Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Silne bolesti v podbrusi vystrelujuce do chrbta

Príspevok v téme: Silne bolesti v podbrusi vystrelujuce do chrbta
ElaElena

Uz je to rok co mi zacali prvykrat v noci neznesitelne bolesti v podbrusi smerom doprava. Bola som na pohotovosti. Apendix vyluceny, zapalove parametre OK, sono celeho brucha OK, krvy obraz a moc celkovo OK. Bolesti zacinaju najcastejsie v noci, paliva akoby bolest podbrusia, ktora vystreluje do prava a do krizov. Niekedy ma boli len chrbtica strasne v tej oblasti, niekedy len to brucho. Bola som opakovane na gynekolog. vysetreniach, vsetko OK, na gastroenterologii podla vysledkov a konzultacie som vraj v poriadku. Nemam ziadne problemy s travenim ani zo stolicou. Dokonca ani s mocenim. Bola som aj u neurologa, nasledne u ortopeda a rontgen ukazal len miernu skoliozu v krizovej oblasti. Vraj tie bolesti mozu ist z chrbtice ale nie je to iste. Uzivala som rozne lieky dorsiflex, flector, glukomed, aulin... na cas to zabralo a bolesti zacali znova. Ked zacnu su neznesitelne. Ani sama neviem ci to z brucha vyzaruje do chrbtice alebo opacne. Zacala som chodit na masaze, cvicit cviky na chrbat ale bolesti mam znova. Nezdviham nic tazke ani sa neako extra nenamaham, ale pohybu mam tak normalne. Ja uz som zufala, fakt netusim co to moze byt... Bola som niekolkokrat na pohotovosti, nic poriadne nezistli, vraj som zdrava podla nich, ale moje telo mi dava signaly ze nieco nie je v poriadku. Prosim o pomoc

Biela Kobra

Dobrý deň. Začala som presne takto. Počas troch rokov som postúpila X vyšetrení, vrátane kolonoskopie a CT a MR. Mám pomerne bežný gynekologický problém (myómy), ktorý sa niekoľkokrát riešil chirurgicky. Nepomohlo. Tak mi robili laparoskopické vyšetrenie a zistilo sa veľké množstvo zrastov hrubého čreva a iných tkanív v malej panve, takže to porozrušovali, v nádeji, že toto spôsobovalo tie bolesti. Nepomohlo. Navrhli mi popretínanie nervov, s čím som nesúhlasila. Na MR sa ale zistili Tarlovove cysty v driekovej chrbtici (po zápale) a celkom náhodou pri riešení iného problému u fyzioterapeuta a neskôr u ortopéda sa zistilo, že mám chronický zápal úponov šliach bedrových kĺbov a v celej malej panve + ustupuje chrupavka v bedrových kĺboch - koxartróza. Takže sa liečim u ortopéda, skúsila som terapiu rázovou vlnou, je drahá, zabrala už po druhom sedení, ale vydržalo to týždeň. Veľmi mi pomohli infúzie Almiralu alebo podobného, účinnejšieho mixu, brala som ich asi týždeň alebo dva a mala som na veľmi dlho pokoj. Takže ich raz do roka, prípadne raz za pol roka opakujem. No a dlhodobo lieky na obnovu chrupavky - u mňa Versan, ale účinok sa začal objavovať tak po pol roku a treba ho brať skutočne dlhodobo, aby sa pozitívne prejavil. Tiež som vyskúšala akupunktúru, ktorá mierne pomohla. Výrazne pomohli hormonálne prípravky, keďže u žien stav pohybového ústrojenstva veľmi súvisí s hormonálnou aktivitou - len u nás nie sú dostupné štúdie a ak sú, lekári o nich nevedia, takže to bolo systémom pokus - omyl, čo je dosť otázne. Dvakrát som absolvovala kúpeľnú liečbu, zakaždým s pozitívnym účinkom, ktorý však nebol dlhodobý.
Takže empiricky záverom: Možno nemáte ten istý problém, čo ja, ale pokiaľ sa nič nezistilo, netreba sa vzdávať a hľadať chybu inde, aj keď jednotliví odborníci krčia plecami. Nenaletieť kadejakým podvodníkom, ktorí ponúkajú zázračné prípravky na vyliečenie všetkého (od aloe vera po "sofistikované" vedecké metódy). Ak sa chyba nenájde, treba proste pripustiť fakt, že to už bude takto nafurt na naučiť sa s tým žiť.
Musela som pripustiť, že mám chorobu starých ľudí a už si nemôžem dovoliť to, čo som si dovolila predtým. Treba sa o seba lepšie starať, zmeniť stravu, posilňovať imunitu, myslieť pozitívne. Dávať si pozor hlavne na prechladnutie odspodu - aj pársekundové stupenie na studené kachličky v kúpeľni zhorší stav. Neprechladnúť od krížov, nespotiť sa, nosiť funkčnú bielizeň. Ísť do kúpeľov (napr. Lúčky, bahenné zábaly zvané "nohavičky" sú na zápaly v panve perfektné). Papať overené výživové doplnky, sledovať skutočný obsah a množstvo účinnej látky a spôsob jej vstrebávania v odporúčanom liečive. A cvičiť, resp. nájsť si vlastnú cvičebnú zostavu, ktorá príliš nezhorší stav - po čase sa to zlepší. Totiž bolesť bráni cvičeniu, ale ak sa šľachy nezaťažujú, lieky a výživa pre tieto tkanivá sú zbytočné, pretože do chorého tkaniva, ktoré sa nepoužíva, ich prenikne minimum. Najvhodnejšie a najnenáročnejšie cvičenie pre ženy a ich problémy v panve sú jednoducho prechádzky.
Pri týchto diagnózach je problém, že účinky liečby sa prejavia až po dlhšom čase, takže treba mať so sebou aj s okolím trpezlivosť. Držím palce.