Všimla som si že sa tu riešia podobné problémy a tak som sa rozhodla zdôveriť sa so svojím možno nájdem odpoveď ktorú hľadám ako to vidia iní.
Ide o môjho priateľa... poznáme sa už skoro rok a pol ale spolu chodíme cca štyri mesiace.. No ja stále nechápem jeho správanie sa. Ide o.. nazvala by som to schizoidné správanie. Teda o výrazné zmeny jeho nálad a správaniu sa voči mne. Ako jeden deň je v pohode, je ku mne milý, ochotný pomôcť, rozprávať sa, vtipkuje, je pozorný a druhý deň bez vysvetlenia je agresívny, drzý, arogantný, sproste sa vyjadruje, občas aj voči mne, používa vulgarizmy, nadávky, ponižuje ma pred svojími kamarátmi, vysmieva sa mi, strápňuje ma, vyhráža sa mi násílím aj keď si myslím že skôr sranduje...potom tretí deň sa odmlčí.. ako keby som neexistovala, ignoruje ma, nevolá mi, nepíše, a ak sa aj stretneme tak sa mi vyhýba pohľadom, bočí odomňa, tvári sa akoby som pre neho bola ukradnutý.... čo si mám o tom myslieť? Trpí nejakou duševnou poruchou nebodaj rozpoltením osobnosti? Mám strach že ak sa náš vzťah posunie ďalej až do manželstva tak aký potom bude? Už mi to jeho správanie ide na nervy, neviem načom som, neviem či to má zmysel ďalej takto ťahať. Keď sme u neho na návšteve všimla som si že sa nie veľmi pekne správa k rodičom. K mame ešte ako tak ale k otcovi je dosť drzý niekedy, papuľuje mu, tiež sa mu vysmieva keď niečo nevie. Ako pomáhať im pomáha, chodí na nákupy, opravuje ak niečo treba, odvezie ich k lekárom ak treba ale zase je to o tom že ak je v pohode tak je veľmi dobrý, až mám pocit že láska ho robí tak dobrým ale ak nemá svoj deň tak je strašne drzý a zlý. Ešte tak rozmýšľam či to nebude jeho plnými..ehm.. veď viete čo myslím... proste guľkami... ako mi spolu ešte nespávame a mám pocit že on sa do toho ani nemá. Ako narážky má niekedy, dotýky sú tiež ale nič viac. On netlačí na mňa ani ja na neho.. dávam tomu čas. Ale ide o to že reči má dosť odvážne ohlľadom sexu ale činu žiadného pritom predomnou už frajerky pár mal. No a ja si myslím či nieje preto taký rozpoltený že nemá sa kam vyprádzniť alebo čo. Ako možno keď si zamasturbuje tak sa uvolni a vtedy je dobrý a keď sa mu to tam plní tak sa mení na toho zlého? Súhlasíte s touto mojou teoriou ? Alebo je to blbosť ako si to ja vysvetľujem? A týmto nebude..
Napadla mi jedna pieseň ak dovolíte :-)
www.youtube.com
Čo znamená jeho správanie?
menstruacia a este ta emocionalne labilna osobnost
Ten príspevok zo včera som nepísala ja. Neviem prečo niekto píše za mňa.
Neodpisovala som vám skôr, lebo nesedím stále doma pri pc, dnes bolo krásne vonku tak som bola byciklovať. K otázkam,
Niesom už panna ako tu niekto písal za mňa. A prečo spolu nespávame som už vysvetlila v úvode. On sa nemá k činu a ja aj keď som mu dávala najavo žeby už niečo mohlo byť tak to prehliadal. Teraz už nič nenaznačujem kedže sa tak správa. A ani nechcem možno by ma zosmiešňoval aká som v posteli pred kamarátmi. Po vaších príspevkoch uvažujem že ho prestanem kontaktovať, začnem sa mu vyhýbať a ignorovať ho. Začnem byť voči nemu chladná.
