Dobry den, prosim skuste pochopit moj problem, budem vdacna za radu a pochopenie- ja si vazim vsetky matky aj bezdetne zeny, biomatky aj nebiomatky a pod, a aj normalnych muzov si vazim a samozrejme deti, preto ocakavam pochopenie na oplatku aj ja. Hanbim sa s tym zverit kolegyniam. Na gyndu sa nedostanem asi tak skoro, najskor o pol roka }kedze deti tak skoro neplanujem, chodievam len na preventivky a paragrafov z prace uz nemam vela| ale chcem byt kludnejsia zena co najskor ohladom palcivej veci.
Viem, ze nie je dobre citat drasticke pribehy tych horsich porodov, ale par som ich precitala a je mi z toho dost zle. Po detoch navyse ani netuzim najblizsie roky, ale v buducnosti si viem predstavit take jedno, ved vidim, ako sa z deti tesia moje kolegyne a hlavne partner si to zela ( sa mu lahko povie :)
Mam vsak vazny strach z prirodzeneho porodu, mam dost skolioznu chrbticu, problemy s ocami a usami (mala som prasknuty bubienok). Casto beham na malu potrebu (!!!). Vidina Nastrihnutej hradze a nasledneho zasivania (citala som o zenach, ktore tam dole neumrtvili a strasne ich to boleo!!!) je pre mna ponizujucejsia nez vela inych veci. Ved aj pisem, ze uz teraz casto beham na malu potrebu.
Vysvetlila som svojmu partnerovi, (aj ked som sa hanbila, vysvetlila som mu aj tie hradze atd. - nech vie, ake ma stastie, ze je chlap a nic take mu nehrozi!) ze jeho podpora v buducnosti ak by ku dietatu doslo je pre mna najpodstatnejsia, ze netuzim po neviemakych blbostiach ako ine zeny ale ze tuzim po zdravom tele a ze si nezelam rodit prirozdene, snazil sa ma podporit a ukludnovat ma. Esteze ho mam. Mam vsak skepsu voci SVK zdravotnictvu, je mozne si CR vybrat dobrovolne na zaklade mojich problemov so zdravim? Ak nie, radsej ostanem bezdetna, len sa obavam o cely vztah potom. P.S. mozno sa dopredu stresujem "zbytocne", no tie zeny, tkore to dopredu neriesili mali fakt tazke porody a dopadli dost zle , su toho plne nielen fora, ale aj cakarne u lekarov :( Je mi to luto, najradsej by som bola, keby vsetky zeny rodili co najrychlejsie a najsetrnejsie pre ich telo a psychiku. P.S. citala som, ze WHO odporuca aby max 10% porodov malo nastrih, na SVK je ich 60% ! :( to je viac, nez odpudivy fakt. Dakujem za vase rady, hladam hlavne nejake pozitivne informacie, viem, ze CR nie je sranda, ale su schopni to urobit, ked mam taketo problemy?
Cisarsky rez
KRISTINKA 34 : som velmi rada, ze mas pozitivny zazitok z porodu, dufam, ze tak bdue mat coraz viac zien :-) No ak by si mala problemy s tlakom v usiach, hlave a skoliozou, neviem neviem, ci by si neuvazovala tak ako ja nad CR. Moja kolegyna , sebavedoma (na rozdiel odo mna) rodila prirodzene - vysledok - trauma :( Mala neskutocne bolesti (lepsie ich opise ona ako ja) a traumu na cely zivot, nechce o porode ani hovorit.
Osobne mam nizsie sebavedomie, z predstavy nastrihu hradze sa mi robi dost zle. Casto chodim na WC aj ked som este nerodila, co to bude potom? :( Ked citam o z nach, co boli cele dotrhane, chce sa mi zvracat, revat, hnevat sa na cely svet! A nehovoriac o tom, ze niektori chlapi si ani nevazia tu strasnu obetu od zeny! Moj partner je nastastie dobry clovek, takze nenarazam na neho :-) Moje usi a chrbtica a celkove zdravie su predsa dolezite! Chrbat vie boliet cely zivot.
YOSIKA: dakujem za tvoj postreh, to by mi ani nenapadlo. Zena moze byt dobra matka aj ked sa boji porodu - ved kto by sa nebal nastrihu hrazde, alebo ze sa dieta zasekne v porodnych cestach alebo nieco ine sa stane? Preboha. Jasne, ze svoje dieta mozem zboznovat a zniest mu modre z neba aj po CR :-) V zahranici je Cr beznejsi nez u nas a mamicky svoje deti maju velmi, velmi radi. Kvalita a laska rodicovstva sa predsa nemoze hodnotit podla ziadosti o CR.
