Čierna škvrna na nechte

Jatinka

Môj osobný názor je, čím skôr utekaj ku kožnému.
Možno si sa musel buchnúť.

Moja mama mala čierny necht na nohe. Odpadol a narástol nový necht.

Ja som mala tiež čiernu škvrnu na nechte či na nohe alebo na ruke. Zranenie a trauma nechta......

Nepodceňuj to
Môže sa za tým skrývať hocičo, pokiaľ nebol úraz a trauma nechta

Jatinka

Ahoj

Prečo sa na nohách nohy a rúk objavujú čierne škvrny a čo mám robiť?
LEKÁRSKY EXPERT ČLÁNKU

Lekár Ronen ALKALAY
Dermatológ
Nails - nie je len nadržané škvrny na koncoch prstov, ktoré ženy používajú ako ozdoby, ktoré pokrývajú lak, nápadnými vzormi a kamienky, a tým skrýva nedostatky, ktoré by bolo treba venovať osobitnú pozornosť. Ide predovšetkým o signalizačné zariadenie pre naše zdravie. U zdravých ľudí sú nechty hladké, ružové, silné aj bez použitia špeciálnych náhradných materiálov. Ale akékoľvek zmeny (krehkosť, vzhľad pozdĺžnych pásov, čierne škvrny na nechtoch) môžu hovoriť o patológii existujúcich v tele. Je dôležité naučiť sa čítať takéto signály a správne reagovať na ne.

Odkiaľ pochádzajú zdravé osoby tmavé škvrny?
Ženy sú považované za liečbu problémov s nechtami ako s kozmetickým problémom. Krehkosť nechtov sa zvýšila, klinec sa začal oddeľovať - to je prekážkou pre krásnu manikúru, ktorú sa snažíme odstrániť pomocou špeciálnych spevňujúcich nechtov. A len málo ľudí si myslí, že to, čo sa nechať vyliečiť, začalo nielen nechty. Preto existuje určitý vnútorný alebo vonkajší dôvod, ktorý ovplyvňuje stav nechtov podobným spôsobom. To môže byť pravidelný domáce použitie chemikálií, ktoré ničia nechty, nedostatok vitamínov alebo minerálov, alebo dokonca viac závažný problém - plesňovú infekciu, boj proti ktorým chcete začať bez čakania na kompletnú deštrukciu nechtovej platničky.

To isté sa dá povedať o čiernych škvrnach na nechtoch. Nie vždy sú kozmetickými poruchami, čo výrazne zhoršuje vzhľad manikúry. Čo môže byť tento príznak?

Nebudeme len strašiť prehnane emocionálne ženy (a musím povedať, že muži sú zriedka silne vyjadril znepokojenie nad stavom svojich nechtov), ktorí si môžu myslieť, že defekty nechtov by rozhodne naznačiť niečo strašné a nenapraviteľné. Najčastejšie sú spojené s mechanickými poraneniami prstov, ktoré sú hlavnými rizikovými faktormi pre vznik neestetických chýb.

Niekedy sme si takéto traumy nevšimli a sme veľmi prekvapení, keď nájdeme tmavú škvrnu pod nechtami, ktorá môže mať od fialovej až po čierne odtiene a časom môže značne zmeniť farbu. Ide o subangulárny hematóm (modrina, modrina). Skutočnosť, že tkanivá pod nechtovej platničky reagovať na silné rany rovnakým spôsobom ako zvyšok na koži, čo znamená, že môže byť vytvorený na modriny, ktoré sa postupne stmavnúť a vziať na fialový odtieň rôznou intenzitou.

Ak hovoríme o údere, potom to môže byť chápaná ako náhla krátkodobá intenzívna sila na nechty a vplyv samotného nechtu na tvrdý povrch. Ak bol silný, nemal by byť prekvapený vzhľad modriny.

Modrina pod nechtom môže byť vytvorená nielen nárazom. Nie je nezvyčajné, aby sa prsty náhodne ocitli vo vchode, keď sú dvere zatvorené. Priškripnutiu prsta (čo je zvyčajne hlavným "hit" je nutné v oblasti nechtu) silno bolestivé, červené, opuchnuté, a čas, kedy začervenanie pomaly klesá, a bolesť odznie, pod nechtom môže nájsť tmavá škvrna, ktorá veľkosť a farba sa môžu líšiť v závislosti od pevnosti a plochy mechanického nárazu.

Pokiaľ ide o naše nohy, situácia je tu ešte rozmanitejšia. Vzhľady subungválne hematóm možno očakávať po prsty spadol ťažký predmet, ak je osoba s zákrutu prsta zasiahnuté (zvyčajne veľký) na tvrdom povrchu, a to aj v dôsledku pravidelného užívania nevhodných topánok veľkosti. Čo s tým majú topánky? Prst bude aj naďalej spočívať na päte topánky, zažíva značný tlak, môže to viesť k prasknutiu drobných ciev pod nechtom, ktorý sa objaví ako tmavé škvrny.

Ak je hematóm stále dosť svieže, ak zatlačíte na nechty v oblasti tmavého miesta, je tu bolesť.

Čierne bodky a pruhy pod nechtami, spôsobené pravidelným mechanickým pôsobením, sa dajú pozorovať v rukách boxerov, tenisových hráčov, basketbalistov a tie isté škvrny na nohách nohy sú charakteristické pre futbalových fanúšikov.

Čo iné môžu byť na nehty čierne škvrny? Existuje taká vec, ako je nevus (pigmentové miesto, materské znamienko). Ide o benígnu formáciu, ktorá sa nachádza na rôznych miestach tela. Lôžko na nechty nie je výnimkou. Ak bola škvrna na nechte videná hneď po narodení dieťaťa, toto svedčí o takomto vzdelávaní.

Obzvlášť znepokojujúce sú podunajské nevhody, ktoré dermatológovia nespôsobujú, a napriek tomu pravidelné vyšetrenie nechtov neublíži. Koniec koncov, nevi sa nepovažujú za nebezpečné, kým nie je zranený prst. Mechanický alebo tepelný účinok na nevus niekedy končí veľmi zle (transformácia neškodného materského znamienka na malígny nádor).

