Ahoj, chcem sa spýtať, či je možné dostať človeka na protialkoholické liečenie aj proti jeho vôli? Mám totiž švagra, ktorý je ťažký alkoholik, každý deň je opitý a už ani riadne nevníma realitu. Už aj párkrát odpadol, keď nemal svoju dennú dávku. Dobrovoľne na liečenie nepôjde, lebo podľa neho mu nič nie je. Ide to s ním dole vodou.
Protialkoholické liečenie
Poznám prìpad ked sa zmobilizovala celá ale naozaj celá rodina a konaly.Jeden clovek tunak nezmôže nič.Treba aby viacerým záležalo na náprave.Treba sa porozpràvat babka teta manžel švagor proste všetci ktorých sa to týka.Povedat si kto ako a kedy vybaví zalezitosti ohladom lekara protialkohl liecenia atd.Potom treba konat .Čiže zajst za obvodakom zistit co a ako .Info v liecebni ako to prebieha atd.Znovu opakujem ak takyto clovek aj absolvuje liecenie dolezite je ako sa zaradi dalej do života.Mi sme mali v rodine takehoto cloveka este po absolvovanì liecenia bol dva krát na preliecenie lebo zme ho nacapali ze potajomky popija.Vela krat zme ribili prepadove navstevy a davali mu fukat.Dokonca aj tak ze boli sme na navsteve cez vikend .isi sme domov a po 2 .hodinach zme sa vratili ked nas uz necakal.nafukal mrzelo hoto.Ale jeho mrzelo ze zme ho nacapali a nie ze pil!Bolo to tazke vedel by som o tom zozprávat .Zvládli sme to je to náš otec .Som hrdý na manželku moje deti ,brata švagrinù a moju mamu spolu sme to dali .Je to uz asi 10.rokov a otec nepije .Po lieceni 2 roky zme este s nim bojovali.Stalo to vela usilia lebo bývMe vsetci viac ako 50 km od nasich.
Nedonutite ho. Jedine, ze by nieco vyviedol a mal by nariadene sudom. Skoda.
Alkoholizmus je ťažká psychiatrická diagnóza a treba k nemu pristupovať ako ku chorému. Na dôvod sa ho nepýtajte, vždy sa nejaký nájde.
On sa krotiť absolútne nedokáže, každý mu dohovára, či po dobrom, alebo po zlom. On len prikyvuje ako také teľa, ale účinok nie je absolútne žiaden. Ja som sa predtým s takým ťažkým alkoholikom vo svojom okolí nestretla, on proste nemá iný zmysel života. Nič iné ho nezaujíma, len kde sa opiť.
On sa krotiť absolútne nedokáže, každý mu dohovára, či po dobrom, alebo po zlom. On len prikyvuje ako také teľa, ale účinok nie je absolútne žiaden. Ja som sa predtým s takým ťažkým alkoholikom vo svojom okolí nestretla, on proste nemá iný zmysel života. Nič iné ho nezaujíma, len kde sa opiť.
Však on sa môže mať fajn, ale ide aj o to, že už keď je to za horizontom, tak by sa mal krotiť.
No veď jasne, že mu je fajn. Živia ho rodičia, o všetko má postarané, jedinou jeho starosťou je zohnať si chľast.
A co ked on ma pravdu a vy zijete vo svojom svete kde mate same problemy? On sa ma evidentne fajn.
No veď práve, on si neuzná, že má problém, že je alkoholik. Hlavne, že musí mať alkohol každý deň, pretože inak sa celý trasie. On je už pre život úplne nepoužiteľný, jeho jediný cieľ každého dňa je dostať sa k alkoholu. Viackrát sa mu stalo, že napr. keď mal ísť k lekárovi, tak nepil, potom mu klesla hladina alkoholu v krvi a on hocikde odpadol. Potom bol v nemocnici napr. týždeň, tam mal aj absťáky. No ale v nemocnici naňho potom už kašľali, prepustili ho domov a chľastal ďalej. Doma mu rodičia dohovárajú, ale on žije vo svojom svete, kde nemá žiaden problém.
Protialkoholicke liecenie je väčšinou na odporucanie lekara.Samotny pobyt pozostava z detox obdobia plus liecenie cca niekedy to bolo 10 týždnov.Poznam niekolko pripadov ktory to absolvolali vo Velkom Zaluzi pri nitre.Liecenie ci uz nasilu alebo dobrovolne je len zaciatok celeho procesu ak alkoholik pride do stareho prostredia nastava recidiva.Velakrat pacient pocas celeho liecenia sniva o tom ako si vypije.Alebo ak aj chce prestat znova sa vrati ku alkoholu kedze zije starym zivotom.Praca stres nezaujem o zivot atd.Ak si pacient neuzna ze alkohol je problem ktory jemu a jeho blizkim strbcuje zivot liecenie je bez uspechu.Ak je stryko sam teda nema okolo ludi ktorym na nom zalezi sam to nezvladne,navyse musi chciet pomoc lebo samotny pobyt na lieceni cloveka nevilieci.Ale ano na protialkoholicke sa da dostat cloveka aj nasilu .