Typ stolice

Príspevok v téme: Typ stolice
Gery99

Ahojte. Rozhodla som sa sem napísať pretože ma už dlhšie trápi stav mojej stolice. Vždy som na WC sedáva pár sekúnd alebo minút, no teraz tu presedím aj 20 minút! Problém je v tom, že už niekoľko týždňov má moja stolica tvar malých bobiek a je čím ďalej, tým ťažšie dostať ich zo seba von. Je to celkom súkromná téma a tak som radšej napísala sem - anonymne. Takže, ako to riešiť? Moje stravovanie: na raňajky si dám väčšinou nejaké pečivo, niekedy aj jogurt, ovocie alebo niečo iné. Na obed jedávam v škole, čiže buď mäso s ryžou, zemiakmi, prívarky, sladký obed... Veď to poznáte. Poobede si väčšinou ešte niečo dzobnem (napríklad jogurt,cereálie, úplne čokoľvek, na čo mám chuť) a na večeru mávam tiež buď pečivo, šalát alebo nejaké mäso. Problém je možno aj v tom, že pijem veľmi málo (niekedy ani nie pol litra za deň), proste nemám nutkanie piť a len tak ma to nenapadne. Taktiež sa neviem moc ovládať čo sa týka maškrtenia takže niekedy to možno preženiem sladkým, ale snažím sa to obmedziť, postupne sa od toho odnaučiť. Takže, ako by som mala môj životný štýl upraviť? Veľmi mi to znepríjemňuje život, keďže na vyprázdnenie potrebujem viac času ako normálne a býva to aj veľmi nepríjemné a ťažké. Predom ďakujem za rady. :-)

Jatt

Žiaľ, podobne ako autorka tejto témy, aj ja mám mierné obtiaže s vykonávaním veľkej potreby. Ani nie tak s dĺžkou vykonávania tejto pre ľudský organizmus tak nevyhnutnou činnosťou ako s konzistenciou produktu vykonávania veľkej potreby - stolicou. Tá je zväčša kvapalná. Vyriešiť sa tento problém však nedá. Je to dôsledok stresu pred prednáškou na dvoch univerzitách, hoci tento stres sa u mňa pomaly vytráca.

Ipsilon

Keď chceš vniesť trochu pohybu a života do svojho bruška, tak si stačí dať do kávy trochu studenej vody. Ja to mám vyskúšané na sebe, má to mierne laxatívne účinky.
Keď tak rozmýšľam, že keby som dal tej vody trochu viac alebo o dosť viac? Možno by sa stalo to, že čo by som zhltol, to by bolo v zápätí vonku.
Nič končím, nechcem mať rečí ako koza bobkov:-)

mmoonna

Je to tým, že málo piješ, máš málo tekutín aj v strave, t.z. ovocie, zelenina. A naopak, máš veľa sladkostí, ktoré tiež sťažujú vyprázdňovanie.

proste-ja

Je dosť možné, že si si odpovedala sama... málo tekutín.
Ďalším faktorom, na ktorý sa častokrát zabúda, je množstvo jedla, ktoré cez deň skonzumuješ. Ale podľa toho, čo píšeš, v tomto by nemal byť problém.
Skús do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré obsahujú tzv. rezistentný škrob a nerozpustnú vlákninu. Jesť viac zeleniny, kyslú kapustu, acidofilné mlieko a podobne.
Môžu pomôcť aj probiotiká.
Ako "preháňadlo" sa dajú použiť na noc namočené sušené slivky. Cca 5ks sa zaleje teplou vodou, prikryje a na noc nechá odstáť. Ráno sa namočené slivky zjedia a voda vypije.
Ďalej by mohlo pomôcť namočiť cca 2PL ľanových semiačok do poháru studenej vody. Nechať dlhšie odstáť. Zjesť a vypiť pred jedlom. Najlepšie každým.
Ako posledná možnosť je laktulóza. Obsahuje ju napríklad Duphalac. Nejedná sa o typické laxatívum ako je Gufalac. Ide o látku, ktorá stolicu zmäkčuje a zároveň mierne upravuje črevnú mikroflóru. Ak máš intoleranciu fruktózy alebo galaktózy, laktulózu nesmieš. Aj pri malabsorbčom syndróme (glukóza a galaktóza), nedostatočnej aktivite enzýmu laktáza.