Chcem sa s vami podeliť o skúsenosť...nie moc príjemnú, ale zatiaľ s dobrým koncom.
Keď som mal 36 rokov, diagnostikovali mi vysoký krvný tlak. Je možno len zhoda náhod, že to bolo tesne po svadbe (svokra pracuje s oblasti medicíny a dohnala ma k doktorom) a zmene zamestnania (veľa cestovania a zodpovednosť za 50 ľudí). Výsledkom bola rada vyšetrení v nemenovanej nemocnici. Detailné rozbory krvy (lebo všetko bolo v norme a doktori len krútili hlavami, že tam niečo musí byť), sono obličiek (lebo som kedysi prekonal renálnu koliku, ale vyšetrenia neukázali žiadny problem), echo srdca (opäť všetko OK), holter, ktorý akurát ukázal že cez deň bol tlak vysoký a v noci zas nízky.
Ako tipujete, skoncil som na liekoch s tým, že som sa tak nejak zmieril s tým, že ich budem užívať do konca života a že sa to postupne bude len zhoršovať - to boli slová dvoch nezávislých doktorov. Navyše to zdôvodňovali "rodinnou" anamnézou a tým, že vysoký krvný tlak je dedičný (čo je hovadina). V tento moment je treba upozorniť na to, že som v tom čase nemal žiadne iné zdravotné tažkosti.
Odvtedy som nejako krvný tlak neriešil. Poctivo som si chodil dávať predpisovať k obvodnemu lekárovi lieky a poctivo som ich jedol. Prišiel však moment, kedy ma zamestnávateľ poslal na lekársku prehliadku na pracovné lekárstvo a zrazu zistili, že mám vysoký krvný tlak. Oznámil som im že poctivo jem lieky už vyše dvoch rokov a obvoďáka nejako nenapadlo mi tlak pri predpisovaní liekov merať. Doktor na pracovnom ma nakoniec pustil ako schopného, ale musel som absolvovať ďalšie vyšetrenia a predpísali mi ďalšie lieky na tlak.
Odvtedy vo mne začala hlodať pochybnosť. Kúpil som si tlakomer a začal som si "hypochodricky" doma merávať tlak. Zistil som že tie predpísané lieky majú na môj tlak krvy prah malý efekt - stale som mal 150-160/90-100. Ešte dodám, že som vtedy už dlhšiu dobu nejedol nič slané, nepil skoro žiadny alkohol, nie som fajčiar a vyhýbam sa rafinovaným cukrom, komerčne spracovávanému mäsu a komerčným mliečnym výrobkom.
Čo bolo horšie a mrzelo ma najviac, už dlhšiu dobu som nemal žiadnu chuť na sex a za tie dva roky som pribral viac ako 10 kg (a to má moja práca pomerne silný fyzický základ - musím sa hodne hýbať). Samozrejme že tú prvú vec mi najviac vyčítala manželka, lebo sme sa snažili o dieťa a akosi sa nedarilo.
Minulé leto som si povedal že s tým niečo musím urobiť. Na pár týždňov som sa stal nekontrolovaným raw veganom a vysadil som lieky. Samozrejme, že mi to bolo svokrou a manželkou zakázané. Napriek tomu sa mi za dva týždne napodiv krvný tlak upravil do normy. Na nátlak rodiny som sa vrátil k zaužívanej slovenskej "diete" a ku liekom. Začal som však o vysokom krvnom tlaku čítať. Chvala Bohu ovládam viac jazykov ako len slovenčinu. Časom som prešiel od farmakologických štúdií a analýz ku štúdiám doktorov. Tie farmakologické boli plné chvál a pozitívnych efektov ich liečiv. Tie lekárske zas plné upozornení na vedľajšie účinky a hlavne na to, že lieky na vysoký krvný tlak riešia len príznaky a nie príčiny vzniku vysokého krvného tlaku. Mnohé štúdie poukazovali na chybné tvrdenia o genetických predpokladoch vzniku vysokého tlaku. Dočítal som sa že jeden z liekov ktorý som užíval (resp. jeho účinná látka) spôsobuje pri dlhodobom užívaní u viac ako 50% pacientov - mužov impotenciu a zvyšuje hladinu estŕogénu a druhý zas arytmiu navyše s tým, že keď sa z liečby vysadí, spôsobí silné migrény (to bol aj môj prípad v to leto, keď som lieky vysadil - brutálne ma bolievala hlava aj keď tlak bol v norme). Vtedy ma napadla "konšpiračná" myšlienka, že pre farmakologické firmy je lepšie vám celý život predávať lieky, ako vám povedať čo urobiť, aby ste ich jest nemuseli a všetko bolo OK. Pomaly som si začal dávat veci dokopy a trochu som sa povŕtal v biochémii.
Netrvalo mi dlho aby som prišiel na to, že moja strava neobsahovala niektoré dôležité minerály, pil som pomerne veľké množstvá neupravovanej vody "z vodovodu", ktorá je u nás extrémne tvrdá, plná vápnika a svinstiev, pričom práve toto spôsobovalo ešte väčšie vyplavovanie minerálov z tela. Naviac keď som prirátal to, že pracujem hlavne v interiéroch a "na vzduchu" som len pomerne málo, príčiny vzniku môjho vysokého tlaku sa objasnili samé.
Postupne som do stravy zaradil suplementy:
Vitamin D3 v kombinácií s vitamínom K2 na úpravu "vápnikového cyklu" pričom som vysadil liek, ktorý práve s vápnikom v tele robil bordel a spôsoboval jeho nedostatok tam kde mal byť a prebytok v mäkkých tlanivách.
Zinok v kombinácií s Tribulus terrestris na zvýšenie hladiny testosterónu, pričom som vysadil svinstvo, ktorého vedľajším účinkom bola zvýšená hladina estrogénu (okrem iných chuťoviek).
No a hlavne draslík, ktorý som v strave v podstate vôbec nemal - ten som však začal dopĺňať vo forme banánov, celeru a cvikly (červenej repy).
Dnes sa majú veci tak, že lieky už dva týždne nejem, migrény nemám a môj tlak už pár dní klesá. Včera večer to bolo 145/78 (a to som sa tesne pred meraním pomerne slušne rozčúlil práve nad výstupom manželky a svokry že som sprostý keď som vysadil lieky a začal “žrať hovadiny”). O dva týždne čaká ďalšia kontrola na pracovnom lekárstve, po ktorej môžem prísť o prácu, takže držte palce. Bude to hop alebo trop, ale s liekmi ktoré som jedol by to nedopadlo lepšie, keďže vôbec nezaberali a spôsobovali len vedľajšie problem.
A komenty že riskujem a robím niečo zlé si nechajte. Radšej si prečítajte zahraničné štúdie a dozviete sa, že vysoký krvný tlak (pokiaľ pretrváva dlhodobo) je spôsobený nedostatkom niektorých vitamínov a minerálov v kombinácií so zlým životným štýlom.
No a páni doktori čo ste si to prečítali...skúste sa pozrieť niekde inde ako do zoznamu liečív a prospektov farmakologických firiem...a hlavne mužom nepredpisujte nič s účinnou látkou Ramipril!!!
Vysoký krvný tlak - potláčanie príznakov vs. riešenie príčin
gratulujem! Toto sa dobre čítalo.