Malo by byť zrejmé, že škvrny na nechty môžu mať iný tvar, ktorý je tiež potrebné venovať pozornosť. Ak sú to malé škvrny vo forme tenkých pásikov, ktoré sa pozorujú priamo v klinčeku a posúvajú sa v priebehu rastu, je to skôr otázka roztrhnutia povrchových kapilár a malého krvácania. Častice krvnej tyče na vnútornej strane klinčeka nech sa pohybujú spolu s ním a nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo.

Tmavé pozdĺžne prúžky na nechty veľké veľkosti môže byť spôsobená podaním liečiva (zvyčajne charakteristický-antibiotikum tetracyklíny, Drugs of malárie prípravky obsahujúce arzén, striebro, fenolftaleín a kol.), Aktívne fajčenie, alkoholizmu. Zlé návyky, jesť mäso neprozharennoe, zlý režim dňa môže mať vplyv na nechty a spôsobiť výskyt tmavých škvŕn na nich, ale v tomto prípade sa už premýšľa o svoje zdravie.

Niekedy sa po manikúre alebo pedikúre objaví malý tmavý vzor na nechtoch. Príčinou môže byť lak s nízkou kvalitou, ktorého častice prenikajú do stratum corneum. Ale niekedy sa človek stane vinníkom výskytu takejto neestetickej chyby, keď neodstráni umelé laky na nechty v čase.

U niektorých ľudí sú pruhy na nechtoch znakom tela alebo dokonca charakteristickým rysom pretekov. Napríklad čierne prúžky na nechty môžu byť často videné v predstaviteľoch niektorých národností: Afričania, Ázijci, Indiáni, mexickí domorodci, t. J. ľudia s tmavou farbou kože. V tomto prípade nehovoríme o patológii, ale rysy ras s hyperpigmentáciou kože, ktorá má v oblasti holenia nechty svetlý odtieň. Podobný obrázok s pásikmi na nechtoch je možné pozorovať v ¾ čiernej farby.

Škvrny na nechtoch ako dôkaz poškodenia zdravia
Ako sme už povedali, ak by ste našli na svojich nechtoch čierne škvrny, nemali by ste začať panikať ani robiť smutný verdikt, ale nemali by ste túto nedbanlivosť zaobchádzať neopatrným spôsobom. Faktom je, že zmena farby nechtov môže signalizovať vývoj niektorých skrytých (alebo exacerbácií už diagnostikovanej patológie), čo znamená, že tento signál by mal byť rozpoznaný a braný do úvahy.

Malo by byť zrejmé, že patologické príčiny výskytu defektov na nechtoch môžu byť veľmi rôznorodé. Niektoré z nich vyžadujú len korekciu stravy, iné - chirurgické zákroky a tretinu závažnej liečby základnej choroby. Ale v každom prípade je to príležitosť konzultovať s lekárom a uviesť vaše telo do poriadku.

O akých ochoreniach môžu čierne škvrny dokázať:

ochorenia kardiovaskulárneho systému, sprevádzané zvýšenou vaskulárne krehkosťou, keď nejaký účinok na klinec môže viesť k vzniku podliatin, zápalové ochorenie srdca (napr., endokarditída, - zápal vnútornej výstelky srdca a jeho ciev obloženia),
ochorenia obličiek a močovej sústavy,
poruchy pečene, alkoholizmus, intoxikácia,
nedostatok vitamínov (zvyčajne čierne škvrny naznačujú nedostatok vitamínu B12 v tele), anémia nedostatku železa (nedostatok kyseliny listovej ovplyvňuje, takže železo v tele nie je absorbované),
poruchy endokrinného systému, spôsobujúce zmenu hormonálneho pozadia a metabolických porúch,
problémy s fungovaním tráviaceho systému (znova sa zaoberáme narušením stráviteľnosti vitamínov a minerálov potrebných pre telo a intoxikáciou v dôsledku zápchy spôsobenej napríklad zápalom čreva),
patogénne pigmenty spojené s určitými ochoreniami, napríklad Adisonova choroba (nedostatok nadobličiek), dna, psoriáza,
benígne novotvar glomových buniek (glomus nádor sa môže objaviť na rôznych častiach tela, vo forme malých červenkasté uzlín, ale pod nechtom, môže vyzerať ako namodralý, takmer čierne mieste nie viac ako 6 mm v priemere)
subungválne melanóm (zhubný nádor, zvyčajne vo forme čierne škvrny alebo pruhy pod nechtovej platničky, ktoré môžu ísť aj mimo oblasti, v nechtovej hriadeľa), ktorý v vzhľade a prejavy podobné benígne névy, a niekedy sa vyvíja z neho,
hubu nechtov (onychomykóza).
Vzhľadom k tomu, škvrny na nechty môžu mať rôzne tvary a odtiene, dokonca aj skúsený lekár nemôže vždy určiť na oči príčinu vzhľadu neobvyklé známky. Ale pacient vie viac. Ak sa po mechanickom poškodení prsta objaví tmavá škvrna, je to pravdepodobne hematóm. Ak trauma v nedávnej minulosti nebola, je lepšie ukázať lekárovi škvrnu, vylúčiť alebo potvrdiť patologické príčiny jeho výskytu.

Patogenéza a štatistika
Zatiaľ sme zvážili len príčiny možného výskytu čiernych škvŕn na nechtoch bez toho, aby sme sa ponáhľali do mechanizmu ich formácie. Teraz sa pokúsme pochopiť, ako sa takéto chyby objavujú a prečo majú tmavú farbu.

Patogenéza výskytu tmavých škvŕn by sa mala zvážiť v súvislosti s dôvodom, ktorý ich spôsobuje. Napríklad, pokiaľ ide o traumu nechtov, tmavé škvrny predstavujú koagulovanú krv. Po prvé, krv z praskla v dôsledku mechanického pôsobenia plavidiel má červený nádych, takže škvrna vyzerá červená, ale potom sa krvných zrazenín a tma, a tak vidíme krvácajúce miesto tmavé, takmer čierne.

Ďalej leukocyty nasmerované na miesto poranenia a zápalu (a trauma vždy spôsobujú zápalový proces v mäkkých tkanivách) podporia rozklad koagulovaných krvných častíc - hematóm sa rozpustí a rozžiari. Kvapalná časť naliata do dutiny medzi klinec a mäkkých tkanív krvi budú absorbované do lymfy a hrubé za rozkladu pod vplyvom proteolytických enzýmov a vylučovaný späť do krvného obehu.

