Novorodenec

Príspevok v téme: Novorodenec
1Vica

Mám 25 a termín pôrodu o necelý týždeň. Posledné dni riešim otázky ohľadom malého a odpovede na moje otázky sa líšia.
Kedy ste prvýkrát vyniesli malé? Moja mama mi hovorí, že do 3 týždňov by som malé nemala vynášať, kamarátka bola prvýkrát teraz na prechádzke s malým, keď mal 10 dní.
Naši bývajú od nás na 130 km, kedy sa môžeme prvýkrát vybrať k nim? Tu je tiež odpoveď maminy, že najskôr po 5 týždňoch, kamarátka odtrepala malého po 2 týždňoch na 400 km.
Používali ste radšej textilné plienky, alebo jednorázovky?
Viem, mám kopec otázok, ale nechcela by som spraviť niečo zle a preto by som chcela spoznať aj názory iných, skúsených.

Ejha

my sme začali prikrmovat až po šiestich mesiacoch, že po 2,5 mesiacoch, to je skutočne hroza a po prvom no teda

Emily opat

Malé primerane obleč a môžete ísť kludne von. Ak ti teda bude spať v kočíku, moje dieťa kočík nenávidelo. Ak nie, tak existuju šatky či ergonomické nosiče.
Ja som išla so 6 dňovým dieťaťom 5 hodinovú cestu autom, kvôli sťahovaniu. Inak sa nedalo. S pár zastávkami na kojenie a prebalenie to krásne v autosedačke prespal.
Plienky no to uvidis, ja keby som mala ešte plienky prať tak sa asi zbláznim. Látkové sú ale urcite ekologickejšie a poznám matky co sú s nimi veľmi spokojne.

0vecka

Jaja15akoze suhlasim ze karantena je blbost ale treba mysliet aj na to ze volakedy Bola umrtnost deti v prvych 7 rokoch 50%. teraz sme tusim na jednom promile alebo tak nejak. ja osobne by som s takym tyzdnovym nesiel ani na

ale to je aj s jedenim odporuca sa zacat naskor za 4 mesiace. ja ako decko som zacinal po prvom. a ked teraz poviem ze sme zacali s nasim po 2,5 mesiacoch prikrmovat tak vsetci na mna pozeraju ako na vraha.

Jaja15

Mne to tá babica vyargumenovala tým, že deti ktoré sú mesiac len doma sú potom viac chorľavé a háklivejšie..Treba používať zdravý sedliacky rozum.Určite nepôjdem von ak je vonku mráz alebo škaredé počasie,ale ak je vonku teplo (teraz cez obed) 10 minút nemôže dieťaťu ublížiť. Volakedy žena porodila na poli a dieťa tam s ňou bývalo celé dni....Dnes sa odprúčajú návštevy až po 3-4týžňoch,volakedy žili v dome 2-3 generácie pospolu a deti boli zdravé...

0vecka

jasne ze tam neni zaiadna hranica ale ja by som pockal 2 mesiace kym pridete k nim. ale to uvidis ak bude dieta kludne tak to neni Problem. Problem je urevane dieta ktore treba mat kazdych 10min na rukach a ak vam prereve celu cestu tak to bude utrpenie

0vecka

plienky urcite jednorazove aspon na zaciatok.. ak budes mat stastie a chut mozes ho zacat ucit na nocnik a za 2 mesiace prejst na textilne ak to bude fungovat a 90% aj tak skonci v nocniku.

co sa vynasania tyka urcite nie ak mrzne alebo je zima. My sme rodili v novembri a isli sme von az ked prestalo mrznut. Zabalili sme do satky a hotovka co sa imunity tyka tak kym kojis tak ma dieta dobru imunitu.

a co sa cestovania tyka tak to by som tiez nesuril. Dieta by nemalo byt hodiny v sedacke ak to fakt netreba.

Jaja15

Na to kedy ísť s dieťaťom prvý krát von - nedostaneš jednotnú odpveď.Ja som sa na to pýtala pani, čo robila babicu - pokiaľ je dieťa zdravé a je pekné počasie - treba s ním ísť von každý deň cez obed na 10-15 minut - a treba začať čo najskôr...Samozrejme dobre poobliekané v kočíku....sestre sa syn narodil v lete, hneď ako prišli z pôrodnice domov bol v kočíku na dvore celé dni - je zdravý ako buk...Kludne ak je pekné slnečné počasie na 10-15 min.(cez obed)môžete ísť von hneď....Tá babica mi hovorila že ak nemôžem ísť von s kočíkom, tak s ním treba ísť aspom na balkón - a to bol november...

Bea_ta

10 dňové dieťa určite nepatrí na dvor a do mesta, je to ešte príliš skoro. Novorodenec ešte nemá vyvinutú imunitu, takže prvé 4 týždne by som ho určite nenosila von.
Cestovanie neodporúčam, hlavne nie prvé 2 mesiace. Nikdy neviete čo sa môže po ceste stať a 130 km zase nie je za rohom. 400 km s pár týždňovým dieťaťom, no neviem, podľa mňa nezodpovednosť. Kľudne sa dohodni s rodičmi, aby vás prišli pozrieť a po pôrode sa Ti aj tak zíde pomoc, aby si nebola na všetko sama. "Cudzích" k malému do 4 týždňov veľmi nevolaj, nikdy nevieš, kto mu čo "donesie".
Ja som používala pri malom používala prvé 2 mesiace bavlnené (látkové) plienky. Nezaparuje sa pod ňou pokožka, ale musíš ho prebaľovať častejšie. Kúp si ale aj jednorázové plienky a ak Ti môžem odporučiť, tie si zober aj do pôrodnice. Využiješ ich aj pri návšteve lekára a pod..