Narodenie dieťaťa

Príspevok v téme: Narodenie dieťaťa
Juliana_P

Som v 39. tt a čím ďalej, tým viac sa zamýšľam nad tým, aké to bude po narodení malej. Môj manžel pracuje mimo domu, domov chodí raz za 2 týždne. Rodičia žijú od nás na 300 km a svokrovci tiež. Ešte každý z nich pracuje, takže pomôcť mi veľmi nemá kto. Zaujímalo by ma hlavne, či vám pomáhal niekto hneď po pôrode, alebo ako ste zvládali prvé dni s dieťaťom?

gastanko2016

ku mne prišla na týždeň mamina a bolo to super, lebo som bola po sekcii a nevládala som poriadne nič urobiť. Navarila mi a pomohla mi s malým, keď som bola unavená. Človek to zvládne aj sám, ale keď má kto na začiatku pomôcť, tak je to fajn.

0vecka

Juliana ono by bolo podla mna dobre kebyze si niekto spravi aspon tyzden dovolenku potom ako sa vratis domov. Ono starostlivost o dieta neije nic zlozite.. ono to zvladne aj idiot akurat je Problem ze je to praca na 24hodin denne, a preto je to dost tazke ked ti nikto nepomoze. To nemas aspon kamaratku ktora by ti pomohla tak hodku kazdy druhy den? Nakupit mozes ist aj s dietatom to neni Problem. Zabalis do satky a ides dieta takto velmi lahko zaspi. Problem su skor take veci ze sa treba obcas osprchovat a vysrat atd... ono da sa to zvladnut aj s dietatom ale je to narocne.

Dufam ze minimalne vybavenie mas zakladne oblecenie plienky postielku kam mozes dieta hocikedy odlozit satku alebo postroj na nosenie atd... mysli hlavne na to aby si vsetko mala a nemusela dodatocne vybavovat.. tiez nejake zakladne veci co sa uradneho styku tyka treba vybavit preto je dobre ak ti aspon prvy tyzden niekto pomoze.

ale ono zvladnes to tak ci tak akurat to nebude lahke

Motylik_002

Nuž, toľko empatie ako v prvých dvoch príspevkoch,.... . Nie je na tom nič abnormálneho, že má strach z neznámeho a jednoducho nevie, čo môže očakávať v tej situácii.
Ak máš nejakú dobrú kamarátku, bolo by fajn, keby ti pomohla. Je to iný pocit, ak máš niekoho nablízku, aspoň máš aký - taký pocit istoty.
Veľa záleží od toho, aký budeš mať pôrod a ako budeš vládať ty, príp. aké bude malé. Určite si skús niekoho zabezpečiť aspoň na prvé dni, lebo vtedy to bude pre teba najhoršie. Dieťa bude pre teba nová situácia, môžu sa vyskytnúť chvíle, keď nebudeš vedieť ako ďalej, príp. budeš jednoducho potrebovať spoločnosť. Uvidíš, neskôr budeš mať už svoj režim a budeš zvládať všetko aj bez pomoci.
Mám kamarátku, ktorá bola tiež sama na všetko, nakoľko žijú v zahraničí. Okrem toho, 2 týždne pred pôrodom jej umrela mamka a ona sa držala statočne a zvládla všetko bez pomoci. Bolo mi jej veľmi ľúto, ale nevedela som jej pomôcť, nakoľko som pracovala aj ja a to na novom mieste, takže dovolenka neprichádzala do úvahy.

slnecnica000

Kamarátka je v podobnej situácii, no jej môže prísť pomôcť mama. Síce pracuje, ale dá sa jej podľa potreby uvoľniť z práce. Mňa by čakala podobná situácia, ale presťahovali sme sa bližšie aspoň k jednej rodine, práve aj kvôli tomu. Nečakám od nich nejakú extra pomoc, ale proste ten pocit, že keby bolo najhoršie, tak určite prídu... U inej kamarátky v podobnej situácii sa striedali či už dobré kamarátky alebo rodina. Zvládnuť sa to určite dá. Je veľa žien, ktoré tiež nemali možnosť pomoci. Je to ťažšie, ale nejak to pôjde... Snáď aspoň na prvý týždeň dva ak by mohol niekto prísť... Či si manžel pozisťuje, či je taká možnosť uňho v práci z rodičovských dôvodov spontánne zobrať voľno, ale niekto iný z rodiny. Keď už ty budeš po pôrode fit, tak to už zvládneš, neboj. Čo v človeku je sa naplno ukáže v ťažkých situáciách, takže budeš len oči otvárať čo všetko dokážeš ;)

Juliana_P

Ďakujem. :-)
Ja som nemyslela, že by sa mi niekto staral o dieťa 24 hodín denne, ale skôr o to, či ste mali niekoho, kto vám odskočil aspoň do obchodu, alebo pomohol s dieťaťom prvé dni?!
Keď ma prepustia z nemocnice, tak v ten deň a max. deň potom budem u mňa mama, ale potom už budem celkom sama.
Som z Popradu.

woman ba

Teda vy ste pekne sproste:(
Kazda prvorodicka ma strach z neznameho, z toho ako sa jej zmeni zivot....kazda ma vtedy niekoho na blizku.Aspon pre ten pocit nie som na to sama.Moze dostat zapal prsnika, dieta bude plakat cele dni, noci....cokolvek.Nepises ci bude niekto s tebou aspon prve dni po porode....ak bude to je fajn.Dalej zaleži od babatka ja som mala dieta dobre, ale aj tak som bola neista,citliva, hned plac na krajicku je to zmena.Cim skor si najdi aspon nejake kamaratky na kocikovanie, v detskych centrach sa zoznam a bude to fajn,ide jar, leto budes vela vonku s miminom.Uprimne, ak Ti nema kto pomoct budes to mat tazsie mozes aj ty mat chripku ci citit sa zle .na tvojom mieste si najdem nejaku pomoc aspon doma na upratovanie raz tyzdenne nejaku studentku, raz za cas musis aj ty odist z domu sa vyventilovat ten stres spravi svoje, tak by bolo fajn ked bude muz doma niekam vybehnut

Emily opat

Teda to sú mi odpovede.... Premúdrelé neempatické, smutno z toho.
Ja tiež žijem v zahraničí a tiež pomoc nula nula nula. Bolo to veľmi tažké ale snažím sa to zvládať. Ja som aspon mala otca dieťaťa o 20 doma tak mi malého postrážil kým som sa osprchovala.
Každá mamička by mala mat pomoc, či už keby sa objavili problémy s kojenim, či aby jej niekto občas postrážil či pomohol upratať, navarit. Ked nie je, je to vsetko ešte tažšie. Veľa štastia ti želám! Možno budeš mat dobrucke bábätko, ja som mala čerta a o pár dni pribudne druhý. To sa len potom "zabavím".

helgaJ

Ja som zvladla, tiez bez pomoci. Odkial si? Ak by si bola z nedaleka, tak ti mozme s manzelom pomoct. On je pristupny k takymto veciam.