Ak zranenie nie je prípad prasknutie nádoby a prejavuje v stratum corneum tmavej prúžky, ktorá nezmizne, kým necht nie je otrastet na požadovanú hodnotu, zápal môže, ale nemusí byť, leukocyty nebudú smerovať do miesta zranenia, a nikto sa rozkladať stočený v krvi. Častice krvi, ktoré sa "dostanú" z vnútornej strany do dosky na nechty, sa s ňou posúvajú.

Ak nechtov tmavne nevík, potom jeho farba nesúvisí s krvou. Rodné znamienka tvoria melanocyty (pigmentové bunky), ktoré môžu mať v závislosti od počtu takýchto buniek rôzne farby (od prirodzenej farby na čiernej farbe). Tmavo hnedé nevyskyne pod vrchnou vrstvou nechtov vyzerajú ako čierne škvrny.

Chrápanie melanómu je tiež vzdelaním z melanocytov, ktoré z nejakého dôvodu zmenili svoje vlastnosti a začali sa nekontrolovateľne množiť. Tmavá farba škvrny je dôsledkom prítomnosti pigmentových buniek a nekrotických procesov vyskytujúcich sa v mäkkých tkanivách pri tejto chorobe. Čím je ochorenie zanedbávané, tým tmavšie sú škvrny pod nechtami, často vyzerajú ako čierne škvrny alebo pruhy.

Farba miesta pod nechtom s nádorom glomus (paraganglióm) závisí od farby samotného novotvaru, ktorý pozostáva z nervových buniek a cievnych plexov. Je jasné, že s veľkým počtom ciev v nádore bude vyzerať jasnejšie a tmavšie. Pod nektom vyzerá ako červená, kyanotická alebo takmer čierna malá škvrna.

Pokiaľ ide o endokrinné patológie, vidíme tu dva rady vplyvu na tkanivá tela. Na jednej strane metabolické poruchy a krvné vlastnosti a na druhej strane vplyv hormónov na produkciu kožného pigmentu. Vývoj pigmentu môže byť ovplyvnený látkami produkovanými systémom hypofýzy-hypotalamu-nadobličky a štítnou žľazou, rovnako ako pohlavia a steroidné hormóny.

Ak hovoríme o srdcových a vaskulárnych ochoreniach, patogenéza výskytu tmavých škvŕn na nohách je v tomto prípade podobná ako u zranení nechtov. To znamená, že vznikajú hematómy v dôsledku pretrhnutia krvných ciev. Napríklad pri ateroskleróze ciev sa ich lumen znižuje a tlak na stenách sa zvyšuje, čo môže spôsobiť výskyt presných krvácaní v rôznych častiach tela vrátane podliek. Táto patológia je charakteristická pre starších ľudí, čo znamená, že vek môže byť považovaný za jeden z rizikových faktorov pre vznik tmavých známok pod nechtami rúk a nôh, čo potvrdzuje aj štatistika.

Deti a mladí ľudia zvyčajne hovoria o poškodeniach nechtov, podvalových nevusoch, hormonálnych poruchách alebo poškodení hubových húb. Ale závažnejšie choroby sú častejšie u starších a starších ľudí. A hoci jeden z dôvodov vzniku čiernych škvŕn na nohách sme nazývali melanóm, pod nektom sa táto choroba veľmi zriedkavo lokalizuje (nie viac ako 4 až 6 percent z celkového počtu potvrdených prípadov melanómu).

Príznaky
Ako sme už uviedli, výskyt čiernych škvŕn na nechtoch môže naznačovať ako nedávne traumy na nechty, tak aj nesprávnu starostlivosť o ne, a možné ochorenie, ktoré človek nemohol ani chvíľu vedieť. Takže sa škvrna ukázala ako signál, ktorý naznačuje vážnu alebo nie veľmi vážnu (ak nejakú) chorobu. V tomto prípade by mali byť tmavé škvrny považované za prvé známky zdravotnej poruchy a mali by sa s nimi zaobchádzať opatrne.

Poďme upustiť od chvíle, kedy sa na vzhľade bodiek a prúžkov na nechty predchádzala trauma. Môžete pamätať aj menšie škody a vážne tlak alebo šok spôsobený krvácaním pod nechtom, zabudnúť na to nie je tak jednoduché, ak je to žiaduce. Takáto škoda zvyčajne nemá vážne dôsledky, najmä ak odstránite traumatický faktor. A aj keď sa poškodený necht aj naďalej vystavený "násilie", je výsledkom vypúšťanie nechtovej platničky od lôžka (tj môžete stratiť nechty, aj keď na chvíľu, a potom sa opäť rastie) alebo degeneratívnymi zmenami rohovej vrstvy prsta (obvykle je sledovaný na nohy pri nosení pevnej topánky alebo hrania futbalu).

Pokiaľ hovoríme o úrazoch, čierne škvrny v tomto prípade môže byť s väčšou pravdepodobnosťou očakávať, že na veľké pazúry, ktoré sú najviac vystavené zranenia, a to aj pri chôdzi, nehovoriac o malej veľkosti topánky alebo si zahrať futbal.

Ak to bol úder, keď ťažký predmet padol na nohu, tvorí sa hematóm na mieste, kde predmet padol, a jeho veľkosť a farba bude závisieť od sily nárazu. Ak zranenie bolo spôsobené chôdzou, hraním futbalu alebo nosením topánky na prst, na okraji nechtov sa objaví tmavá škvrna.

Zvyčajne je výskyt post-traumatickej škvrny na nechty sprevádzaný bolesťou rôznej intenzity, ktorá sa stráca, keď sa hematóm rozpúšťa.

Modrá škvrna na palec palca sa často stáva znakom poškodenia nechtov (častejšie modrého alebo fialového sfarbenia, menej často sa škvrna stáva takmer čiernym, aj keď sa farba zmení, keď sa hematóm rozpustí). Rovnaký odtieň môže mať nádor glomusu, najčastejšie sa vyvíja bližšie k okraju nechtu. Pre ňu, pokiaľ ide o traumatický hematóm, je bolesť typická, ale iba intenzívnejšia. Často to bolí človek, ktorý sa dokonca dotkne nechtu, pod ktorým sa objaví škvrna. Existuje silná, pulzujúca bolesť, ktorá sa rozkladá v rôznych častiach tela.