Pokiaľ ide o jeho rodinu, nechcem tu všetko rozpisovať aby ho niekto nezpoznal jeho alebo mňa. Len toľko že jeho matka sa k nemu správa veľmi maznane nato že je to už dospelý muž o pár rokov pred 30tkou.
aki odbornici...
ok psychopatia ale ktora ? nepatalogizujme a nepsychiatrizujme niecie spravanie. tu na zdravie.sk sa da co to dohladat aj v slovenskom jazyku. v linku nizsie su kriteria ktore clovek vo vseobecnosti musi splnat aby mu bola diagnostikovana porucha osobnosti. potom sa samozrejme musi este specifikovat konkretna porucha osobnosti.
"K všeobecným základným príznakom všetkých porúch osobností patrí dlhodobé rigidné správanie, ktoré vedie k osobnému a/alebo sociálnemu zlyhávaniu. Z hľadiska osobnostnej odlišnosti môžeme pozorovať extrémne výrazné či naopak úplne chýbajúce vlastnosti, ktoré sa bežne vyskytujú.
Napríklad v prípade úzkostnej poruchy osobnosti je v popredí výrazná tendencia vyhýbať sa rôznym situáciám, ktoré by mohli byť spojené so záťažou a rizikom, napriek tomu, že to pre človeka s touto poruchou prináša negatívne následky. V prípade disociálnej poruchy osobnosti zase vidíme zníženú až neprítomnú ochotu k spolupráci, nezáujem o druhých ľudí, ich pocity a potreby, klamanie, manipulovanie a opakované porušovanie pravidiel a noriem, vrátane zákonov.
Medzinárodná klasifikácia chorôb (MKCH-10) uvádza nasledovné všeobecné diagnostické vodítka pre všetky poruchy osobnosti: Pre splnenie podmienok diagnózy poruchy osobnosti musí ísť o dlhodobé stavy, ktoré sa nedajú prisúdiť poškodeniu mozgu, inej psychiatrickej poruche a ktoré vyhovujú nasledovným kritériám:
(a) výrazne disharmonické postoje a správanie, ktoré zvyčajne zahrňujú niekoľko funkčných oblastí, napr. afektivitu, vzrušivosť, kontrolu impulzivity, spôsoby vnímania, myslenia a štýl vzťahov k ostatným ľuďom,
(b) abnormálny vzorec správania je trvalý, dlhodobý a nie je obmedzený na epizódy duševnej poruchy,
(c) vzorec abnormálneho správania ovplyvňuje celú osobnosť a je jasne maladaptívna v širokom rozsahu osobných i sociálnych situácií,
(d) vyššie uvedené prejavy sa vždy objavujú v priebehu detstva či dospievania a pokračujú do dospelosti,
(e) porucha vedie k značnej osobnej nepohode, čo ale môže byť zrejmé až v neskoršom priebehu,
(f) porucha je zvyčajne, nie vždy, spojená s významným zhoršením výkonu, ako v zamestnaní, tak aj v spoločenskej oblasti."
neviem aku "psychopatiu" vlastne maju na mysli ostatni. najskor to bude len nejaka ich vlastna a neurcita predstava o psychopatii. pokial by to ale mala byt asocialna, lebo tu vacsinou maju ludia na mysli, aj ked su o tom neinformovany, tak potom k nej dam toto video, alebo skor velmi fundovany rozhovor.
www.youtube.com
spravanie spominaneho v tejto teme je na asocialneho psychopata moc naladove. on ma mozno emocne problemy, mozno je proste taky vagabundsky typ, nevyrovnany, impulzivny, mozno ma adhd, mozno ma nieco ine. to sa ale takto neda urcit, tu su len fragmenty informacii o nom. bolo by treba napisat aj ine jeho prejavy a celkovo trochu viac. ale toho sa uz nedockame asi :-)
takze len pre vysvetlenie....
psychopatia to podľa mňa nieje...určite nebude mať niečo v hlave poriadku čo to je to už by mal povedať odborník ale psychopat to nebude.
