Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Rychly tlkot srdca

domovica

v klude je cca 60-9O. ked ides sportovat tak je nad aj 90, aj v strese.
Na stres je klud dobrý, relax, príroda, komedie pozeraj.
Cesnak pozri si potraviny posobiace dobre na srdce.
popozeraj si to na int.

tlak_krvi

Mať optimálny TK je naozaj nesmierne dôležité. Ide o tlak, ktorým pôsobí krv na stenu ciev. Merajú sa dve hodnoty. Prvá vyššia je systolická. Ide o tlak, pri ktorom sa krv pri stiahnutí srdcového svalu vypudí zo srdca do cievneho systému. Druhý nižší je diastolický. Ten určuje tlak, ktorý je pri opätovnom plnení srdca krvou.
Ak je tlak neprimerané vysoký, dochádza ku väčšiemu namáhaniu stien ciev. To má za hrubnutie steny ľavej srdcovej komory, čo sa nazýva hypertrofia (zväčšenie) srdcového svalu. Ide o kompenzáciu, pretože srdce musí vynaložiť podstatne viac námahy na vypudenie krvi. Toto zväčšenie prerastá až do srdcovej nedostatočnosti
Ďalším následok je zrýchlenie poškodenia ciev, pri ktorom dochádza ku strate elasticity (pružnosti) cievnej steny i zrýchlenie rozvoja aterosklerózy. Oba majú za následok zvýšené riziko IM, vyvinutia aneuryzmy (rozdutia) aorty, porážky, krvácania do mozgu, zlyhávanie obličiek s následnou dialýzou, poškodením zraku... a mno ďalších ochorení vznikajúcich na podklade týchto poškodení.

Tomas868475786

Okrem toho vie mi niekto vysvetlit naco je vlastne dobre mat dobry tlak? Naco to sluzu? Vsade sa len docitam spravbe hodnoty same cudzie slova a podstata nikde. Dakujem

Tomas868475786

Mam 25 rokov, tlak mam dobry skoro vzdy 120/80 uz asivdva mesiace pravidelne sportujem, minimalne 4x tyzdenne

Naco_meno

Ja mavam nizky tlak (vacsinou okolo 90/60, v lepsich pripadoch) a pritom tep okolo 90-100, v klude. Tym, ze ma to obmedzuje v robote, lebo mavam zavrate, ma vseobecna poslala na endokrinologicke vysetrenie, kde mi lekarka vysvetlila, ze moj organizmus sa zvysenim tepu snazi doplnit kyslikovy deficit vzniknuty dosledkom nizkeho tlaku... takze ak Vam busi srdce, pricinou MOZE byt nizky tlak. Pokial mate tlak v poriadku, treba ist ku odbornikovi na vysetrenie, moze ist o spominanu vrodenu vadu a pod. V kazdom pripade to ale patri do ruk lekara.

medikmantus

Nepisete vek.
Moze ist aj o vrodenu zalezitost, srdcovu tachykardiu. Moze ju sposobit stres.
Napiste viac. Napr. vek, fyz. zataz a pod.