Čierna škvrna pod miniatúrou palca môže byť ako neškodný nevus, tak aj melanóm. Melanóm často vyzerá ako pozdĺžny tmavý pás, ktorý sa postupne rozširuje a v priebehu času môže bod presiahnuť stratum corneum. Existujú však prípady, kedy neoplazmus vyzerá ako normálny okrúhly nevus alebo niekoľko malých tmavých bodiek. Zároveň sa pri stlačení človek nebude cítiť bolesť.

Ak sa na stratum corneum nachádza bezbolestá čierna alebo tmavo hnedá škvrna a na prst nie je zápal alebo sčervenanie, nemusíte sa obávať. Toto je malé krvácanie kvôli malému roztrhnutiu kapilár, ktoré by mohlo byť spôsobené nevyriešenou obuvou alebo malým poškodením prsta, ktoré ste nevenovali pozornosť.

Je zrejmé, že diagnostikovanie ochorení vonkajšími a vnútornými príznakmi je záležitosťou odborníkov, takže nebudeme tvrdiť, že náhle, bezbolestné čierne škvrny na nechti nevyhnutne znamenajú subangulárny melanóm. Koniec koncov, s endokarditídou sa môže na nechty objaviť škvrna, ktorá pri jej stláčaní nespôsobí žiadne nepríjemné pocity.

Hnedá škvrna na klinec hrudníka alebo na rukách je zvyčajne spojená s ochorením obličiek a močových ciest. Okrem toho chýba bolesť a zápalové reakcie. Na nechty s hormonálnymi poruchami sa môžu objaviť škvrny, ktoré majú farbu od svetla po tmavo hnedú. Rovnaká farba môže získať starý hematóm. Z modrej a fialovej sa môže zmeniť na hnedú, nažltnutú alebo nazelenalú, ktorá sa cez nechtový tanier bude stále považovať za rôzne hnedé odtiene.

S hubovými nechtovými léziami na prstoch a prstoch, okrem tmavých (obyčajne tmavo hnedých alebo dokonca čiernych) škvŕn, si môžete všimnúť ďalšie zmeny. Symptómy považovaný onychomykóza zvýšená krehkosť nechtov, delamináciu a deformácie nechtovej platničky (je tupý, sú konvexné prúžky nadkolí), zápach z chorých prsta.

Často s hubovými zmenami infekcie ovplyvní nie len jeden, ale niekoľko prstov. Okrem toho je pravdepodobnosť zásahu rovnaká pre všetky prstov končatín, hoci nohy choroba postihuje častejšie ako ruky, a príčina je často menej kvalitná obuv, v ktorom nohy prehriatiu a pot a vlhkosť a teplo - to najlepšie živnou pôdou pre oportúnne patogény, medzi ktorými plesňové Flóra je častým hosťom našej pokožky a nechtov.

Čierna škvrna na klinec, ak nie je vrodeným subunguálnym nevusom, môže naznačovať patologické aj bezpečné príčiny jej výskytu. Pri bolesti vznikne hematóm pod nechtom, ktorý vzniká v dôsledku mechanického nárazu alebo triesok, ako aj nádor glomus, ktorý sa môže objaviť na jednom alebo viacerých prstoch.

Zdá sa, že bez veľkého počtu malých tmavých bodiek na prstoch pod nechtami alebo pozdĺžneho tmavého pásma sú jasné známky rakoviny (čo nie je potrebné, ale stojí za to kontrola!). Vzhľad nových tmavých škvŕn by mal byť tiež opatrný. Zvyčajne sa bolesť rakoviny objavuje v neskorých štádiách, takže jej absencia neznamená, že problém nie je vážny.

Hnedé škvrny na okraji nechtov sa zvyčajne objavujú s bolestivým obličkovým a urogenitálnym systémom. Bezbolestné škvrny rôznych odtieňov a slušné veľkosti môžu viesť k intoxikácii tela v dôsledku použitia veľkých dávok alkoholu, fajčenia, užívania liekov, ktoré primárne postihujú pečeň a obličky. V takom prípade sa farba škvŕn bude meniť a ich vzhľad bude varovať ďalšie príznaky: nevoľnosť, všeobecné a svalové slabosti, bolesti hlavy, bolesť chrbta alebo pravé hypochondrium atď.

Endokrinné ochorenia sa zatiaľ nemôžu prejaviť. Pacient sa môže len sťažovať na slabosť, únavu, zmeny hmotnosti, zníženú sexuálnu túžbu. Takže zmena pigmentácia nechtov a kože pod nimi môže byť prvým príznakom choroby, a to len špecifická diagnostické vyšetrenia (najmä cukor a analýza hormón), aby pomohla určiť, čo sa podieľa na tento symptóm.

Ak hovoríme o nedostatku vitamínu B12, ktorý reguluje produkciu pigmentu, objavenie sa tmavých škvŕn možno očakávať nielen pod nechtami rúk a nôh, ale aj v iných oblastiach pokožky.

Keď nechty anémie zvyčajne získavajú belavý odtieň, na ktorom môžete vidieť tmavé škvrny s modrou. Anémia spôsobená nedostatkom železa je spojená s nedostatkom vitamínu B9 (kyselina listová), ktorá je zodpovedná za funkčnosť erytrocytov. Erytrocyty, naopak, sú hlavnými dodávateľmi kyslíka do tkanív. Ukazuje sa, že keď nedostatok kyseliny listovej ovplyvňuje všetky tkanivá tela, prežíva hypoxiu.

Jedným z príznakov anémie môže byť vzhľad na bledých nechtoch modravých tmavých škvŕn. Ďalšími príznakmi sú zhoršenie kože, vlasov a nechtov, netypický bledosť a modrá pokožky, únava, zhoršenie zdravotného stavu a nálady, znížená schopnosť počať dieťa, potratov, atď

Malé krvácanie pod nehom, podobne ako stopa trosky, môže byť príznakom parazitárnej choroby nazývanej trichinóza. Ďalšie príznaky sú horúčka (niekedy veľmi závažná), vznik opuchu rúk a nôh, vyrážky na tele, bolesť svalov a kĺbov.

