Ahojte,
mám 26 rokov a som absolventka UVL v Košiciach. Keďže som mala vážnejšie zdravotné problémy, ako veterinárka nemám šancu pracovať, teda aspoň zatiaľ nie a navyše pochádzam z regiónu, kde sa za čerstvými absolventmi veteriny ani nehrnú.
Na jednom portáli s ponukami pracovných miest som našla ponuku na manažéra predaja v kancelárii, ale väčšina mojich známych sa mi vysmiala, že to bude nejaký zavádzajúci inzerát. Ponúkajú 200 eur fixný plat + 600 - 800 eur pohyblivú zložku a živnosť nevyžadujú (vraj vítaná). Keď som sa informovala, tak mi povedali, že to nie je trvalý pracovný pomer, ale práca na mandátnu zmluvu.
Jedná sa mi o to, že na UPVSaR som sa informovala a pani mi povedala, že mandátnu zmluvu môže uzatvoriť iba podnikateľ s podnikateľom a potom mám za povinnosť automaticky odvádzať odvody. Taktiež mi povedala, že oni v kanceláriách nepracujú a dosť zavádzajú ľudí.
Som od septembra evidovaná ako nezamestnaná a niečo určite robiť chcem, ale nerada by som sa nechala využívať, príp. nerada by som si platiť odvody. Od júla mám prácu na 100% ako obchodný zástupca pre jednu farmaceutickú spoločnosť, kde je to ale riadny trvalý pracovný pomer.
Chcela by som sa s vami poradiť:
1.) pracoval niekto pre spol. Zepter a aké máte skúsenosti, ale čo viete o ich práci? Mne povedali iba toľko, že sú bohatá firma a ľudí si vyberajú, lebo každý chce robiť u nich.
2.) Čo s tou mandátnou zmluvou? Musím platiť odvody?
3.) Išli by ste vôbec do toho, alebo už počkali do júla?
Ďakujem za odpovede.
Práca vo firme Zepter - čo mám robiť? Prijať, alebo počkať?
Profesionálna odpoveď, priamo od profesionála.
Po tejto odpovedi, by som určite o tejto firme neuvažovala, ale určite by som upozornila Inšpektorát práce, príp. SOI, aby si preverili ich praktiky.
Vďaka. Už som sa pýtala aj známych a každý ma pekne odhovoril od tejto firmy.
Z UPSVaR by ma automaticky vyradili a ja na nikoho robiť nebudem.
Do výroby a ani do obchodu vykladať tovar ísť momentálne nemôžem, som po operácii chrbtice.
Ak by si aj bola na živnosť, odvody do sociálky platiť nemusíš, tie sú povinné len od určitého príjmu, čiže povinné máš len zdravotné odvody. Odvody do sociálky nie sú prvý rok povinné, ale tým pádom sa ti táto doba nezaratáva do dôchodku a rovnako nebudeš mať nárok počas tohto obdobia na peniaze počas PN od sociálky....Do júna je ďaleko, sedieť 4 mesiace doma bez koruny - nič moc....Sa ti čudujem, roboty je plná r.ť, kludne zober do júny bigádnicky predavačku alebo niekde vo výrobe, aspom si nejakú korunu zarobíš kým začneš normálne pracovať...
Dievča zlaté uvažuj. Ak to nie je TPP a Ty nemusíš mať živnosť, tak potom, kto za Teba bude platiť odvody? Alebo budeš iba tak v lufte? Ak mandátna tak automaticky odvody a to Ti bude 200 eur na to poriadne málo. Ak si na UPSVaR, tak môžeš pracovať na dohodu, ale máš obmedzený zárobok. Ak zarobíš 200 eur, tak Ťa automaticky vyradia z evidencie a neviem či Ti to zato stojí. Mne to pripadá ako čierna práca. Oni Ti možno nepovedia čo musíš, ale pokuty budú Tvoje. Neviem, ja by som do toho nešla.
Pracoval som v tejto spoločnosti a to takmer rok a ľutujem. Určite by som na tvojom mieste neuvažoval nad touto ponukou a kľudne sa im môžem vysmiať, že sa o nich ľudia bijú, lebo je to klamstvo. Oni už prijmú každého kto má ruky, nohy a namiesto podpisu spraví aspoň 4 krížiky, lebo to je už pre nich postačujúci človek a ty tam s VŠ vzdelaním určite nepatríš.
Tých 200 eur fix určite nebude, teda aspoň nie klasický, ale zrejme musíš urobiť niečo, čo je takmer nemožné splniť. Kancelárie majú, ale to nie sú kancelárie, ale predvádzacie miestnosti. Manažér určite hneď nemôžeš byť, musíš robiť nie malé obraty a mať dobre platené zmluvy. U nich je obchodný zástupca žobrák na ulici, ktorý žobre kontakty, príp. ti strčia telefónny zoznam a voláš rad radom. Ceny majú otrasne vysoké, kvalita pri niektorých výrobkoch mizerná.
Tie pohyblivé zložky: 600 - 800 eur nezarobíš, ani ak sa roztrháš. Ceny sú síce vysoké, myslím z toho provízie tak 15%, ale od ceny výrobky sa odráta DPH, takže -20% a potom ešte niekedy odčítajú ešte viac. Provízie nedostaneš naraz, ale niekedy aj na 2 - 3 razy, podľa toho ako ti platia zmluvy. Ak neplatia, nemáš nič, vlastne iba telefónny účet v nebesiach a ak chodíš autom, tak nafta - nafta a opäť nafta a sponzorské pre servis.
Ľudskosť nečakaj, ak robíš tak si super hviezda, ak nie, tak ťa ohovoria a povedia ti, že si nemehlo. Ak nie si zvyknutá na faloš a klamstvo, budúcnosť tam nemáš. Pracujú tam iba falošný ľudia, s mozgom asi ako novonarodené kuriatko, ale so sebavedomím, teda tí, ktorí budú žiť s teba.
Robí sa na mandátne zmluvy a firma živnosť pýta, aj ak nie hneď, Vyhrážajú sa, že ak nedoložíš, vykopnú ťa, ale sú radi ak niekto robí, takže určite nie. Odvody samozrejme platíš a to sa ti z Úradu práce odísť neoplatí. Pracovníčka má pravdu. Oni ti budú tvrdiť pravý opak, ale neveril by som im ani slovo. Prípadne ti ponúknu, aby si robila na niekoho z rodiny, oni to tak totiž robia.
Povedz im, že nakoľko ťa oklamali, nemáš o nich záujem a prenecháš miesto tým, ktorý sa o nich bijú, uvidíš ako zareagujú.
heh, no pohľadaj si na tomto fóre tému o firme Zepter a uvidíš, aké terno je táto práca :-D A tú ich kanceláriu by som fakt rada videla.
Pockaj si tych par mesiacov na slusnu pracu a nenechaj sa nalakat podvodnikom.
Zapni si google a zisti si, aki su to podvodnici. A pozri si film Šmejdi, tato firma totiz funguje takmer identicky. Mame s tym v rodine skusenost.