Mám 29 rokov a pred 3 mesiacmi som sa rozhodla, že skúsim nový život v Rakúsku. Po VŠ som pracovala v rodinnej spoločnosti, takže vlastne som robila len s rodičmi. Toto mi prestáva vyhovovať, nakoľko výplatu mám síce super, ale iba na papieri, nakoľko všetky peniaze odkladá mama a ona ich zadeľuje. Je mi to trápne, že mám skoro 30 a ak chcem, hoci aj čokoládu, tak si musím pýtať peniaze od nej. Navyše ona všetko okomentuje, takže je to maximálne blbé.
Rozhodla som sa, že skúsim šťastie v Rakúsku, nakoľko po nemecky hovorím ako po slovensky a našla som si prácu, kde vyžadujú aj slovenský jazyk. V stredu by som mala ísť na pohovor, ale už teraz mám obavy. Naši o tom vedia, ale už teraz mi vypočítali, aký drahý bude život vo Viedni a ako z platu nevyjdem. Teraz žijeme v menšom meste na západnom Slovensku vo vlastnom rodinnom dome. Samozrejme, už mi mama povedala, že mi na nájom nedá, lebo to sú výdavky, ktoré sa nám už nevmestia do rozpočtu. Natoľko ma odrádzajú, že už mám pochybnosti, či tam vôbec ísť, alebo či nemajú pravdu. Čo mám robiť? Viem, že musím spraviť prvý krok ja, ale sama neviem ako. Čo mám vlastne robiť ísť, alebo neísť?
Mám brata, ktorý je na tom takisto, hoci už má 38 rokov, ale vyhovuje mu to. Čo by ste robili?
Neschopná spraviť rozhodnutie
Ďakujem za odpovede a hlavne povzbudenie.
Áno, som si vedomá toho, že prvý mesiac musím z niečoho vyžiť a dokonca zaplatiť kauciu za podnájom. Od rodičov sotva dostanem peniaze, ale pokúsim sa. Rozhodla som sa, že na pohovor pôjdem.
Prácu na 85% dostanem. Už sme mali viac rozhovorov či telefonicky, či skype-om a boli spokojný, tak verím, že nič neskopem.
Ahoj Skaja.
Nedaj sa odradit a chod za svojim snom. Ta opicia laska rodicov je v tvojom pripade ako vazenie a to, co robia tvoji rodicia tebe a bratovi, je hrozne. Lebo dnes sa bez penazi neda (byvanie strava hygienicke veci, oblecenie obuv mobil cestovanie ai) - rodicia ro vedia a tymto vas doma drzia, maju vas v hrsti, aby ste neodisli a neopustili ich. Je to az chore. Lebo obaja surodenci ste vo veku, ze je normalne zit vlastnym zivotom a mat tuzbu po partnerovi rodine detoch samostatnosti a vlastnom zovote (ze okrem prace je to aj sukromie volny cas, zaujmy zaluby, sebarealizovanie, ucenie sa k samostatnosti ai).
Drzim ti palce, aby ti pohovor vysiel. Ak by aj nie, skusaj dalej a nevzdavaj sa. Ty vsak potrebujes mat uz teraz dake peniaze na preklenutie obdobia-kym dostanes prvu vyplatu. Lebo dovtedy potrebujes niekde byvat a z niecoho zit. Ked budes mat vyplatu - zvladnes to. Mozno zo zaciatku skromnejsie, ale naucis sa hospodarit s peniazmi a vyjst z nich, rozhliadnes sa co a ako, vychytas prvotne omyly chyby - ale zvladnes to. Len na to preklenutie tohto prveho obdobia-kym dostanes vyplatu mzdu za pracu, potrebujes peniaze. Proste si vypytaj vyplatu na ucet ci na ruku - peniaze od matky, ktore ti za vykon prace patria, aby si mala z coho zatial vyzit.
Zvladnes to skaja. Neboj a nemaj pochybnosti. A robis to v hodine dvanastej. Vela stastia ti prajem
Za prve-ist na pohovor neznamena,ze tu pracu aj dostanes :-D . Za druhe -okamzite si najdi inu pracu. Mas 29rokov a mama ma v rukach tvoju vyplatu? A este aj zijes s nimi? To nie je dobre. Je spravny cas sa osamostatnit. Ved nie si mamin cecok. Mas dost rokov na to,aby si mala narok na vlastne rozhodnutia. Ja som odisla z domu v 20tke do podnajmu,ktory stal 350€ a vtedy som mala plat v hrubom 720€. Tak si predstav,z akeho minima som musela vyzit. Sice tazko, ale dalo sa.
dobre robis. kym nevypadnes budes nesamostatna... to ze by si nevyzila je blbost lebo vieden ma cez milion obyv a ti nejako zu vyziju :)..
sa divim tym rodicom co vychovavaju nesamostatne deti
Mne to rodicia robili tiez. Zneistovali ma, ponizovali, vykrmovali, kontrolovali, aby o mna neprisli. Paradoxne tym ma stratili.
Poradim ti. Potichu spriadaj svoj plan, nikomu dopredu o nom nehovor. Tvoj plan uniku sa ti budu snazit prekazit. Dokazes to, budeto tazke, ale ta sloboda,volnost, nezavislost a samostatnost ti patri a zachuti ti.
Alebo chces navzdy zit v zlatej klietke?
Určite odíď a skús to určite začiatky nebudú ľahké ale ako opisuješ svoj život tak ma striaslo. Potrebuješ sa naučiť byť samostatná a vidno, že rodičia sú proti budú ťa všelijako presviedčať aby si ostala lebo si pre nich ešte ich malé dievčatko ale schop sa však už máš 29 rokov to nie je normálne aby ti rodičia spravovali financie a viedli tvoj život
Skaja
Urcite do toho chod.Otvori sa ti nova brana.Jasne ze ta rodicia budu odhovarat,lebo takto im to vyhovovalo.
Ale ver,ze v Rakusku ked aj neodlozis nic,ale zarobis si tak,aby si si nemusela prosit na cokoladu.
Mas dost rokov aby si bola odkazana na rodicov.
Bal kufre a dokaz im ze si vies pomoct,ze si uz velka baba.
Prajem vela stastia