Parazity môžu byť infikované jedením zle prepracovaného mäsa, najmä bravčového mäsa. Mimochodom, takéto pásy na nechtoch rúk sú viditeľné s niektorými autoimunitnými patológiami a ochoreniami spojivového tkaniva (najmä pri psoriáze). Určite povahu vzhľadu tmavých prúžkov pod nechtami, ak to nie je štep, len doktor dokáže.

Čierna škvrna pod nechtom na ramene môže byť pigmentovaná nevusom, ktorý sa neočakávane objavil pod vplyvom ultrafialového žiarenia (napríklad na slnku). V tomto prípade sa krtky môžu objaviť na iných miestach tela, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu. Ale rovnako náhle sa objavujú škvrny melanómu, ktoré sa nelíšia od benígneho nevusu, ak sa na neho pozriete cez nechty. Žiadna bolesť alebo nepohodlie v tomto prípade sa človek necíti.

V počiatočnom štádiu sa melanóm veľmi málo líši od krtka, ale tým, že ho rozmnoží, zvedie dosku na nechty a nakoniec vedie k jeho deformácii. Stratum corneum sa stáva krehkým, začína sa rozpadávať a pohybovať sa ďalej od nechty. Nakoniec sa musí odstrániť nechtová doska. Hoci pri diagnostikovaní rakoviny je to v každom prípade vykonané, aby bolo možné starostlivo odstrániť všetky bunky melanómu.

Ak má čierna škvrna modrastý nádych, môže to byť spôsobené kardiovaskulárnymi ochoreniami a súvisiacou pľúcnou insuficienciou. Farba škvrny ukazuje, že tkanivo je hypoxické, t.j. Nedostatok kyslíka v krvi.

Ak sa na hrote palca vytvorí čierna škvrna, najčastejšie jej vzhľad súvisí s traumatickým zranením. Stalo sa tak, že palce rúk a nôh sú náchylnejšie na zranenie než iné. Ale ak si nemôžete spomenúť na moment zranenia, stojí za to pozornejšie sledovať škvrny. Hematóm zvyčajne najprv zmení farbu na tmavšiu farbu a potom sa postupne stáva ľahšou. Menej intenzívne a bolesť. Ale melanóm na začiatku nemôže priniesť žiadne nepríjemné pocity, ale škvrna bude postupne rásť a jeho farba bude tmavšia. Výskyt bolesti bude znamením, že čas stráca.

Je jasné, že všetky vyššie uvedené dôvody a príznaky výskytu čiernych škvŕn na nechtoch budú charakteristické pre palec ruky alebo nohy. Takže prieskum sa bude vyžadovať bez ohľadu na to, ktorý prst zatemnil necht. Konzultáciu s lekárom môžete vynechať len v prípade, že nie je veľmi vážne poškodenie nechtov, ak sa nechtovacia platňa neodstránila.

Komu sa chcete obrátiť?
Dermatológ
Diagnostika
Je jasné, že diagnóza subangulárneho hematómu po vážnom poškodení nechtov v stave každého z nás. Ak to chcete urobiť, nemusíte ísť nevyhnutne do lekárskej inštitúcie. Ďalšou vecou je, že na chvíľu upokojiť dušu bude musieť pozorovať zmeny farby a tvaru vytvorené na klinec tmavého miesta. Na čo to je? Prinajmenšom s cieľom vylúčiť riziko vzniku hematómu z čerstvého melanómu. Zrazu na prstoch pod nechtami až do tohto okamihu vznikol pigmentový nevus (alebo ešte horší bezfarebný melanóm), ktorý začal degenerovať z mŕtvice. Ak sa tmavá škvrna na prstoch počas týždňa nezníži a nezbledne, malo by to už spôsobiť podozrenie a stať sa dôvodom na kontaktovanie špecialistu.

Čierne škvrny na nechtoch nie sú znakom zdravia. To bolo pochopené aj starými liečiteľmi. V tibetskej medicíne, ktorá má najstaršie zdroje, boli nechty dokonca diagnostikované s ľudským zdravím. Je zrejmé, že tradičný liek na takéto prejavy je viac ako pozorný. Skúška nie vždy končí s prijatím terapeuta. Často sa vyžadujú konzultácie s ďalšími odborníkmi: dermatológ, urolog, kardiológ, endokrinológ, atď.

Ak vylúčené zranenie a hematóm a na klinec viditeľné tmavé pruhy či viacerých miestach, subungválne melanóm sa pôvodne predpokladalo, takže pacient je poslaný do dermatoskopia (klinec lesk a skúmal pod špeciálnym mikroskopom škvrny štruktúra nazýva dermatoskop). Navyše predpísať krvný test: všeobecne, biochemické (odhalí skutočnosť, intoxikácie alebo zápal) a pre nádorové markery. Ak sa potvrdí diagnóza melanómu, je pacient odoslaný k ultrazvukovej prst, ktorý bude identifikovať metastázy a ako sa šíri.

Najpresnejšou metódou diagnostiky rakoviny je biopsia, ale keďže samotný nádor je skrytý pod nechtovou platňou, postup je možný až po jej odstránení. Melanóm je tiež nebezpečný, pretože ak je narušený, začne rásť a poskytne metastázy, takže biopsia je žiaduca po odstránení nádoru. Malá plocha odstránenej tkaniva je poslaná na histologické vyšetrenie.

Gnomový nádor je definovaný symptómom, akým je akútna bolesť vyžarujúca rameno a iné časti tela. Kontrola pomocou dermatoskopu nezobrazí prítomnosť malígnych buniek pod nechtom. Na röntgenograme môžete často vidieť, ako zaoblený nádor zväzuje kosť falanga.

S ohľadom na laboratórnych testov, okrem vyššie uvedených testov môže lekár predpísať krvný test pre cukor (potvrdí alebo vylúči diabetes), analýzu zrážanlivosti krvi (nízka zrážanlivosť môže vysvetliť časté krvácanie), moču (ukáže, či je niečo zle obličiek a močového mechúra).

Ak existuje podozrenie na ochorenie obličiek alebo cystitídu, urológ vykoná ďalšie vyšetrenie a určí ultrazvuk obličiek a močového mechúra. Problémy v oblasti pohlavných orgánov môžu vyžadovať vyšetrenie gynekológom a urológom (alebo andrológom), pričom sa urobia škvrny na mikroflóre. Ak existuje podozrenie na hormonálne poruchy, je potrebná konzultácia endokrinológa, štúdie štítnej žľazy, testy na hormóny a hladinu cukru v krvi, analýza moču pre cukor.

