veciam takisto aj daydreaming a to ze travim viac casu v hlave co vysvetlovalo moju nepozornost.

Davalo to logiku a uz som sa s tym nejako zmieril. Avsak ked si to vlastne dam vsetko dokopy tak viac menej to vsetko pasuje aj na ADHD. Zaujimava vec je ze odjakziva som nepil kavu pretoze som po nej vzdy zaspal (pil som ju napriklad raz za mesiac cize vylucujem toleranciu). Uz mnohokrat v minulosti som to googloval a nenasiel som dovod. Az teraz ked som dal tieto 2 veci dokopy. Taketo stimulanty ma upokojuju nie nabudzuju ako ostatnych a podla roznych studii stimulanty takto posobia na ludi s ADHD. Zaujimave je ze vacsina ludi s ADHD nechodi na vysoku a ked to skombinujem s INTJ osobnostou tak je to mala percentualna sanca byt takouto kombinaciou ale proste to dava perfektny zmysel. Zatial co moji spoluziaci nemaju problem zotrvat na prednaskach a cviceniach ja vzdy musim napriklad noc pred zapoctom nespat a celu noc studovat polovicu semestra. Jedine tak sa dokazem efektivne ucit. Vsetci sa mi divia a hovoria mi ze prednasky su super a vela sa z nich dozvies no co by som z nich mal ked sa vzdy nachytam ako nedavam pozor aj ked chcem. Neznasam sa preto... viem ze mam enormny potencial ako clovek co je dar a zaroven ma brzdia taketo somariny ktorych sa neviem zbavit.

A teda k otazke. Ake lieky sa na ADHD predpisuju na slovensku? Povazujem sa za inteligentneho cloveka co moze vyzniet ze mam velke ego a mozno aj mam kto vie ale ked uz sa takto narazovo ucim tak za 1/10 casu oproti ostatnym sa naucim rovnake znalosti. Neviem ci to je energetickym napojom/kavou ktore pijem len v takych situaciach ale nechcem si dopatlat mozog. Preto sa pytam ci ak by som to chcel ist diagnostikovat ci mi to neurobi nejaky bordel v hlave ako napr. lieky na depresiu a podobne somariny ktore som nikdy radsej nebral ani som pre istotu nesiel k psychologovi.

Dakujem za odpoved.

Jaja15

Treba sa poradiť s neurológom ktorý má s tým skúsenosti. Podľa môjho názoru je to porucha mozgu a biofeedback a kraniálka tam nepomôžu. Sú to veľmi šetrné metódy ale aj slabé, poruchu ako takú neodstránia - to je môj názor. Trochu by mohli ešte účinkovať u malých detí - tie sú citlivejšie - ale nie spôsobom že poruchu odstránia, ale môžu byť určitú dobu kľudnejšie.Ide o dospelého chalana, ktorý má len ľahkú formu a ako som pochopila problém mu to spôsobuje len na prednáškach, tomu tieto metódy môžu pomôcť minimálne a o financiách za tieto metódy pomlčím...Skôr na skludnenie joga, pobyt v prírode....Ale možno by som vyskúšala Korolen z Energy alebo Venisfér z Diochi. Sú to bylinné prípravky ktoré ovplyvňujú aj činnosť mozgu(na stánke energy.sk je aj poradňa lekára - pri pediatrovi to odporúčajú na harmonizáciu CNS...Na skliudenie ako také je tam Nervamin...Ale aj tam si myslím že to môže v čase užívania pomôcť, ale nie odstrániť - keďže je to porucha mozgu.....
3-omega mastné kyseliny sú fajn na sústredenie, rovnako môže pomôcť aj lecitín...Ale opäť - môže to pomôcť v čase užívania a určitú dobu po, ale poruchu neodstráni..... Ale zase ani tie tabletky čo sa na to berú - problém neodstránia ale len zmiernia....Zadávateľ témy ale problém s učením nemá, skôr mu robí problém na prednáškach vydržať...

kafe

považuješ sa za inteligentného človeka? Nezabralo mi to ani 5 minút: ADHD coaching, behaviorálna terapia, psychológ...
paaccoaches.org
adhd.blog.pravda.sk
ďalších 5 minút mi trvalo prečítať si toto celé a krátky výcuc: "Chodime na terapiee vola sa to bioffeedback / treba absolvovat aspon 30 sedeni// niektore specialne skoly ho maju/ a kraniosakralna terapia, a bereme 3 omega mastne kyseliny a pupalku - vitaminy. A este som vysadila vsetky sladkosti a bielu muku,aj cukor vysad /nahradila som to ovocim a tmavou mukou/ a mam pocit, ze sa to zlepsuje. " nanicmama.sme.sk
zdravie.11665.com
www.chi-kung.sk

ale načo sa trochu snažiť, pilulky sú predsa jednoduchšie. Je len zaujímavé, že ťa vôbec nenapadlo riešiť svoj problém aj iným spôsobom. Ved to tí zlí zlí lekári pchajú lieky ľuďom. Alebo to je naopak? Ľudia si pýtajú lieky a iné ich nezaujíma? Neviem.

Jaja15

ADHD má viac stupňov. Pokiaľ máš ľahší stupeň, nie je potreba brať lieky. Pri ťažších stupňoch sú pridružené dyslexia, dysgrafia....Za diagnostiku nič nedáš, testy vo všeobecnosti ich robia vo všetkých špeciálnych pedagogických centrách....Lieky na ADHD predpisuje neurológ, dokonca sa robí aj ct mozgu v akom je stave. Dcéra jednej kamarátky na to berie lieky, vždy cez prázdniny ide k neurologičke aby jej ich predpísala, ľahšie sa jej potom učí, cez prázdniny ich neberie, občas ani cez rok...volakedy o nejakom adhd, dyslexii a podobných poruchách nikto nemal ani tušenia....ak ti to nerobí závažné problémy tak lieky neber, ak ti to veľmi robí problémy poraď sa s neurológom. neterka má dysgrafiu, dyslexiu, aj dyskalkúliu na ZŠ občas navštevovala špeciálne pedag.centrum - väčšinu učiva sa naučila tam nie v škole, čo sa týka známok mala aj trojky....V Amerike pred rokom maturovala, teraz chodí v Holansku na VŠ tam už problémy s učením má...v Amerike problém s učením nemala, za semester mali 5 predmetov každý deň rovnakých, učivo sa na ňu lepilo v škole alebo si ho pozrela doma. Má dobrú pamäť, takže učivo sa naučila vškole. V tom Holansku má 4 predmetyza semester , gro učiva sa musí naučiť doma a na prednáškach sa to len vysvetľuje a rozoberá ako s tým narábať v praxi- prednášky tam nie sú povinné. Keďže má aj dyslexiu a uivo sa musí naučiť doma, tam problém už má. Ak chceš študovať VŠ nájdi si školu ktorej štýl ti bude vyhovovať, na Slovensku sa dá dokonca študovať VŠ aj online, čiže žiadne prednášky....