ja som moju malinku porodila prirodzene.... a nelutujem..nebolo krajsieho pocitu ked som si ju zobrala na ruky a uvedomila som si ze mam dietatko... v tej chvili zo mna vsetko opadlo vsetka bolest...zena je na porod stavana... telo s tym ,,pocita,, neboj sa... nieje nic krajsie ako mat dieta ... lebo je to dar... nie kazda zena moze mat dieta.. tiez som mala neskutocne problemy s otehotnenim uz som s tym ani nepocitala ze budem matkou pri mojom zdravotnom stave..ak vsak mas zdravotne problemy ako opisujes cisarsky zrejme mat budes
Indikáciu na cisársky rez z dôvodu panickèho strachu z pôrodu neodporúčam pretože potom môžeš mať na krku sociálku a tá ti dieťa môže zobrať. Ako indikáciu na c.r zadaj radšej problém s chrbticou
ďakujem za odpoveď :-) opýtam sa, na preventívke (dieťa zatiaľ neplánujem, som viac vydesená a znechutená než motivovaná, asi to príde na mňa vekom po tridsiatke :-)
Indikáciou na cisársky rez môže byť aj panický strach z pôrodu. Na to však musíš mať odporúčanie od odborného lekára, ale neviem ti povedať, či psychológa alebo psychiatra. Treba sa na to spýtať svojho gynekológa.
Môžu mi povoliť Cr aj na základe prílišnej úzkosti, obrovského strachu z toho hnusného slova- pôrod? Už len samotné slovo mi robí zle! Na Markíze tú šou nepozerám, dvíha sa mi žalúdok z ukážkz, nieto ešte vdiieť priebeh trýznenia...pardón, pôrodu. Keď sa niekto bojí trápnych pavúkov, je to spoločnosťou akceptované, ale ženy, ktorá má trpieť nehorázne bolesti, sa nikto ani nezastane! Musím si prikázať nezaoberať sa pôrodom...mužov by mali učiť o tom, ako ženy trpia, nech si to sakra vážia! chcem byť chlap nech sa vyhnem pôrodu... (berte tieto tvrdenia s rezervou, píšem vydesená)
Osobne neverím ukľudňujúcim rečiam, veď sú ženy s fakt ťažkými pôrodmi... ja nikdy nechcem zažiť tú mašinériu, chcem byť pri tom totálne uspatá a necítiť bolesť, mám takú úzkosť a obavy, ako z skoro ničoho iného, slovo pôrod vo mne evokuje zlé slová , ktoré ani nechcem písať! Proste keď mi píšete že existuje "pôrodný plán" v mojich ušiach to znie ako "plán na pomalé trýznenie ženy" ... ja radšej budem bezdetná, alebo si vybavím CR . Len sa obávam aj tak. Viem, že sa strachom oberám o energiu, ale neviem tomu pomôcť sama :(
Otázočka, asi závisí od lekára, aké má morálne zásady...ak vieš, čo tým myslím..
ja viem, je to hnusné, tiež do pár rokov plánujem bábo, ale zo zásady si nečítam tie "pravdivé" príbehy na nete.. takisto ignorujem tú novú šou na Markíze, kde je údajne pôrod v priamom prenose (len som o tom čítala v novinách) - ďakujem, neprosím. Ak budeš mať CR indikovaný, aspoň približne budeš vedieť, čo čakať, ale tak aj spontánny pôrod sa môže preklopiť na CR, ak sú nejaké komplikácie. No a čo sa týka správania lekárov-pôrodníkov, čo som sa pýtala kamarátok - 100 ľudí, 100 chutí.. každý ti to zhodnotí subjektívne.
Ak sa obávaš negatívnych zásahov do tvojho tela, existuje také čosi ako pôrodný plán, ktorý si tam prinesieš a prekonzultuješ. Ale nakoľko sa to v praxi dodržiava, to neviem posúdiť.
cisarsky rez sa neda vybavit len tak ze zena ho chce? prepacte ze sa pytam ale nemam o tomto vobec ziadne vedomosti
Bubliii : máš úplnú pravdu, a viem, že CR nie je vôbec sranda, ale neprirodzený zásah do tela (pôrod je prirodzený, telo je na to stavané... ale pre moje bdue CR lepšia voľba).
Ono stresovať som sa začala kvôli tomu, že som len myslela na budúscnosť a hlavne aj rpeto, že človek sa musí o seba starať aj sám, bohužiaľ sa nemôže spoliehať len na Dr. Ženy, ktoré mali ťažké pôrody to možno dopredu nerišili, mne je to ľúto samozrejme, nie je to ich vina, ale štve ma to aj za nich, som dosť empatická.
Napríklad nechápem, prečo niektoré tak bolestivo zašívali a štve ma to - nedalo sa dopredu podpísať nejaký papier, že budú umŕtvené na tých meistach? Veď to má byť samozrejmosť! Nemohli mať pri sebe partnera, aby odbil nepríjemné sestry? Dalo sa možno tej traume zabrániť! Preto to riešim dopredu.
No už sa v tom nebudem toľko hrabať, je to na depku, hlavne, nech všetkým všetko dobre dopadne :)
Byť tebou, tak to riešim až vtedy, kedy to potrebujem a nestresujem sa vopred. A už vôbec nie desivé príbehy na nete.
Ale zas, aby si si nemyslela, že po cisárskom budeš hneď behať, je tam potrebná určitá rekonvalescencia a bezbolestné to určite nebude.