Ako s tým bojovať?

Príspevok v téme: Ako s tým bojovať?
ppato

Ahojte, ani neviem ako začať, ale chcel by som vam v skratke opísať svoj príbeh, lebo už pomaly neviem čo robiť so sebou. Ide o to, že vždy som bol dosť hamblivy, čo si pamätám a zrejme mam aj soc. fobiu. Usudzujem to podla toho, že som si pozeral videa na YouTube a všetko to na mna sedí a velmi ma to trápi. Tieto problémy začali už zrejme koncom zakladnej školy, matne si na to spomínam. Predtým som bol velmi vesely chalan, hrával som futbal, bol som často v spoločnosti a bolo mi fajn aj ked som bol hamblivy, ale postupom času som sa uzavrel a začal som sa vyhýbať spoločenskému životu a bezným situáciam. Detstvo bolo dosť ťažke, kedže otec pil a trvalo to dosť dlho, hoci je teraz všetko fajn, ale zrejme to bolo spúštačom tejto fobie a neviem, ako s nou zapasiť. Robia mi problémy bežne situácie, ked sa dostanem do spoločnosti, som dosť nervozny, trasu sa mi ruky a chcem sa rýchlo tomu vyhnuť a zutekať. Preto nemam žiadnu priatelku, hoci už mam vek na to a to ma aj najviac trápi. Niektoré veci som sa už rokmy naučil zvládať ako isť na urad, šoférovať. To mi nerobi problém, ale kontakt s ludmi ano, hlavne ked sa mi niekto páči a chcem urobiť nanho dojem, vtedy sa stále strápnim, v podstate neviem ani čo povedať. Ako vy zijete s touto fóbiou, zvládate to bez liekov alebo niečo beriete. Ja som zatial nič neskúšal, ale uvažujem nad tým, lebo ma to dosť obmedzuje. Rady psychológa mi nepomôžu, lebo aj tak všetko ovládam ale v praxi to nefunguje. Snazim sa myslieť pozitívne, celý den som vonku, niečo robím, som na čerstvom vzduchu. Nemam z tejto fobie nejake depresie, ale len ma riadne serie, že si neviem zariadiť svoj život - tým myslím priatelku, velmi rad by som mal deti. To je pre mna základ. Aby som mal dôvod sa z niekým radovať zo života, chodiť na dovolenky, alebo len tak do prírody. Stále neviem, ako tu fobiu prekonať, dá sa to bez liekov ?

jjoe

Z vlastnej skúsenosti by som radil navštíviť psychiatra, aby Vám predpísal slabé antidpresívum. Tiež som chodil po všelijakých psychológoch, a až slabé SD pomohlo. Treba to brať dlhšie(rok, dva?).

ppato

vdaka za info. Ja si skôr myslím, že mam tu socialnu fobiu a to destvo bolo tým spúšťačom a stále sa to so mnou taha. A čo vy ostatní, ako s tým bojujete? beriete nejaké lieky? pomáha to....?

Ujkopajko

pises ze "Detstvo bolo dosť ťažke, kedže otec pil a trvalo to dosť dlho, hoci je teraz všetko fajn, ale zrejme to bolo spúštačom tejto fobie"
skus si precitat toto a ci sa v tom najdes
www.cs-dda.eu
toto je jeden z mala zdrojov ktore najdes v slovencine, mozes skusit o tejto teme vyhladat nieco aj v cestine. ale ak si jazykovo zdatnejsi viac zdrojov najdes v inych jazykoch. trebars v anglictine. na youtube si mozes zadat Jerry Wise acoa, alebo familytreecounseling acoa a mozno sa v tom najdes a dozvies vela veci.

ale ak mam poskytnut narychlo len taky hruby odhad moznosti, tak mozno, hoci nepises ake zavazne to s otcom bolo, mozno mas PTSP
www.slovenskypacient.sk
ja neviem zatial si nic moc nenapisal ale bolo mi potvrdene odbornikom ze socialna fobia a vobec socialna uzkost a ine uzkosti su, alebo mozu byt sprievodnym problemom PTSP. je medzi nimi komorbidita
slovnik-cizich-slov.abz.cz
www.verywell.com
ja som nou trpel kedysi tiez a nie som z toho uplne fit ale je to o dost o vela lepsie. viem vsak ze mam aj PTSP. vzdy som si myslel a bolo mi aj potvrdene a aj som sa nespocet krat docital ze za mojimi problemami tkvie taktiez tazke detstvo s alkáčom. takze MOZNO, podotykam mozno, si zacal od spatneho konca, alebo nie celkom od jadra problemu aby som bol presny. a mozno preto sa ti nemusi darit zvladat socialne situacie. ale pises "Nemam z tejto fobie nejake depresie" tak mozno nie si z toho az taky rozhodeny a mozno nemas ani PTSP. to musi posudit odbornik.
mimochodom v anglictine sa to nazyva PTSD a dopatral som sa ze existuje nieco ako complex PTSD (cPTSD) a tyka sa to viac ludi ktori trpeli dlhodobo napriklad mali tazke detstvo
www.youtube.com

ja som len nasiel istu podobnost ale mozno som rozhodenejsi nez ty a ty si na tom lepsie. ono je to pri takychto problemoch a podobnej minulosti vzdy v niecom podobne ale zaroven v niecom rozdielne, individualne. ak teda nevies anglicky skus cosi vypatrat alebo to ries so psychologom, ale ak vies mozes si skusit aspon pre nejaku hrubu orientaciu dat jeden test v anglictine
www.npr.org
ja mam 7 bodov z 10 moznych co je dooost na pikacu ale som bojovnik. nevzdam to zatial.

privela zdrojov som ti dal, viacero v inom jazyku, ale mozno aspon nieco z toho ti pomoze rozsirit obzory, lepsie identifikovat svoj problem, alebo vylucit ktora z tych moznosti sa netyka teba.