Dobrý, na šestke zube sa mi zdá, že mám malý čierny fliačik. Je to začínajúci kaz alebo sa mi to len zdá? Ďakujem.
Je to kaz?
Sonie, zubný kaz vzniká demineralizáciou skloviny. Následne preniká do hlbších štruktúr. Ak ľudia chcú bojovať proti vzniku zubného kazu, sú dôležité 4 faktory:
1. dôsledná ústna hygiena
2. čas pôsobenia baktérií
3. správna výživa (ak cukor, tak kedy)
4. fluoridácia
Never žiadnym prípravkom a podobne. Stačí dodržiavať tieto štyri veci a zubný kaz žiadny človek mať nebude. Len škoda, že každý zlyhávame už pri tom prvom bode.. (:
Inak existuje aj rastlinka kostihoj, niekde som o tom čítala.
Ratslinka neexistuje, ale liek klinicky testovaný proti Alzheimerovej chorobe sa preukázal na niečo iné a to na stimuláciu kmeňových buniek a tým rastu dentínu, čiže zub sa opravil sám. Je otázne či ozaj by dokázali tento liek použiť v prospech vyliečenia zubného kazu. Bol by to veľký pokrok, dávať si na zub nejaký prášok a kaz by sa zahojil.
A čo by asi robili zubári?
Ale samozrejme nič nenahradí vyšetrenie. Preto by som radila navštíviť zubného lekára. :)
1.štádium začínajúceho zubného kazu nie je čierna škvrna, ale BIELA škvrna. Tá fotka je zlej kvality, ale myslím si, že sa jedná o pigment.:)
Hej ja som sa pomýlila lebo som si neprečitala že uvadzaš problém so šestkou,ale k tej sedmičke som ti aspoň popísala.
Lejka, my to poznáme, že v prípade straty krátkodobej pamäti máme stlačiť F7, opakovane. Touto terapiou sme už prešli. Pamäť sa nám vrátila a spomienky nás dobehli, tak aj tak je to s nami zlé.
Neexistuje nejaká rastlinka, že zubyhoj? Však musí na to byť aj niečo prírodné, či? Tak orangutány si vedia nájsť tú správnu rastlinku, aby sa poliečili a my nie? Je síce pravda, že občas jeden druhého ovalí kameňom do hlavy, ale potom to vedia poliečiť.
lejna159: ďakujem ale netreba. Len mierna nadváha nič urgenttné :)
andrea: Ee tá plomba je na sedmičke ja mám na mysli zub pred ním. Ale ďakujem. :)
Nie to je len čierna plomba čo pozerám.Prípadne môže ísť o pigment na zube,kaz je bielej farby.PLUS Kaz sa neda zistiť voľým okom pokial je malý prípadne začinajúci.Zubar ti musi s pinzetou "poškriabať" po zube aby zistil či zubna sklovina je zmäknutá.Pokial je tak sa jedná o kaz no pokial nie tak nie je sa čoho obávať :) .