Chcela by som sa opýtať aké otázky odznejú od kňaza na predmanželskej príprave ? Mám strach čo všetko sa ma bude pýtať , pýta sa či sme partnera podviedli pred svadbou ? alebo či som ho klamala ? .. nič z toho som nespravila len mám trošku stres a či sa vyhnem takýmto otázkam
Otázky kňaza pred svadbou
Ty si to skutočne dokázal? Vau. Už keď máš sv. pred menom, tak sa len ty na to pivko pekne vykašli:-) A takisto aj na iné pochutiny, sladkosti a iné maškrty.
Mesačný princ, ťažko jednoznačne odpovedať, ale verím tomu. Zažila som nie tak dávno (t. j. v tomto veku) prípravu na birmovku, s nami tam bol i mladý pár, ktorý s nami chodil na prípravu pred svadbou. Prvá skúsenosť bola úplne otrasná. Katechétka úplne mimo reality, spomalená oproti normálnemu životu o 99 %, za dve hodiny sme sa nedozvedeli absolútne nič, len vykoktala cca takýto štôs otázok, ktoré najbližšie dva-tri roky budeme preberať a robiť z nich skúšky. Tak sme to vzdali a neviem, ako dlho to vydržali tí dvaja pred sobášom. Birmovku sme ale potrebovali, lebo sme sľúbili v rodine splniť dôležitý záväzok, a poradili nám jedného kňaza. Tak sme začali chodiť k nemu a to bola naozaj príjemná skúsenosť, ktorá nás obohatila. Zbavili sme sa nejakých bremien, ujasnili sme si isté veci, a tiež sme sa k ďalším veciam inšpirovali, a verím, že to bolo obojstranné. Ostali sme v kontakte a keby sa niekto v mojej rodine chcel sobášiť v kostole, pošlem ho určite na prípravu za týmto kňazom, resp. za niekým podobným, rozhľadeným, múdrym, moderným a chápajúcim. Podobné skúsenosti majú aj moji známi - veľmi záleží, na koho narazíte.
Príprava na sobáš má za cieľ zistiť a uistiť, či mladý človek skutočne s jasnou mysľou, vážne a dobrovoľne dospel k takémuto závažnému rozhodnutiu. Lebo, ako vieme, katolícka cirkev uznáva iba jeden sobáš, a nie každú chvíľu iný. Pričom nejde o to, že niekoho kňaz vypočúva, ale že si človek má sám klásť otázky, ktoré ho privedú k tomu, či je na sobáš s týmto svojím partnerom naozaj zrelý alebo nie.
Keď sa oženíš M.P., tak potom uveríš, že existuje tak Peklo, Očistec ako aj Nebo. A po takých desiatich rokoch sa neľakaj zmeny nad tvojou hlavou. To bude potom isto "len" gloriola. Keď to dáš, tak ťa pozvem na pivo a drink navyše:-)
Juzya3 - pretože máš zastretú myseľ a musíš sa podľa cirkevných pravidiel pre manželstvo rozhodnúť s čistou hlavou. Aspoň takto nejako som to dostal interpretované. Ak by to niekto zatajil a napriek tomu má svadbu v kostole, tak je manželstvo neplatné (teda to cirkevné ) a rozvod je v podstate povolený!
Pretože nebolo uzatvorené s pravdou
preco v takom pripade neodda??
Biela Kobra - až som sa zhrozil z tých otázok :O To ozaj takto ľuďom vymývajú mozgy? Ako nič v zlom. Mal som svadbu v kostole a nikdy som nebol veriaci a ak by odo mňa chcel niekto niečo takéto, tak sa asi neožením...
Neskutočné... pre mňa nepochopiteľné
presne tak ako nerozumiem ako môžu existovať na svete ľudia, ktorí nemajú prístup k pitnej vode a my ňou splachujeme záchody...
Mna knaz poziadal, aby som mu chytil za varlata.
viem ža sa pýtajú či poznáte svoj zdrav. stav jeden druhého. To sa týka najmä tých ktorí plánujú mať v manželstve deti.