Keď existujú tmavé škvrny s modrým a tiež časté mikroskopické krvácanie, podozrenie padá na vaskulárne problémy alebo patológie srdca. Pacientovi bude pridelený elektrokardiogram, ktorý objasní charakter srdca a možné zmeny. Ak existuje podozrenie na aterosklerózu, lekár predpíše účinnú vaskulárnu štúdiu: angiografiu, ultrazvukovú dopplerografiu ciev dolných končatín, aortoarteriografiu s kontrastnými látkami atď.

Ak lekár predpokladá parazitnú infekciu, všeobecný krvný test, sériu sérologických štúdií biomateriálu (napríklad enzýmovo viazaný imunosorbentný test), vykoná sa intravenózny test alergie. Ak je materiál nedostatočný a výsledky štúdie sú sporné, môže byť predpísaná biopsia svalového tkaniva.

Huba na nechty má zvyčajne charakteristické vlastnosti: nepríjemný zápach a zničenie nechtov. Tmavé miesto na nechtoch má v tomto prípade zelenú farbu. Konečná diagnóza je stanovená po štúdiu biomateriálu pod mikroskopom a bapsoseve. Materiál na vyšetrenie sa odoberá zoškrabaním z vnútra dosky na nechty.

Vzhľadom k tomu, čiernymi škvrnami na nechtoch samy o sebe nehovorí o konkrétnej choroby, ale narážajú len pri prípadných zdravotných problémov, veľká rola je diferenciálnej diagnostika, ktorá je vykonávaná na základe analýzy údajov získaných pri vyšetrení pacienta a vykonávať rôzne diagnostické opatrenia.

Pri kontrole nechtové lekára pýta predným otázok (po dlhú dobu, či tam bola tmavá škvrna, ktorá predchádzala jeho vzhľad, či sa má zmeniť tvar bodové alebo veľkosti, a ako, aké ďalšie zdravotné problémy majú pacienta), ktorý pomôže určiť povahu a príčinu škvŕn. Napríklad, ten istý pigmentárny nevus, ktorý sa objavil v ranom detstve, spôsobí menej podozrenia na melanóm ako škvrna, ktorá sa zrazu objavila v dospelosti.

Zvlášť dôležité je, aby lekár rozlíšil melanóm od úplne neškodného krtka alebo glómu, pretože zlyhanie nádorov môže veľmi rýchlo rásť, takže ho musíte čo najskôr identifikovať.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Vlastnosti liečby
Zvyk užívať čierne škvrny na nechty na čisto kozmetickú chybu je dôvodom na oneskorenú adresu lekárom o vývoji chorôb. Samozrejme, že je ľahšie zamaskovať škvrnu pod hrubú vrstvu laku, ale to v žiadnom prípade nevyrieši problém. Ak chcete maskovať chybu a liečiť príčinu, ktorá spôsobila jej výskyt, sú úplne iné veci, ktoré majú iný výsledok od seba navzájom.

Na otázku, čo má robiť, ak sa objaví čierna škvrna na nechte, odpoveď je nejednoznačná. Pokiaľ sa jedná o miesto po zranení na nechty, bez toho aby došlo k poškodeniu alebo odmietnutie nechtovej platničky a následne spôsobuje tiesnivý pocit nepríjemné vzhľadom k hromadeniu krvi v priestore medzi nechtovej platničky a jej posteli, môže nemocnice neponáhľa. Chladný prst sa aplikuje na poškodený prst, čo pomôže zmierniť bolesť a zápal. Na boj proti bolesti môžete použiť aj biele kapustové listy.

Ak sa krv nahromadila pod nechtom a pacient pocítil túto nepríjemnú situáciu, nemocnica by mala byť kontaktovaná kvôli postupu odvodu nechtu, aby uvoľnila krv odtiaľ.

Tento postup je možné vykonať doma pomocou červenej horúcej ihly alebo klipu, ale o sterilite týchto manipulácií sú veľké pochybnosti. Doma môžete jednoducho podvádzať infekciu nechtov, čo spôsobuje vyčerpanie mäkkých tkanív a hrozí straty nechtov.

Ak sa procedúra vykonáva za sterilných podmienok, človek sa uvoľní. Na miesto vpichu sa aplikuje sterilný vlhký obväz. Táto liečba je obmedzená.

Doma si môžete uvoľniť krv z nechtov iným spôsobom. Natiahnite prst s tmavou škvrnou na nechte do dostatočne silného horúceho roztoku manganistanu draselného počas štvrtej hodiny. Tkanivá nechtov sa zmäknú a krv sa vyjde sama a permanganát zabráni prenikaniu infekcie.

V prípade ťažkej traumy s porušením integrity nechtov je potrebné navštíviť lekára. Pravdepodobne dôjde k odstráneniu nechtov a aplikácii švov.

Klesanie pod nechtové štiepky vyžaduje špecializovanú intervenciu len s ťažkým hnisaním. Aby sa tomu zabránilo, treba okamžite odstrániť triesku a naplniť ju akýmkoľvek existujúcim antiseptikom (soľným roztokom, mangánom, sódovým roztokom, chlórhexidínom atď.).

Malé jednotlivé pruhy krvi na nechtoch kvôli roztrhnutiu kapilára nevyžadujú liečbu a liečbu, ak osoba nemá iné zdravotné ťažkosti. Pravidelný výskyt čiernych škvŕn je však už príležitosťou poradiť sa s lekárom a skontrolovať prácu kardiovaskulárneho systému, metabolizmu atď., Aby ste pochopili, čo spôsobilo zvýšenú krehkosť ciev. Lekár predpíše liečbu podľa výsledkov štúdií v závislosti od zistenej patológie.

Ak sa pod hrebeňom z detstva skrýva materská značka a nezmení farbu ani tvar, na kontrolu je potrebné len na upokojenie duše aspoň raz za rok. Ale zmena odtieňa alebo tvaru, výskyt bolesti pod nechtami sú alarmujúce faktory, ktoré vyžadujú konzultáciu a vyšetrenie u dermatológa.

