Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Mŕtvy zub - dorábanie

Príspevok v téme: Mŕtvy zub - dorábanie
Dlbv

Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Mám jeden mŕtvy zub z ktorého mám odlupnute. Tento zub mi ide do úsmevu aj ked našťastie sa mi z neho odlupilo iba z vnútornej strany a z ostatných strán je všetko v poriadku. Zub ma neboli. Dokážem snim bez problémov obhrýzať z ovocia nikdy som s ním nemal žiadny problém. Moj zubár mi povedal že vzhľadom k tomu že je mŕtvy musi ísť von. Je to u zubárov nejaká podmienka? Nemôže proste vziať vŕtačku obrusit ho a dorobiť? Veľmi ma štve že mi ide do úsmevu a chce mi ho vytrhnúť. Ďakujem

Carisa

Pacientkaaa
Čo za nezmysly to píšeš, vraj "zubári po večeroch vyrábajú strojčeky" ??? Dobre som sa na tom zasmiala. Tiež som nosila strojček na zuby, ale "nevyrábal" mi ho žiadny zubár po večeroch, ale spravili mi ho v laboratóriu :))

pacientkaaa

povolanie zubara, tak ako inych lekarov je narocna a zodpovedna praca, maju vela pacientov a musia byt presni a stale byt sustredeni na svoju pracu niekedy az do vecera, ked este trebars vyrabaju poveceroch strojceky. a este aj telefonaty. preto potrebuju aj zodpovednu a presnu sestricku, ktora musi vediet zvladat svoju robotu a nie mat svoje blbe dni..o tom, ze by davali radsej korunky neviem, lebo moja lekarka sa mi snazila nechat mrtve zuby co najdlhsie aj ked su uz mrtve

sandry

Mrtvy zub vydrzi bez problemov vela rokov. problemom je skor ze zubari chcu zarobit, ani plombovat zuby ich nebavi. povedia ze treba korunky, nahrady, na tom sa predsa lepsie zaraba. Niektori nemaju ani cenniky, stanovia si sumu ako sa im chce a este aj poistovnu podoja. Tiez su niektori skupi na slovo, nesmie sa im v nicom oponovat, pritom casto inkasuju velke peniaze od pacienta a casto su bez ucty k nemu. Zmenit zubara? Kde a ako. V urcitych okresoch ich niet, preto pacient ako platiaci zakaznik nie je pan, ale panom je doktor, niet na vyber.

kiddo

Pokial sa ti mrtvy zub rozpada, riesenie je korunka, nie trhanie (iba ze by si nam nepovedal vsetko). Rozpadavajuci mrtvy zub moze zapricinit vznik zubneho kazu na mrtvom zube a nasledne infekciu a zapal a to uz sa musi vytrhnut. Tak nevymyslaj s dorabanim uz davnejsie mrtveho zuba. Ak sa rozpada, treba urobit korunku. Koren ti zostane.

zubkovavila

Dobrý deň,
neviem síce, o ktorý zub sa jedná, ale:
1. Lekári veľmi radi trhajú a všetko nahrádzajú fixnými náhradami.
Samotná chirurgia je pre nich veľmi fascinujúca. Sama netuším prečo, ja chirurgiu neznášam.
2. Opýtajte sa svojho lekára, či nie je nejaká iná možnosť.
!! POZOR !! Pokiaľ je to zub od 4 po 7-8 a nachádza sa tam cysta, zuby idú von. Nebudem vypisovať prečo. (Nález na koreni sa dá určite hlavne z RTG snímky, neviem objektívne posúdiť).
Pokiaľ je to zub od 1-3, max.4, robí sa chirurgicky resekcia koreňového hrotu.
Ak je to tento druhý prípad, v tom prípade sa dá urobiť dostavba,
čo sa týka fixným náhrad, dá sa urobiť samostatná korunka.
Niekedy sa dá zub dostaviť len bielou výplňou, ale neviem, v akom stave sa zub nachádza. Je to na posúdení lekárom.
Ak sa zub vytrhne:
a) môžu sa opíliť 2 zuby, 1 z jednej strany , druhý z druhej strany a v takom prípade sa robí mostík.
b) implantát (nebudem o tom ďalej rozpisovať nakoľko je to finančne najnáročnejšia liečba)
c) MEDZERNÍK - snímateľné
Neviem koľko máte rokov, ale potom je ešte jedna možnosť:
adhezívny mostík. Skúste si o tom naštudovať.
Mŕtvy zub je krehkejší a ľahšie sa láme, odporúčame žuť na druhej strane a nezaťažovať zub naplno.
Tých možností je veľa, ale je to na posúdení lekára. Ale treba si zapamätať, že vlastné zuby nám nikto nenahradí!!! Preto ak je možnosť, jednoznačne zub v ústach ponechať (ak je BEZ nálezu!)

skate

všetko sa dá keď sa chce... ja sa len čudujem, čo je to za zubára :) ako píšu aj iní, dobrý zubár ti aj na mrtvom zube (pokial niesú s ním nejaké problémy) riadne zaplní kanáliky a dorobí ho a pomaly ani rozdiel nezbadáš ...dajú sa pekne prekryť spredu aj keď sú tmavšie poprípade dať tie fazety.. moja zubárka mi predný zub nechcela vytrhnúť len hladala riešenia ako by to spravila aby ho nemusela trhať lebo je to škoda ..

mate59

Presne tak,ako píše Carisa.Zub sa dá pekne dorobiťMŕtva zub zvykne časom stmavnúť,dá sa naň urobiť fazeta.

Carisa

Prečo by sa mŕtvy zub musel vytrhnúť ?? Takú blbosť som ešte nepočula. Keď ti toto zubár povedal, tak je načase zmeniť zubára, pretože ten ku ktorému chodíš, asi nevie mŕtve zuby ošetrovať (nemá mikroskop ?). Ja mám tri mŕtve zuby, na všetkých mám riadne zaplnené kanáliky a nemám s nimi žiadny problém.