cestovanie s mackou

Biela Kobra

Ešte by som to uzavrela, ak sa to týka naozaj len dovoleniek, odporúča sa: Ak chcete urobiť psovi radosť, zoberte ho na dovolenku so sebou. Ak chcete urobiť radosť mačke, nechajte ju cez dovolenku doma.

Biela Kobra

Ak je mačka vystresovaná už len z 15-minútovej cesty k veterinárovi, tak by som radšej vymyslela iné riešenie ako cestovanie, pričom mačacie hotely neodporúčam. Naozaj najlepšie riešnenie je nechať mačku doma a požičať niekomu kľúče od bytu, kto by ju prišiel skontrolovať, nakŕmiť, vyhladkať a vyčistiť záchod. Valeriána je pre takúto vystresovanú mačku nič, adrenalín prebije aj celú rozliatu fľašku tinktúry. Na cestovanie - napr. za účelom výstav alebo pravidelné presúvanie sa kvôli škole či práci, sa musí mača privykať odmalička. A aj tak sa nájde mačka, ktorá to proste nezvláda. Ak je to fakt ale totálne nevyhnutné, veterinár môže mačke predpísať silné sedatívum, takže celú cestu prespí. Ale je nutné aj vtedy celý čas nechávať mačku v prepravke a prevziať za ňu plnú zodpovednosť, aby sa v spánku nepodchladila a aby v žiadnom prípade nedošlo k situácii, že by sa jej mohlo niečo stať.
Ešte by som podotkla, že je dôležité aj to, KAM má mačka cestovať, či je to natrvalo, dočasne, do hotela, k rodičom, atď., z toho dôvodu, či je to miesto dostatočne zabezpečené, aby si mačka neublížila a hlavne neutiekla. Lebo pri prevezení bude v totálne cudzom prostredí, kde sa môže mačka stať nevyspytateľnou a v nestráženej chvíli ujsť. V takom prípade sa ocitne v neznámom prostredí a nájsť takto stratenú mačku býva problém, pričom do kariet nehrá ani to, že je zima a ak je mačka bytová, nemá srsť, aby prežila bez ujmy vonku. Takže oblúčikom sa vraciam k pôvodnému: Naozaj sa nenájde nik, kto by mačičku na ten čas postrážil doma, v jej byte, kde je zvyknutá?
PS: Jednu z našich mačiek privykáme na cestovanie odmalička, a aj tak sa nepodarilo. Takže ak potrebujeme niečo riešiť s veterinárom, chodí on k nám.

moko223

dominika teraz neviemm ci netresnem, ale skus sa spytat v lekarni, tusim m i raz jedna znama ktora chodi s mackou na vystavy hovorila, ze tam kupuje valerianovu tinkturu ktora macku upokoji a ako keby bola trolinku omamena a spava z toho. Pripadne su lieky na zvladnutie uzkosti pre psikov kt sa napr boja ohnostroja tak myslim ze je aj nieco podobne pre macky,
Prenosku urcite na cestovanie pouzi plastovu pevnu nie latkovu, viem o com hovorim, mna cez latkovu macka uz ked bola polosialena riadne poskriabala v autobuse a takisto plastova ma pevne dno ak by si macicka grcla das tam savu podlozku a je to a nie ako ta latkova debilina z ktorej mi vytekali macacie zvratky cez zips rovno do lona a ludia naokolo omdlievali smradom. myslela som si totizto ze macicku dobre pred cestou nakrmim aby bola spokojna...grcalo chuda prudom uz pri prvej vrbe :(

d_ominika

Pytala som sa veterinara, ale moc mi nepomohol. Doma ju nechcem nechat, nemame tu zodpovednu osobu, co by ju kontrolovala :/ Mozno sa tiez upokoji, neviem :/

Asik

Macicku je dobre ucit od mala na cestovanie aby si zvykla inak moze mat problem s vrackanim po ceste.My sme kocurika nosili v prepravke, prv mraukal potom sa ukludnil a zaspal.Potom ked uz bol starsi asi 9 rocny zacal mavat problemy s cestovanim, behom 1,5 hodinovej cesty nam 2x zvrackal tak sme to potom riesili tak ze vecer sme mu uz nedali zradlo len vodu a pomohlo, starsi uz necestoval v prepravke ale ja som snim sedela vzadu a on pekne lezkal na deke.Po ceste sme si robili prestavky ako s dietatom ked mu tiekli slinky poutierali ho utierkou a zvladol to aj on aj my.Kazde cestovanie je v podstate stres pre macku myslim ze ak nejdete nikam na dlhsie ako jeden dva dni den odporucam macicku nechat doma a zverit niekomu kluce kto ju bude chodit krmit.My ho bravame az ked ideme na dlhsie ako 3 dni.

Juliana3033

My sme mali ten problém raz u tety keď sme šli na 4 hodinovú cestu,našemu kocurovi sme dali do prenosnej klietky nejaké papanie,pamlsky,hračku,neustále sme sa s ním rozprávali a nakoniec zaspal .. :) Alebo sa opýtať veterinára,čo by pomohlo :) Možno sú nejaké lieky,ktoré trošku oťapia mačku,nemyslím žiadne drogy aby som niekoho nevyviedla z miery :D ..Každopádne,veterinár ti povie viac :)