Ak je zistený melanóm alebo nádor glomusu, liečba sa vykonáva okamžite a len v nemocničnom prostredí. Liečba nádoru glomus je pomocou vodivého anestézii (nervové blokády) a zahŕňa nasledujúce manipulácie: kutikuly sa odstráni, čo umožňuje zdvihnutie voľného okraja nechtu a odstránená (vyluschit) od tohto nádoru. Kolená doska je znížená do pôvodnej polohy a pevná. V závažných prípadoch sa uchýlite k odstráneniu nechtov.

Počas chirurgického zákroku melanómu spolu s nechtovou platňou sa odstránia niektoré mäkké tkanivá, kde sa rozšíria metastázy, zachytia približne 1 cm zdravého tkaniva. Pri šírení metastáz hlboko do tela sa vyžaduje chemoterapia a rádioterapia.

V nemocnici sa tiež musí liečiť trichinóza, pretože táto choroba sa často mení na ťažkú formu a môže mať za následok smrť pacienta alebo závažné komplikácie. Na boj proti trichinelám sa používajú anthelmintiká (Mebendazol, Albendazol, Vermox, Tiabendazol atď.). Súčasne sa uskutočňuje symptomatická liečba protizápalovými a antipyretickými látkami.

Ak sa jedná o poranenie nechtov, zdržanie návštevy lekára tiež nestojí za to, lebo len preto, že včasná liečba pomôže zabrániť úplnej deštrukcii tkanív. Ak ochorenie ovplyvnilo menej než polovicu nechtov, uskutočňuje sa len lokálna liečba protiplesňovými činidlami. Pri vysokej prevalencii onychomykózy je predpísaná systémová terapia s antifungálnymi látkami, laserová liečba a zriedka chirurgické odstránenie nechtov.

Doma nechtov huba sa môže ďalej reagovať s alkoholom a vodou tinktúry cesnaku, podnosy s vývarom postupnosti, soľné roztoky, infúzne lastovičník, manganistan draselný, jód, tea tree olej, a iné formulácie určené na lokálne podávanie (ošetrenie nechtovej platničky a mäkkých tkanív okolo nej, obklady, nočné a ručné kúpele).

Vzhľadom na to, že čierne škvrny na nechtoch môžu mať rôzne príčiny vzhľadu, liečba v každom konkrétnom prípade sa bude podávať individuálne. Target pacient nepredĺžil dobu čaká na objavenie nových príznakov a obráťte sa na lekára, ak obskurní tmavé škvrny a pruhy na nechty, zničenie nechtovej platničky, výskyt nepríjemných pachov z klinca, ktorý je dobre cítil strihanie nechtov.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Dôsledky a komplikácie
Čierne škvrny na nechty - to nie je len kozmetická chyba, ktorá poškodzuje vzhľad manikúry alebo pedikúry. Ich vzhľad je vždy spojená s niektorými zdravotnými problémami, pretože aj rovnaké zranenie prsta spôsobuje tento nepríjemný jav ako zápalový proces, a zlomený kapiláry k porušeniu elasticity cievnych stien, čo nesvedčí o absolútnu zdravie.

Na vzhľad rôznych tvarov, krehké nechty a tmavé škvrny na nich by sa mali liečiť veľmi opatrne. Je zrejmé, že ak príčinou výskytu subangulárneho hematómu je trauma, najviac nepríjemným dôsledkom môže byť strata nechtu, ktorá po niekoľkých mesiacoch opäť porastie. Ale aj tu je malé nebezpečenstvo, pretože oddelenie dosky na nechty vedie k skutočnosti, že nechtové lôžko zostáva nechránené od získania nečistôt a baktérií. Ak neprijmete opatrenia na jeho ochranu, rana môže byť infikovaná, čo môže viesť k vyčerpaniu a predĺženej liečbe.

Pokiaľ spadáte pod trnky nechtov, je tu tiež možnosť infekcie rany, ale zvyčajne sa to roztrhne. To je plné tvorby hnisu pod nechtovou doskou, kde nie je dosť jednoduché dosiahnuť. S rozvojom purulentného procesu môže byť dokonca nevyhnutné odstrániť časť platne na nechty, aby získal prístup k postihnutej oblasti na liečbu antimikrobiálnymi látkami.

Ale koniec koncov, to, čo považujeme za znamenie štepu, môže byť pohyb malých parazitov trichinely, ktorý spôsobuje silnú alergickú reakciu v tele infikovanej osoby. V prípade, že ochorenie je mierny, to nespôsobí vážne komplikácie, ale závažný prítomnosť svalovca so sebou nesie vývoj zápalových ochorení infarkt, obličiek, pľúc, mozgových blán, pečeň. Syndróm ťažkej bolesti obmedzuje motorickú aktivitu. Okrem toho choroba môže viesť k smrti pacienta (mortalita až do 30% v prípade vážneho ochorenia).

Ak nechty vykazujú príznaky prasknutia krvných ciev, je to príležitosť premýšľať o stave kardiovaskulárneho systému. Možno, že prasknutie nádoby bolo dôsledkom úrazu, ale v prípade, že situácia pretrváva, je príčinou tohto javu môže byť začiatok ateroskleróza, ktorý nakoniec sa šíril do iných nádob, čo spôsobuje poruchu rôznych orgánov.

Najviac nepoškodeným bodom na nechte je podvalový nevus. Ale aj keď zasiahne, môže sa správať nepredvídateľne. Trauma môže spôsobiť zvýšené delenie buniek a ich degeneráciu do malígnych buniek, čo je charakteristické pre melanocyty.

Glomusnuyu nádor môže byť tiež považovaný za relatívne neškodný, ak je silná bolesť spojená s týmto novotvarom. Nádor sa považuje za benígny s malým rizikom degenerácie buniek, ale takéto nebezpečenstvo nemožno vylúčiť. Áno, a pocit vo vytváraní bolestivého uzlíka pod nehom, budeme hovoriť priamo, nie z príjemného. Bolesť môže byť taká silná, že zbavuje osobu odpočinok a spánok.