myslim ze slecne uz kontrolka svieti a sirena huka inac by sa tu neprisla radit uz po 4mesacnom vztahu. Navyse chlapec sa od zaciatku takto javit nemusel az casom sa prestal pred nou kontrolovat a ona ma dilemu co teraz.
debata v plnom prude, take krasne rano, treba ist von na slniečko a nie robit tuky tuk, vela povinnosti, majte sa krasne a carpe diem
Dalsia ktora sa nezapaja. No aj tak vidim ze treba ludom objasnit niektore psychiatricke pojmy pretoze je hrozne ako casto sa stretavam s nespravnou interpretaciou. Takze trebars tu na dole uvedenom webe to moze kapacita ceskej psychiatrie objasnit. Predovsetkym schizoidnu poruchu a schizofreniu.
www.hoschl.cz
Spominana bola ale aj pychopatia. Psychopatia je stary vyraz pre poruchy osobnosti ktory sa uz nepouziva prave kvoli tomu pretoze sa hojne pouziva v popkulture (filmy, serialy) a jeho vyznam laikov mätie. Typov poruch osobnosti existuje niekolko a taktiez sa skumaju. Takze pri oboznamovani sa s pojmom psychopatia sa treba zamerat na vyraz "poruchy osobnosti". Kto vie anglicky jazyk mozem poskytnut aj vela odbornych publikacii v tomto jazyku na tuto temu. Alebo si ich clovek moze vygooglit (personality disorders).
Ci priatel dotycnej ma nejaku poruchu osobnosti si netrufam odhadovat. Proste poskytla prilis malo informacii a na to aby sa dalo nieco u neho vylucit alebo naopak diagnostikovat by musel podstupit riadne vysetrenie. Takto sa da odhadovat iba to ze mozno mal nevhodnu vychovu alebo ze mozno pochadza z dysfunkcnej rodiny alebo AJ ze samotna autorka temy mozno nepopisuje jeho spravanie dostatocne presne a mame trochu skreslene informacie.
Podobne ako Ipsik, ja tam dusevnu chorobu a poruchu neregistrujem.
Skor mi to pride dane vychovou (zly styl vychovy, nezvladnutie, bud prilis rozmaznavany, liberalna vychova ci naopak dril spartanska vychova, prip. problemove spravanie a zly vplyv partie kamosov).
Ako sa spravaju jeho rodicia k sebe navzajom, k nemu, ma surodencov?
A tym plnym to isto nebude. Keby to takto fungovalo tak polka ludstva by bola z toho na nervy a na prasky))
On je proste nevychovany nevyzrety fracek. Kolko ma rokov?
A este nieco. Tebe neprekaza, ze ta uraza nadava ti, ponizuje ta, zosmiesnuje ai ai??
Toto by ti malo v hlave signalizovat varovny signal, ze NIE. Sorry, ale v 4mesacnom vztahu toto zazivat? To by mal byt este cas zalubenosti (2-3r). Na pol roka a rok co bude?? Facky kopance ai?
Skôr je to len náladovosť a náladovosť nie je myslím psychické ochorenie, resp. nie tak závažné ako napr. psychóza alebo ťažká depresia. Jeho náladovosť v kombinácii s jeho rozmaznanosťou, lebo veľa súrodencov pravdepodobne nemal, vedie k jeho na prvý pohľad šialenému správaniu. Mne osobne tá rozpoltenosť nespôsobuje žiadne problémy, ak mám pravdu povedať, resp. vnútornú nepohodu. Len keď sa ráno zobudím, tak zvyčajne neviem, v ktorom fachu sa budem realizovať, či to, či hento, či tamto. Pôsobí akoby to robilo viac osôb, ale nie vždy som za tým len ja sám:-)
Celkom fajn sa mi pracuje, len nesiem spraviť fatálnu chybu a to takú, že si dám AD-čko a na to si dám loka, potom sa už skutočne nepoznám. Som vtedy vedľa jak tá jedľa.