Uz ste odmietli ist na kolonoskopiu?

Príspevok v téme: Uz ste odmietli ist na kolonoskopiu?
Beruska123

Zaujimalo by ma, ci sa tu najde niekto, kto odmietol absolvovat kolonoskopiu? Mam mierny zapal hrubeho creva (poslednych 20cm), dostala som aj lieky, ktore mi pomohli, ale lekarka chce vysetrit cele crevo kolonoskopiou. Mne sa to nepaci, je to dost narocne a invazivne vysetrenie, na ktore sa clovek musi pripravovat tyzden vopred (a to dost drasticky) a dokonca na nete som si precitala, ake negativne dopady to moze mat. Samozrejme, da sa to robit aj v celkovej anesteze, ale to je dalsi zbytocny zasah do tela, clovek nikdy nevie, ako bude na celkovu anestezu reagovat. Vobec sa mi do toho nechce ist a chcem lekarke oznamit, ze to nepodstupim. Uz ste aj vy odmietli kolonoskopiu?

kafe

Beruška, samozrejme že máš právo odmietnuť vyšetrenie, aj lieky, operáciu.. ak sa ti to nepozdáva. Ty si pánom svojho tela.
Len druhá stránka veci je, že lekár neni veštec a on nevie, či okrem zápalu tam neni oveľa večší problém alebo začínajúce zmeny, ktoré sa liečia lepšie v začiatku. To nevieš ani ty a ani lekár si nevycucia z prsta, či máš IBA zápal, alebo máš zápal, ktorý je príznakom niečoho vážnejšieho. Ja by som to brala ako prevenciu - že chcem vedieť, či to črevo je v poriadku. Radšej teraz nepríjemné vyšetrenie ako o 5 rokov si trieskať hlavu o stenu, že som mohla predísť niečomu vážnemu. Ale máš svoj rozum, u doktora podpíšeš, že odmietaš kolonoskopiu a vec je uzavretá.
Len by stálo za zmienku, že tá liečba o 5 rokov neskôr, stojí o 10tisícok viac, ako jedno sprosté "zbytočné" vyšetrenie. To si prosím ťa uvedom. A tie peniaze na tvoju liečbu, pôjdu aj z môjho vrecka.

neviem111111

no akoze asi by som sa bala viac tej ulceroznej nez kolono... na vysetrenie by som isla urcite, tato choroba totiz moze mat aj velmi drasticky priebeh. gratuluj si, ze nemas problemy, a vysetrenie podstup.

mmoonna

Gastroskopia možno nebola potrebná, ale kolonoskopia asi potrebná je, keďže pri vyšetrení 20 cm čreva bol zistený zápal. Asi by bolo lepšie prezrieť celé to črevo, ako ti to tam vyzerá. Ja som sa tiež veľmi bála, ale prežila som to. Ak sa tak bojíš, tak choď v narkóze, veď to vyšetrenie netrvá dlho a aspoň budeš vedieť, na čom si.

Beruska123

gastroskopia tiez nebola nutna,lebo so zaludkom som nic nemala a napriek tomu mi ju urobili..takze lekarske posudenie je niekedy na hlavu postavene.

biela myska

sama si si dala odpoved že to nechces, to vyšetrenie nie je príjemné, su aj
iné možnosti.
spytaj sa niekoho kto ťa podpori, že to nechces, nazor jedného, nemusí byť dobrý.

philips

Na posúdenie, či je alebo nie je nutná je lekár, čo má za sebou 6 rokov školy a ďalších xy školení.
Povedz doktorke, že ju nechceš, podpíš jej to a si vybavená.. Len potom, ak sa niečo pokazí nedobehni vyplakávať na internet, akí sú tí lekári zlí a nevzdelaní, keď ti nevedia pomôcť..

Beruska123

Mne na gastro robili aj gastroskopiu,teda hadicka do zaludka. Robili mi to napriek tomu,ze som im vravela,ze so zaludkom nic nemam a ze problem mam v creve. Co sa nakoniec aj potvrdilo a gastroskopiou nic nenasli. Ale nechala som ich to urobit,lebo to nie je take drasticke vysetrenie. Nakukli mi aj na koniec creva (20 cm) a tam zistili tu ulceroznu kolitidu. Kedze nemam ziadne bolesti a mam predpisane lieky,tak nevidim dovod,preco mi maju prezerat cele crevo. Ani kortikoidy neberiem,lebo nemam vazne problemy. Asi to pre tentokrat nepodstupim.

Biela Kobra

Kolonoskopia zachranuje zivoty, tak nevymyslaj. Ak sa toho tolko bojis, tak sa nedaj objednat na kolonoskopiu, ale na kolonografiu. Priprava je rovnaka a tak isto ti hadickou nafuknu crevo, ale neskenuju ta zvnutra kamerou, ale zvonka CT-ckom. Trva to ovela kratsie a nie je to bolestive, az na to nafuknute brucho. Robi sa to v pripadoch, ak uz pacient absolvoval napr. operaciu hrubeho creva, aby sa znizilo riziko poskodenia creva pri vysetreni v mieste zjazvenia po operacii. Mimochodom, priprava netrva tyzden, ale jeden az dva dni. Odporucam nechat si predpisat roztok magnezia, ten funguje takmer okamzite, ani to nestacis dopit...