Ale melanóm možno ťažko nazvať neškodným. Ide o rakovinový nádor, ktorý sa zvyčajne vyvíja pomerne rýchlo. Ak je zachytený v štádiách 1 alebo 2, pravdepodobnosť vyliečenia zostáva dostatočne vysoká, ako pri onkologickej patológii. Ale v 3. A 4. Etapách nádor už dáva metastázy, aby sa napravil, je to oveľa ťažšie. Osoba môže stratiť nielen klinec, ale aj časť prsta. Pri výskyte vzdialených metastáz sú šance na prežitie veľmi nízke. Človek zomiera na porážku životne dôležitých orgánov.

Nebudeme opäť skúmať, aké dôležité je včas diagnostikovať rôzne ochorenia endokrinných, močových a pohlavných systémov, až kým nespôsobia nebezpečné komplikácie. Zopakujeme len to, že čierne škvrny na nechtoch sa môžu stať dôležitým zvončekom, ktorý nás posunie na dôležitú návštevu pre konzultáciu špecialistov.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Prevencia
Pokiaľ ide o prevenciu výskytu škvŕn na nechtoch, je vo väčšine prípadov oveľa jednoduchšie než liečba všetkých druhov ochorení s takýmto príznakom. Je jasné, že ochrániť sa pred všetkými chorobami je veľmi ťažké, ale znížiť ich výskyt na minimum môže byť korekciou životného štýlu a výživy.

Stav našich nechtov sa veľmi odráža v metabolizme. A väčšina užitočných a škodlivých látok sa dostáva do nášho tela s jedlom. Vyvážená strava, ktorá bude obsahovať všetky vitamíny a minerály potrebné pre človeka, pomôže udržať zdravie nielen nechtov, ale celého tela ako celku.

Keďže naše nechty môžu byť ovplyvnené našimi zlými návykmi, alkohol a fajčenie by sa mali zlikvidovať spolu s výrobkami obsahujúcimi chemické prísady a GMO.

Na stave celého tela je ovplyvnená fyzická aktivita. Mierne cvičenie pomôže udržať silu tela spolu s vonkajšími prechádzkami, ktoré saturujú tkanivá a orgány s kyslíkom a zabraňujú hypoxii.

Aby ste zabránili vzniku modrín na nechtoch rúk a nôh, stačí byť opatrnejší. Najčastejšou príčinou zranenia je spavosť. Pri vykonávaní potenciálne nebezpečnej práce pre prsty by ste nemali byť rozptýlení inými vecami a rozhovormi. Treba si uvedomiť, že na dvere, nôž, kladivo a iné nebezpečné predmety nie sú žiadne oči, ale sú s nami.

Pri práci s chemikáliami by sa mala vždy používať ochrana ruky. To zabráni poškodeniu nechtov a pokožky a vzniku rôznych známok.

Osobitnú pozornosť treba venovať topánkam, ktoré by nemali stláčať nohu a prsty. Tým sa zabráni nielen vzniku modrín pod nehom, ale aj bolestivé pocity spôsobené ich vzhľadom.

Starostlivosť o nechty na rukách a nohách znamená nielen jemné ozdobenie a zakrytie lakmi, ale aj vykonávanie dezinfekčných procedúr. Pri návšteve bazénov a verejných kúpeľov a sáun na nohách by ste mali vždy nosiť individuálne gumené papuče. Ak opustíte verejné miesto, je žiaduce ošetriť pokožku rúk a pod nechtami antiseptickými prostriedkami (tam sú špeciálne spreje). To pomôže zabrániť infekcii hubami.

Nohy a ruky by sa mali pravidelne umyť mydlom a vyšetriť na chyby. Prevenciu nechtov huba na nohách pomôže jednotlivca nosiť kvalitnú obuv, pravidelné umývanie ponožky a pančuchové nohavice, kozmetické opatrenia, ktorých použitie špeciálnych prostriedkov pre nohy s dezinfekčné prísady, ako je tea tree olej.

Aby sme zabránili mnohým nebezpečným ochoreniam, pomôžeme pravidelným každoročným lekárskym vyšetreniam, ktorých väčšina z nás je extrémne negatívna a nevedomá si celú potrebu takejto udalosti. Vzhľad čiernych škvŕn na nechtoch nemusí byť vnímaný ako malá kozmetická chyba. Musia byť vnímané ako ospravedlnenie, aby sme boli zaneprázdnení svojim zdravím, čo sme predtým nerobili zbytočne.

Výhľad
Čierne škvrny na nechtoch môžu byť príznakom jednej z mnohých chorôb. Niektoré patológie vyžadujú nekomplikovanú liečbu a nespôsobujú nebezpečné následky, iné - sú plné všetkých druhov komplikácií a taká choroba ako melanóm má významné percento úmrtí. Je jasné, že v takýchto podmienkach nie je potrebné robiť žiadne všeobecné prognózy.

Možno len povedať, že najhoršie bude prognóza melanómu, najmä ak bola identifikovaná už v neskorom štádiu. Glomusnaya nádor zvyčajne nepredstavuje nebezpečenstvo pre život, ale môže po odstránení ešte spôsobiť recidívy. Dlhodobá závažná liečba si vyžaduje takú chorobu ako arteriosklerózu krvných ciev.

Aký bude účinok liečby iných ochorení, závisí od aktuálnosti diagnózy a začiatku liečby, od dodržiavania predpisu lekára, od veku pacienta.

kristaboha

PetoKK to vážne? mal si zobrať pílku a odrezať si celý prst, rovnako ako jeden zobral motorovu pílu a odrezal si hlavu , proste IQ trošku nižšie...

PetoKK

Mne raz v robote padli dosky na prostredník a hneď sa mi spravil na celom nechte fialovy flak. Vedel som že je to zrazenina pod nechtom a kolega mi povedal že mi zlezie celý nehet. Ja som zobral uťahovačku, dal som tam najmenši vrtačik aky som našiel a prevrtal som si ten nehet. vystrekla mi z tadial krv citil som ako mi pulzuje prst. Ešte som si to dezinfikoval a obviazal. Postupne mi rástol nehet aj s tou dierou v strede a do troch týždňov mi narastol novy :) Ale chcelo to fakt nervy :D kolega ešte navrhoval že rozpálenou ihlou xD

mercedes1955

Prosim o radu ja som privrela prst vo vytahu o dvere a mam tam tmavý flak už 1 rok čo by sa stym dalo urobyt lekárový nechcem ist lebo sa bojim že mi strne nechet a to nechcem nebolíma len je to škaredé dakujem